What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Το ΚΚΕ "παίζει τα ρέστα του" - Η Αλέκα Παπαρήγα φεύγει ή στο τέλος θα κάνει την έκπληξη;

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 10.04.2013 | 17:52
Πρώτη δημοσίευση: 10.04.2013 | 15:49

- Η Αλέκα Παπαρήγα αναμένεται να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα για Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
- Ποιοί είναι οι επικρατέστεροι για την διαδοχή της.
- Η απώλεια που την σημάδεψε για πάντα
- Η λατρεία της για τα γκάτζετ
Όλη η πορεία της στην ελληνική πολιτική σκηνή με φωτογραφικό υλικό

Ίσως και να είναι το πιο κρίσιμο Συνέδριο της ιστορίας του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όπως και τα περισσότερα ιστορικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας έρχεται αύριο αντιμέτωπο με την ίδια του την ιστορία και πρέπει να αποφασίσει αν τελικά θα συμβαδίσει με την εποχή του ή θα μείνει περιχαρακωμένο σε όσα πιστεύει και πρεσβεύει εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό, λένε όσοι παρακολουθούν το ΚΚΕ από την μεταπολίτευση και μετά, είναι θέμα επιβίωσης και συνέχειας. Είναι θέμα ανανέωσης και ανοίγματος προς άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Θέματα που μέχρι χθες θεωρούνταν ταμπού.

Η γκρίνια για πρώτη φορά βγήκε προς τα έξω και έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία και η αμφισβήτηση της ίδιας της Αλέκας Παπαρήγα δεν έμεινε μόνο στα στενά κομματικά πλαίσια.

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ της Κυριακής με την εκλογή νέου γραμματέα από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα προκύψει από το Συνέδριο του ΚΚΕ.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της φέρονται οι Δ. Κουτσούμπας, Γ. Μαρίνος και Ν. Σοφιανός.

Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις τόσο για την ίδια όσο και για το κόμμα της. Ένα κόμμα το οποίο υπηρετεί, είναι ταγμένη σ' αυτό, κυριολεκτικά από την κοιλιά της μάνας της.

Πέρα από όσα θα γίνουν από αύριο στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ σε πολιτικό επίπεδο είναι σημαντικό να σταθεί κανείς σε μια προσωπικότητα όπως αυτή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία σημάδεψε την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Αριστεράς τα τελευταία 22 χρόνια!Τόσα είναι και στην ηγεσία του ΚΚΕ. Είναι η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος και η μακροβιότερη ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα.

Η Αλέκα Παπαρήγα είναι Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1991. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει γράψει βιβλίο για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.Η Αλέκα Παπαρήγα επανεξελέγη Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ το Φεβρουάριο του 2009.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1945. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου, οι οποίοι ήταν αντιστασιακοί μαχητές και μέλη του KKE, με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός. Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης. Ήταν μέλος του γραφείου οργάνωσης της νεολαίας της ΕΔΑ και της τριμερούς γραμματείας του γραφείου σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε επί 4 μήνες.Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας. Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 εξελέγη Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και από το επόμενο Συνέδριο του κόμματος στις 26 Μαΐου 1996. Στο Συνέδριο του 2009, που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου της χρονιάς εκείνης, εξελέγη για άλλη μια φορά γραμματέας του κόμματος. Ήταν η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΚΚΕ από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα.Στα χρόνια της ηγεσίας της στο ΚΚΕ δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορήθηκε από άλλα κόμματα της Αριστεράς ότι υπήρξε το "δεκανίκι" της δεξιάς. 'Άρθρα επί άρθρων έχουν γραφτεί γι’ αυτό το θέμα και επί πρωθυπουργίας Καραμανλή αλλά και επί πρωθυπουργίας Σαμαρά...Η Αλέκα Παπαρήγα, έχει και μια κρυφή πτυχή που τα τελευταία χρόνια ήρθε στο φως. Είναι λάτρης των γκάτζετ. Είναι ίσως από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που εμφανίστηκε στην Βουλή με iphone και αυτό είχε σχολιαστεί δεόντως με καλό και κακό τρόπο.Ιστορικό έχει μείνει και το περιστατικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, όταν η κα Παπαρήγα κάθισε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου και όταν άνοιξε τον φάκελο που είχε μπροστά της και έβγαλε το ipad της, εκείνος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άρχισε να την βγάζει φωτογραφίες...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

Ήταν παντρεμένη με το δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Βασιλεία. Τον έχασε όμως στις 11 Οκτωβρίου του 2002, έπειτα από το βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα.
Αυτό, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για εκείνη, αφού η σχέση τους ήταν βαθιά και με πολύ στέρεες βάσεις.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαρήγα: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ψαρέψει στα τυφλά ακροατήριο

Αποχωρεί η Αλέκα Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ

Στο Αυτόφωρο τα 35 μέλη του ΠΑΜΕ - Παπαρήγα: Θέλουν να απαγορεύσουν ακόμα και τα διαβήματα στους υπουργούς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο