What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

09.04.2013 | 20:31
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 20:53

Εισαγγελέας για τις 107 ελληνικές offshore εταιρείες - Βλέπουν συνδέσεις με εφοπλιστές, κατασκευαστικές ακόμα και σχολή χορού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Εκτιμάται πως 25 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι κρυμμένα και «σταθμευμένα» σε offshore εταιρείες
- Μεσάζοντες έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ιδρύσουν offshore ώστε να παραμένουν αφανείς οι αληθινοί δικαιούχοι
- Aπό τις 107 offshore το ελληνικό κράτος γνωρίζει μόνο τις 4 - Οι 18 συνδέονται με πρόσωπα εκτός Αττικής
- Κάποιες ελληνικές offshore συνδέονται με εφοπλιστικά γραφεία, κατασκευαστικές ακόμα και σχολές χορού

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών που συνδέονται με Έλληνες, ξεκινά με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου.

Η παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού έχει αφετηρία τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» για τις δεκάδες εκτός χώρας εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα συμμετείχε σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σε συνεργασία με Μέσα Ενημέρωσης από 48 χώρες, που αποκάλυψε στοιχεία για τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρυμμένα και «σταθμευμένα» σε offshore εταιρείες.

Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε στοιχεία και για τους λεγόμενους μεσάζοντες που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εκτός χώρας εταιρείες αλλά και να «φαίνονται» ώστε να παραμένουν αφανείς οι αληθινοί δικαιούχοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δικηγορικά γραφεία ή επιχειρηματίες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ως σχήματα συγκάλυψης και προστασίας των πελατών τους που φοροδιαφεύγουν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς οι οποίοι έλαβαν εντολή να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία ώστε να εξακριβώσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή, από τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν σύνδεση με τις «ελληνικού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρίες.

Βάσει της έρευνας των δημοσιογράφων προέκυψε ότι 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ήδη οι 4 εταιρείες είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τις υπόλοιπες 103 offshore που εμφανίζουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής.

Ως μέτοχοι ή διαχειριστές,33, από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής - Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια, ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορού.

Στο πλαίσιο της έρευνας των δημοσιογράφων, προέκυψαν στοιχεία και για την υπόθεση του προσωρινά κρατούμενου κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου, υπόθεση που χειρίζεται ήδη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, η οποία και θα συμπεριλάβει στη δικογραφία όσα δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα για το θέμα.

Συγκεκριμένα, «Τα Νέα» αναφέρονται σε offshore που συνδέεται με τον κατασκευαστή, που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με εμπλοκή κυπριακού δικηγορικού γραφείου. Βάσει του δημοσιεύματος, με το όλο θέμα συνδέεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στη Γλυφάδα, καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του έπειτα από καταγγελίες συνεργατών του για «ξέπλυμα χρήματος», αλλά και γιατί εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες έφθαναν αθροιστικά τα 19 χρόνια κάθειρξης.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο χάρτης των ελληνικών offshore – Από τις 107 το κράτος γνωρίζει μόνο τις 4!

Οι φορολογικοί παράδεισοι που έκαναν την ζωή τους κόλαση! Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα πάνω από 40% από τις offshore!

Αποκάλυψη δικτύου – μαμούθ παγκοσμίου δικτύου φοροφυγάδων και off shore εταιρειών


   Διαδώστε αυτό το άρθρο