What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

11.04.2013 | 18:13
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 06:13

Δίκη Μαρί: Αρση της διαθεσιμότητας του Δ/ντη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα η αντεξέταση του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Η υπόθεση αφορά στα γεγονότα και τους λανθασμένους χειρισμούς εκ μέρους των υπευθύνων κατά την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η κα Πωλίνα Ευθυβούλου, εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής  υπέβαλε στον κατηγορούμενο τη θέση ότι αν οι πυροσβέστες που πήγαν να σβήσουν τη φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, είχαν τη σωστή πληροφόρηση, η κατάληξη θα ήταν διαφορετική. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ είχαν τη σωστή πληροφόρηση δεν θα χρειάζονταν ούτε να ρωτήσουν τους στρατιωτικούς, ούτε να ψάχνουν για περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων. Θα είχαν τα στοιχεία μπροστά τους και θα είχαν μόνο μια επιλογή, να κρατήσουν απόσταση ασφαλείας» είπε η κ. Ευθυβούλου.

Στην ανταπάντησή του ο κατηγορούμενος επέρριψε τις ευθύνες στους στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονταν επί τόπου και τους οποίους κατηγόρησε ο κ. Νικολάου για παροχή παραπλανητικών πληροφοριών, διερωτώμενος «τι πληροφόρηση έδωσαν στους πυροσβέστες μας οι στρατιωτικοί που γνώριζαν τη κατάσταση όταν μαινόταν η πυρκαγιά» προσθέτοντας πως ο επικεφαλής της ομάδας των έξι πυροσβεστών Αρχιλοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος «έπραξε σωστά όταν άφησε πίσω τους πυροσβέστες και πήγε για να κάνει εκτίμηση κινδύνου, αλλά παραπλανήθηκε από τους στρατιωτικούς όταν επέστρεψε με την ομάδα του για να κάνει κατάσβεση των χόρτων».

Η κ. Ευθυβούλου έθεσε επίσης τη θέση ότι οι ιεραρχικά ανώτεροι σαφέστατα δικαιούνταν, μπορούσαν και όφειλαν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο επεισοδίου για να του δώσουν πληροφορίες, αλλά και οδηγίες αν χρειαζόταν. Ο κ. Νικολάου όμως αντέκρουσε την συγκεκριμένη άποψη κάνοντας αναφορά στις διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται όταν δεν είναι εφικτή η επί τόπου άσκηση διοίκησης, αναφέροντας ότι «σε καμία πυροσβεστική διάταξη δεν αναφέρεται ότι μπορούν να δοθούν οδηγίες εκ του μακρόθεν».

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ, Ανδρέα Λοϊζίδη, Θανάσης Κορφιώτης, υπέβαλε τη θέση ότι ο υπεύθυνος επεισοδίου έχει ελεύθερη και αναλλοίωτη κρίση και κατά την εξέλιξη του επεισοδίου οφείλει να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Η θέση αυτή βρήκε τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνο, συμπληρώνοντας πως "ο Αρχιλοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος...άφησε πίσω τους πυροσβέστες και πήγε για εκτίμηση κινδύνου".

Για πρώτη φορά εκλήθη μάρτυρας υπεράσπισης, ο ανώτερος υπαστυνόμος Πολύβιος Χατζηβασιλείου, υπεύθυνος του γραφείου πυροπροστασίας του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κ. Ευθυβούλου προς το τέλος της διαδικασίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Χατζηβασιλείου αναφέροντας τα εξής: "ήρθες εδώ καθαρά για να βοηθήσεις τους δύο κατηγορούμενους πυροσβέστες με τους οποίους δούλεψες για αρκετά χρόνια και όχι για να πεις την αλήθεια και μάλιστα χθες ο μάρτυρας ήταν στο γραφείο του κ. Νικολάου, τέταρτου κατηγορούμενου στην υπόθεση."

Στην ανταπάντησή του ο μάρτυρας υπερασπίσεως αντέκρουσε την συγκεκριμένη κατηγορία, λέγοντας πως «έχω ακόμα το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Δεν είμαι εδώ για αυτά που λέτε και χθες ήμουν σε υπηρεσιακή συνάντηση με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και τον Μάρκο Τράγκολα (αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας)».

Τη συγκεκριμένη στιγμή παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Νικολάου, λέγοντας ότι χθες ήρθη η διαθεσιμότητα στην οποία είχε τεθεί ο πελάτης του, ύστερα από την τρίτη κατά σειρά προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αύριο Παρασκευή, 12 Απριλίου η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, με την ένορκο κατάθεση του Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπου Χαραλάμπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη Μαρί: Απολογήθηκαν αρνούμενοι τα πάντα Αργυρού και Νικολάου – Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες

Δίκη Μαρί: Στο στόχαστρο του Παπακώστα οι πρώην Αρχηγοί της Ε.Φ

Δίκη Μαρί: Κατακεραύνωσε Δημήτρη Χριστόφια και Γεώργιο Γεωργιάδη ο Παπακώστας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ελ. Υπηρεσία: «Τρύπες» και «παραθυράκια» στο ΕΕΕ [Πίνακας]
  2. Θρίλερ στην Ελλάδα με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ - Το συμβόλαιο θανάτου και τα όπλα των τρομοκρατών
  3. Πλημμύρισαν στην Πάφο! Τρέχει και δε φτάνει η Πυροσβεστική [pic]
  4. Θρίλερ για γερά νεύρα με το εξαφανισμένο υποβρύχιο της Αργεντινής - Κλήσεις «μυστήριο» σε βάση του Ναυτικού
  5. Λειτουργός του Τμ. Δασών κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση όχι μόνο δεν μπήκε σε διαθεσιμότητα αλλά πήρε και προαγωγή!
  6. Ιωνάς: Δεν θα παραχωρηθεί το αγγείο στον Σίσι αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση