What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.04.2013 | 13:03
Τελευταία ενημέρωση: 10.04.2013 | 13:37

Ο Διοικητής της Κ.Τ παραπλάνησε τη Βουλή; Αποφασίστηκε έρευνα εναντίον του

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 «Ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για ένα χρόνο, δόθηκαν στην επιτροπή στοιχεία μόνο για το διάστημα 1- 15 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι το θέμα ήταν πολύπλοκο. Υπάρχει υποψία ότι ήθελαν κάτι να κρύψουν» είπε ο κ. Συλλούρης.

Ομοβροντία επιθέσεων δέχθηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αυξάνοντας την πίεση για παραίτησή του.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή, που πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψή τους υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισαν την έναρξη διαδικασίας διερεύνησης κατά πόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραπλάνησε τη Βουλή για τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall.

Η διαδικασία, που θα περάσει από διάφορα στάδια, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε παραπομπή του διοικητή στον γενικό εισαγγελέα, για ποινικά αδικήματα.

Οι όροι εντολής προς την Alvarez & Marshall αφορούσαν στις συνθήκες υπό τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου βρέθηκαν στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ, όμως, η εταιρεία, στους τρεις τόμους της έκθεσής της, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην «Τράπεζα Κύπρου», για τη «Λαϊκή» περιέλαβε μια σχετικά σύντομη αναφορά στη μετατροπή της «Μαρφίν-Εγνατίας», από θυγατρική σε παράρτημα της «Λαϊκής», αφήνοντας εκτός της έρευνάς της κρίσιμες πτυχές της πορείας της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής σχετικά με το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα, δεδομένου ότι ο διοικητής παρέλειψε να δώσει στην επιτροπή όσα ζητήθηκαν για τις τραπεζικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το κούρεμα των καταθέσεων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι συμμετείχε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αποφεύγοντας να προβεί σε ενημέρωση για την ανησυχητική αύξηση του ELA, δηλαδή της έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, τον επέκρινε για το ότι δεν συμμετείχε στη συντονιστική επιτροπή της κυπριακής πλευράς και της τρόικας, αφήνοντας τους ξένους τεχνοκράτες να καθορίσουν τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η PIMCO και να εκτόξευσε στα ύψη το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, αν και επισήμανε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος θεσμός, το κράτος και η Βουλή πρέπει να ενδιαφερθούν να μάθουν κατά πόσον ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι δύο σοβαρές ενέργειες του διοικητή, που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας της Λαϊκής Τράπεζας και στους ελλιπείς όρους εντολής προς την εταιρεία Alvarez & Marshall, σχετικά με την τράπεζα, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.

Η μόνη υποστήριξη προς τον κ. Δημητριάδη προήλθε από το ΑΚΕΛ, που υπέδειξε, δια του βουλευτή του, Ανδρέα Φακοντή, ότι ο θεσμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ανεξάρτητος. «Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, θέλοντας να αποσείσουν τη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τους ώμους τους» υποστήριξε ο κ. Φακοντής.

Ο κ. Δημητριάδης διορίστηκε από τον τέως Πρόεδρο - και τέως γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ - Δημήτρη Χριστόφια, πριν από έναν χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Παραίτηση Σαρρή-Δημητριάδη εδώ και τώρα ζητά ο Αρχιεπίσκοπος

Η Βουλή θέλει να παύσει τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας

Πανίκος Δημητριάδης: «Δεν θα παραιτηθώ»

Ανακλήθηκε ο διορισμός του υποδιοικητή της ΚΤ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  2. Νέα στοιχεία για τους γονείς – τέρατα! Κρατούσαν αιχμάλωτα τα 13 παιδιά τους [pics, vids]
  3. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  4. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  5. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  6. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]