What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

11.04.2013 | 19:12
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 07:33

Διεθνής τύπος: Εμμένουν τα δημοσιεύματα περί πώλησης του Κυπριακού χρυσού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Κατά τα δημοσιεύματα, επίκειται η πώληση μεγάλου ποσοστού των αποθεμάτων κυπριακού χρυσού.
-H Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται κατόπιν συμφωνίας να πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της, ως μια συνεισφορά στο διεθνές πακέτο διάσωσης.
-Η είδηση έχει προκαλεί πανικό στις αγορές πολύτιμων μετάλλων.
-Θεωρούν πως μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι κεντρικές τράπεζες των Ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν το 1999 να περιορίσουν δραστικά τις πωλήσεις χρυσού στην προσπάθειά τους να ανακάμψει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, μετά από μια δραματική πτώση τιμών που είχε οδηγήσει σε ένα 20 ετών χαμηλό στην τιμή του χρυσού που διαμορφώθηκε στα 250 δολάρια/ουγγιά.

Έκτοτε, οι κεντρικοί τραπεζίτες μετετράπησαν από πωλητές χρυσού σε αγοραστές, λόγω και των ισχυρών αγοραστικών τάσεων που επικρατούσαν στις ασιατικές αγορές. Πέρσι μάλιστα, σε μια κίνηση που καταγράφηκε ως ιστορική, οι κρατικές προμήθειες σε χρυσό ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 48 ετών.

Ο σχεδιασμός της Κυπριακής κυβέρνησης να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών αποθεμάτων χρυσού, προκειμένου να διασωθεί η οικονομία του νησιού, θα αποτελέσει την πρώτη τέτοια περίπτωση στο 21ο αιώνα, μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-'98, όταν η Νότιος Κορέα απηύθυνε έκκλησε στους πολίτες της να δωρίσουν χρυσαφικά και λοιπά κοσμήματα στην Κεντρική Τράπεζα στην Σεούλ, για το καλό του έθνους.

Σύμφωνα με τον Jonathan Spall, διευθυντή της Barclays Capital για τα πολύτιμα μέταλλα, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το σημείο καμπής, καθώς όπως αναφέρει "Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό τα οποία έμοιαζαν να είναι κλειδαμπαρωμένα, ακόμη και κατά την διάρκεια της κρίσης, τώρα φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο ως μια εύκολη λύση άντλησης ρευστότητας."

Μάλιστα σε ένα προσχέδιο του κειμένου διάσωσης που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευτεί να προβούν σε πώληση του πλεονάσματός τους σε χρυσό που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία."

Στο συκεκριμένο έγγραφο μάλιστα αναφορά γίνεται και στις απώλειες που θα υποστούν κάτοχοι μικρών δανείων, αλλά και οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) στις 2 μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, Λαϊκή και Τράπεζα κύπρου, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης της τάξεως των 10 δις ευρώ, τώρα φαίνεται πως θα αποδώσει γύρω στα 10.6 δις ευρώ παρά τα αρχικά υπολογισθέντα 5.8 δις.

Αν τελικά συμβεί το αναπόφευκτο και η Κύπρος προβεί σε πώληση αποθεματικών χρυσού, θα αποτελέσει την πρώτη περίπτωση μιας χώρας της Ευρωζώνης που θα έχει προβεί σε μια τέτοια κίνηση κατά την τριετή περίοδο μιας βαθιάς ύφεσης στην Ευρώπη και ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο. 

Για να μπορέσει η κυβέρνηση να αντλήσει τα 400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να πουλήσει κάτι παραπάνω από 10 τόννους του πολύτιμου μετάλλου από τους συνολικούς 13.9 τόννους που εμφανίζεται να διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου έχουν την τάση να διατηρούν τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος σε χρυσό, αφού η ιταλική Κ.Τ διαθέτει 2,451 τόννους χρυσού, δηλαδή ποσοστό άνω του 70% σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ η Πορτογαλία με 383 τόννους χρυσού υπολογίζεται να αγγίζει το 90% σε ξένο συνάλλαγμα.

Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχάζει η ΚΤΚ για την πώληση χρυσού έναντι 400εκ. ευρώ

Άρχισε το ξεπούλημα της Κύπρου - Μας παίρνουν το χρυσάφι για 400 εκατ. ευρώ

Μήπως ο πραγματικός στόχος είναι οι 14 τόνοι χρυσού της Κύπρου;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο