What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

10.04.2013 | 21:01
Τελευταία ενημέρωση: 11.04.2013 | 08:42

Bloomberg: Προς βελούδινο διαζύγιο Κύπρου - Ευρώ - Είναι εφικτό;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μετά από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και Κύπρου και την επώδυνη συμφωνία που επετεύχθη, το αρχικό σοκ, διαδέχεται η περίσκεψη και η απογοήτευση ως προς τις προοπτικές οικονομικής εξυγίανσης της Μεγαλονήσου. Θα μπορούσε όμως η Κύπρος να εξέλθει από αυτή την οικονομική μέγγενη που λέγεται Ευρώ;

Πολλάκις όμως έχει διατυπωθεί το ερώτημα τί μπορεί να συμβεί αν η Κύπρος αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και αν αυτό θα αποτελούσε μια καλύτερη προοπτική για τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες. Η απάντηση που δίνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές είναι πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μονάχα στην περίπτωση που ένα euro-exit θα γινόταν κατόπιν συνεργασίας και συνεννόησης με την τρόικα των πιστωτών της, ήτοι την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ουσιαστικά το μόνο που μένει να κάνει η κυβέρνηση στην Κύπρο είναι να κάνει μια "απλή" ανάλυση κέρδους - ζημιών για το αν πραγματικά σε οικονομικό επίπεδο συμφέρει την Κύπρο να παραμείνει ή όχι στην ζώνη του Ευρώ...

Το πακέτο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας προβλέπεται να γονατίσει όχι μόνο την οικονομία, αλλά την ίδια την κοινωνία. Εντός ολίγων ημερών ο τραπεζικός τομέας ουσιαστικά κατέρρευσε, με την δεύτερη σε μέγεθος Λαϊκή Τράπεζα να εξαναγκάζεται να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα. Με την Τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται εξίσου μερίδιο του κουρέματος, οι μέρες ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος του οποίου η ανάπτυξη βασίστηκε στην εξυπηρέτηση κεφαλαίων που προέρχονταν από εξωχώριες (offshore) εταιρείες ήταν μετρημένες.

Παραμένει άγνωστο ακόμα το κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου θα μπορέσει να παραμείνει φερέγγυα κατόπιν του κληροδοτήματος της Λαϊκής... Ακόμα και αν σωθεί πάντως η Τράπεζα Κύπρου το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει θα παραμείνει.

Εν τω μεταξύ τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή καταθέσεων και κεφαλαίων επιδεινώνει το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, είναι πλέον πολλές οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, ενώ η συνέχιση των μέτρων πιθανότατα να οδηγήσει πολλούς εξ' αυτών στην χρεοκοπία.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9% για το τρέχον έτος, ενώ σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση προβλέπεται πτώση της παραγωγής κατά 13%, ενώ ανεξάρτητοι αναλυτές κάνουν λόγο για αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό. Σε μια τέτοια περίπτωση, που δείχνει ως πολύ πιθανό σενάριο, θα πρέπει να επιβληθούν, έξωθεν, ακόμα σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του μνημονίου. Κατά τα ελληνικά πρότυπα λοιπόν θα μπει η Κύπρος σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας, ο οποίος κατ ' αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει είτε σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, είτε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Η φυγή από την Ευρωζώνη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση, αλλά θα μπορούσε να είναι μια λιγότερο οδυνηρή λύση σε περίπτωση που σχεδιαζόταν κατά ένα συντεταγμένο τρόπο. Στα μεγαλύτερα μειονεκτήματα μιας εξόδου από το ευρώ συγκαταλλέγεται η τραπεζική αφερεγγυότητα, κρατική παρεμβατικότητα και χρεοκοπία. Όμως η Κύπρος έχει ήδη βιώσει τα 2 πρώτα, και πιθανότατα να βιώσει και την χρεοκοπία μέσα στα επόμενα δύο έτη.

