What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

11.04.2013 | 16:06
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 08:49

5,5 δις «τσίμπησε» το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέσα σε λίγες μέρες! Με αγωνιά αναμένεται το Eurogoup

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο θα ανέλθει στα 23 δις ευρώ, ενώ διακυβεύεται και το μέλλον των επιχειρήσεων αφού οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή και τα κέρδη από τις κεφαλαιακές αποδόσεις.

Ανεβάζουν επικίνδυνα την ταρίφα για την Κύπρο, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αφού, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι αριθμοί ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την αυριανή ατζέντα των Υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο, η αξία του συνολικού ποσού του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο, από τα 17,5 δις ευρώ, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά, ανεβαίνει στα 23 δις, με την Κύπρο να καλείται να συνεισφέρει με ένα ποσόν της τάξης των 13 δις ευρώ, από τα 7 δις που ζητήθηκαν αρχικά.

Καθόλου τυχαίες δεν θεωρούνται και οι χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών της Φιλανδίας, η οποία αναφέρθηκε στην πιθανότητα για ορισμένες ελάσσονες τροποποιήσεις, σε ότι αφορά τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και αυτές θα αφορούν τους εσωτερικούς αριθμούς.

Πάντως η ΚΤ, διέψευσε χθες τις πληροφορίες από τα ίδια δημοσιεύματα, ότι αναμένεται να πωλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατ. Ευρώ.

Επιβάλλεται επίσης, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις και κέρδη από κεφαλαιακές αποδόσεις την ώρα μάλιστα που η οικονομία της προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί πάνω από 12% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Υπολογίζεται ότι από την πλήρη εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή τέλους σε ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων και των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, θα συγκεντρωθούν συνολικά 10,6 δισεκατ. ευρώ.

Στο αυριανό Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει έντονος διάλογος για το κατά πόσον η διαδικασία υπήρξε επιτυχής, αφού θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη συμφωνία διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου και το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ενόψει της τραπεζικής ένωσης και των γερμανικών επιφυλάξεων για τη δημιουργία της.

Η συνάντηση του Δουβλίνου, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των 27 αλλά χωρίς να αναμένεται η λήψη αποφάσεων, θα ασχοληθεί επίσης με τα προβλήματα της Σλοβενίας, που βαθαίνουν, και την προώθηση της "τραπεζικής ένωσης" στην ευρωζώνη και στην ευρύτερη ΕΕ.

Οι Γερμανοί σαμποτάρουν τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης


Σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη προοπτική ο διάλογος για την τραπεζική ένωση είναι ο πιο κρίσιμος, αφού άπτεται ζητημάτων όπως το πώς θα εκκαθαρίζονται οι λεγόμενες "κακές", ή προβληματικές τράπεζες, το πώς θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων και το πώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.

Τον Ιούνιο του 2012, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης αποτελεί το ουσιαστικό επόμενο βήμα για να διακοπεί ο "καταστροφικός φαύλος κύκλος" ανάμεσα στις σημαντικές τραπεζικές κρίσεις και τις κρίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Όμως η συγκυρία έκτοτε μεταβλήθηκε και η διάθεση προώθησης της τραπεζικής ένωσης φάνηκε να ατονεί, ειδικά μεταξύ των Γερμανών κυβερνητικών, καθώς οι περιπλοκότητες και οι δυνητικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά το σχέδιο έγιναν πιο σαφείς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης οικονομίας της ευρωζώνης, είναι ότι θα καλείται να χρηματοδοτεί μια ατελείωτη σειρά "διασώσεων" τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη.

"Οι Γερμανοί εγείρουν εμπόδια σε όλη την διαδρομή", είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία. "Όλοι έχουν απαυδήσει μαζί τους", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στο διάλογο και επιδιώκουν απλώς να γίνουν τα σωστά βήματα τη σωστή χρονική στιγμή — επειδή εάν η προσπάθεια να θεσπιστεί η τραπεζική ένωση γίνει βιαστικά, αυτό δεν θα είναι καλό μακροπρόθεσμα, όπως λένε.

Άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι εμφανής ο δισταγμός από πλευράς της Γερμανίας να συμφωνήσει σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο γι' αυτό το θέμα που θα χρειαζόταν έγκριση από το κοινοβούλιο, ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ώστε να μην τρωθεί η προσπάθεια της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να επανεκλεγεί.

Θα επιχειρήσουν να νομοθετήσουν και το κούρεμα 


Ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα που θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο είναι η πρόταση που υπέβαλε η Ιρλανδία —η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ— να συμπεριλαμβάνονται οι τοποθετήσεις τραπεζών στους πόρους στους οποίους θα επιβάλλονται ζημίες στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών "διάσωσης" τραπεζών, ακόμα και οι βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε ήδη έντονες επιφυλάξεις από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας και μπορεί να αποδειχτεί αποσταθεροποιητική για τις χρηματαγορές, αφού θα μπορούσε να παγώσει ακόμα περισσότερο τον διατραπεζικό δανεισμό προς τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης πώς θα προχωρήσει το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), άλλο ένα μέτρο να σπάσει ο λεγόμενος "φαύλος κύκλος" των ανατροφοδοτούμενων τραπεζικών κρίσεων και κρίσεων κρατικού χρέους.

Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο αυτή, οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για να επιμηκυνθεί ο χρόνος που έχει δοθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία για να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική παραχώρηση προς το Δουβλίνο, που ελπίζει να επιστρέψει σύντομα πλήρως στις αγορές δανεισμού, αλλά και προς τη Λισαβόνα, η οποία πασχίζει να βρει εναλλακτικές περικοπές μετά την απόφαση του πορτογαλικού Ανώτατου Δικαστηρίου που απέρριψε ως αντισυνταγματικά μνημονιακά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλι Ρεν: Η Ιταλία πιθανώς θα βγει από τη διαδικασία για τα υπερβολικά ελλείμματα

«Βόμβα» Ρεν: Ετοιμάζουμε οδηγία για κούρεμα καταθέσεων 

Διαβάστε το τελικό κείμενο του Μνημονίου για την Κύπρο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου
  3. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  4. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  5. Λήξη συναγερμού στο Λονδίνο μετά από εντοπισμό ύποπτου πακέτου
  6. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»