What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

11.04.2013 | 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 11.04.2013 | 18:02

Στυλιανίδης ζητά εδώ και τώρα χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την ανάγκη να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές, ακόμη και σήμερα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε ακόμα και σήμερα να έχουμε ένα νέο διάταγμα πιο απλό και πιο σαφές, που θα βοηθήσει αυτή την εύρυθμη λειτουργία».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να αποκτήσει ηγεσία αν είναι δυνατόν και σήμερα.

«Πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η Τράπεζα Κύπρου να έχει ηγεσία για να μπορέσει να διεκπεραιώσει το μεγάλο έργο για αυτή τη συστημική τράπεζα. Αναμένουμε και από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση, να διορίσει το συντομότερο Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά την πώληση χρυσού αν χρειαστεί με βάση σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το θέμα πώλησης χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας».

Σημείωσε επίσης ότι «για να γίνει πώληση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση οπωσδήποτε σε όλες τις διαβουλεύσεις που έκανε με στόχο τη διαμόρφωση του Μνημονίου, έθεσε διάφορα τέτοια εργαλεία έτσι ώστε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα εκπλήρωσης των χρηματοδοτικών αναγκών.
Είναι ένα από τα πολλά, αλλά η ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι «η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη - ανεξαρτήτως του ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που της κληρονόμησαν κάποιοι και είναι γνωστοί ποιοι είναι αυτοί – ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουμε εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του κράτους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παλαιότερα μιλούσαμε για €17,5 δις σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τώρα για €23 δις, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι με το Μνημόνιο του Νοεμβρίου μιλούσαμε για €17,5 δις χρηματοδοτικές ανάγκες και έχουν γίνει €23 δις. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Πώς φτάσαμε εδώ; διερωτήθηκε για να απαντήσει.

«Από το γεγονός ότι υπήρξε ευθυνοφοβία και πλήρης αναποφασιστικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα επιπρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προκύψει «έχουν σαφέστατα σχέση με τον τραπεζικό τομέα.

Όταν έχεις τόσες εκροές εντολών από τις κυπριακές τράπεζες, δυστυχώς, φτάνεις σε αυτό το ποσό, αλλά έχει ληφθεί υπόψη αυτός ο αριθμός και είναι για αυτό που μπήκαμε στα επόμενα στάδια αποφάσεων στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων μέσα στο Μνημόνιο ύψους €1, 2 δις και εμπεριέχονται στα €10 δις της δανειακής σύμβασης».

Κληθείς να πει τι αναμένουμε από το επικείμενο Eurogroup, ο κ.Στυλιανίδης απάντησε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και την τελική συμφωνία της δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Eurogroup».

Ο Εκπρόσωπος της Κυβένρησης αναφέρθηκε και  στη χθεσινή σύσκεψη των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία, όπως ανέφερε «έγινε μια συζήτηση για το πού βρίσκεται η οικονομία και κυρίως κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίες θα πάνε στα Υπουργεία, με στόχο κατά τις ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 και 16 Απριλίου, να κωδικοποιηθούν σε νομοσχέδια για να τεθούν στη Βουλή».

Σφίγγει ο κλοιός και για κυπριακό

Κληθείς να πει κατά πόσο στις 25 Απριλίου έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας κ. Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχει πρόταση από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το δείπνο, όμως, η δική μας πλευρά ακόμη δεν έχει απάντηση».

Σε ό,τι αφορά την επιστολή Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «επιβεβαιώνεται η παραλαβή της επιστολής του κ. Ντράγκι. Για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της,  σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών. Εν πάση περιπτώσεις άλλο η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων και εντελώς διαφορετική η τεχνοκρατική» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχάζει η ΚΤΚ για την πώληση χρυσού έναντι 400εκ. ευρώ

Standard & Poor’s - Από εκεί που δεν το περιμέναμε μας ήρθε και αναβάθμιση

Την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ δείχνουν οι Γερμανοί στην Κύπρο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες
  2. Ντανιέλ Νουί: Αξιέπαινες οι προσπάθειες των τραπεζών αλλά χρειάζεται και συνέχεια
  3. Χρίστος Χρίστου - Εύα Κυριάκου: Η αποκάλυψη για τον γάμο τους [pics]
  4. Μετεκλογική «σφαγή» στο ΔΗΚΟ: Παραιτήθηκε ο Μαρίνος Κλεάνθους «πυροβολώντας» Νικόλα - Ο Φλουρέντζος «σηκώνει μπαϊράκι» [vid]
  5. Προεδρικές Εκλογές: Η απόφαση του ΕΛΑΜ για τον β' γύρο και η «ΑΚΕΛική προπαγάνδα»
  6. Εργατικό ατύχημα στην Αγία Νάπα: Έπεσε στο κενό από τα 3,5 μέτρα