Παρά το δυσβάστακτο κόστος μιας τέτοιας πολιτικοοικονομικής επιλογής, ενδεχομένως η Κύπρος να έβρισκε γρηγορότερα το βηματισμό της στην οικονομία και τις διεθνείς αγορές. Με μια νέα υποτιμημένη λίρα ως εθνικό νόμισμα η ανταγωνιστικότητα θα εκτοξευόταν άμεσα, ενώ οι 3 πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του νησιού θα γνώριζαν νέα ανάπτυξη καθιστάμενες πολύ πιο προσιτές. Λόγος γίνεται για το real estate που αποτελεί το 12% του ΑΕΠ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύοντας το 7% περίπου, και οι χρηματοπιστωτικές και εταιρικές υπηρεσίες, οι οποίες φτάνουν στο επίπεδο του 40% του ΑΕΠ.

Μια τέτοια κίνηση όμως, έστω και αν γινόταν κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα των δανειστών και συντεταγμένα θα στέγνωνε τα κρατικά αποθεματικά, αυξάνοντας υπερβόλικα την επισφάλεια σε μια χώρα όπου προς το παρόν εισάγει αγαθά και κυρίως, ενέργεια. Το σίγουρο λοιπόν είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο παραχώρησης ενός "μεταβατικού" δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν να εμφανίζονται οι πολιτικές περιπλοκές, οι οποίες ξεπερνούν και αυτές της οικονομίας. Ένα βελούδινο διαζύγιο με την Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ξεχωριστά με την Κομισιόν, όσο και με κάθε κράτος - μέλος. Αν και δεν υφίσταται μηχανισμός που να μπορεί να εκδιώξει την Κύπρο από την ΕΕ ως αντίποινα για την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη και το χάος που θα ενσκύψει από μια τέτοια κίνηση, εντούτοις, με δεδομένους τους κινδύνους που διατρέχει η κύπρος από μια το λιγότερο απρόβλεπτη Τουρκία, για την Κύπρο μάλλον αποτελεί γεωπολιτικό μονόδρομο η πλήρης πρόσδεσή της στο άρμα των κοινοτικών θεσμών που εμμέσως, πλήν σαφώς διασφαλίζουν και την εδαφική ακεραιότητα του ελεύθερου κομματιού του νησιού. 

Με γνώμονα τα παραπάνω ένα euro-exit κατόπιν διαπραγμάτευσης πιθανώς να είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, αν φυσικά θεωρήσουμε πως οι πιστωτές θα έχουν κίνητρο να διαπραγματευτούν μια τέτοια περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό κόστος μιας αποχώρησης από την Ευρωζώνη θα είναι μικρό λόγω των μεγεθών, αλλά οι πολιτικοί κλυδωνισμοί για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενδέχεται να αποβούν καταστροφικοί. Μάλιστα η Κύπρος θα αποτελούσε και το κακό παράδειγμα για άλλες μεγαλύτερες χώρες που θα έμπαιναν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό από καθαρά λογιστικής απόψεως για το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν είναι πασιφανές πως το σοβαρότερο πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, καθώς μια ενδεχόμενη επιτυχημένη "ηρωική" έξοδος από την Ευρωζώνη θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι επιπτώσεις θα έφταναν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, λόγω της ενδεχόμενης οικονομικοπολιτικής αποσταθεροποίησης, η οποία θα ενισχυόταν και από τα κατά τόπους οργανωμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα. 

Μάλλον λοιπόν η Κύπρος θα παραμείνει σε ένα ασύμφορο γάμο, ο οποίος όσο και αν είναι ψυχοφθόρος, λόγω του προγαμιαίου συμβολαίου καθιστά την προοπτική διαζυγίου, έστω και συναινετικού απαγορευτική, λόγω κόστους...

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ στην ευρωζώνη: Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για κούρεμα σε όλη την Ευρώπη !

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει επικρίσεις για κούρεμα

Άρχισε το ξεπούλημα της Κύπρου - Μας παίρνουν το χρυσάφι για 400 εκατ. ευρώ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο