What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

12.04.2013 | 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2013 | 09:18

Ενέκριναν το Μνημόνιο: Πρώτη δόση 3 δις το Μάιο - VIDEO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Έβαλε την σφραγίδα του το Eurogroup για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου
-Αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
-Όλες οι εξελίξεις από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο, με την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα του newsit.com.cy.

Οι δηλώσεις Όλι Ρεν για την Κύπρο

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν εν τέλει το αναμενόμενο πακέτο των 10 δις ευρώ για την Κύπρο, παρά την εκτόξευση των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα 23 δις ευρώ, από τα 17.5 δις ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Η Κομισιόν από την πλευρά της δεσμεύτηκε να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της, επιτυγχάνοντας καλύτερη χρήση των κοινοτικών διαρθρωτικών κονδυλίων.

Με την στάση τους οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης καθιστούν ιδιαίτερα εύκολη την διαδικασία έγκρισης στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Φινλανδίας του τριετούς προγράμματος διάσωσης της Κύπρου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η δανειακή συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί πλέον στις 24 Απριλίου.

Η πρώτη δόση του δανείου, (συνολικά για όλο το δάνειο τα 9 δις θα προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και 1 δις από το ΔΝΤ), αναμένεται να αφιχθεί στην Λευκωσία κατά τα μέσα Μαίου. Ο δανεισμός από την Ευρωζώνη θα έχει μια μέση ωρίμανση των 15 ετών, ενώ το περισσότερο που μπορεί χρονικά να επεκταθεί θα είναι τα 20 έτη.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης σε κοινές τους δηλώσεις ανέφεραν μεταξύ άλλων πως: «το Eurogroup θεωρεί πως πλέον όλες οι απαραίτητες παράμετροι έχουν τεθεί ώστε να αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να εγκριθεί και επισήμως από την ΕΚΤ το πακέτο διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας των 10 δις ευρώ, από κοινού με το ΔΝΤ».

Παραταύτα, η Κύπρος οφείλει να βρεί από ίδιες πηγές τα υπόλοιπα 13 δις ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να διασωθεί η οικονομία της εντός της επόμενης τριετίας, με το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό να προέρχεται από το κούρεμα της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της επίσης προβληματικής Τράπεζας Κύπρου.

Πριν από περίπου ένα μήνα το ποσό που αρχικά είχε υπολογιστεί πως θα έπρεπε να συνεισφέρει η Κύπρος ανερχόταν στα 7 δις ευρώ, αλλά πλέον τα δύο ποσά δεν μπορούν να είναι άμεσα συγκρίσιμα, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Φινλανδός εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν. Και συμπλήρωσε πως: «οι άνθρωποι συνέκριναν τα μήλα με τα αχλάδια, με αποτέλεσμα να βλέπουν στο τέλος πορτοκάλια…».

«Αν πρέπει να εξεταστούν τα δύο ποσά των 17 δις και των 23 δις ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης, αυτά δεν μπορούν να είναι άμεσα συγκρίσιμα, καθώς η εκπόνηση και τα δεδομένα του πρώτου, του δεύτερου, ή και ενός τελικού πακέτου διάσωσης είναι εντελώς διαφορετικά» ανέφερε ο Όλι Ρεν.

«Συγκεκριμένα τα 17 δις ευρώ εμπίπτουν στην κάλυψη των άμεσων αναγκών σε ρευστότητα της Κύπρου, ενώ το μεγαλύτερο ποσό των 23 δις ευρώ, έχουν να κάνουν με ένα ευρύτερο πλάνο χρηματοδότησης», διευκρίνισε ο Όλι Ρεν.

Η Κύπρος επίσης θα πρέπει να αυξήσει την φορολογία, να προβεί σε περικοπές και να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των δημοσίων οικονομικών ούτως ώστε να μπορέσει να προβεί στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.

«Το Eurogroup θεωρεί πως με την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από κοινού με τις μεταρρυθμίσεις που είναι να επιβληθούν βάσει του Μνημονίου θα μπορέσει η κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε ένα πλαίσιο φερεγγυότητας, βασισμένη σε ορθολογικά κριτήρια χειρισμού των δημοσίων οικονομικών της, με μια ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε αντίθεση όμως με την ευφορία που διακατείχε το σημερινό Eurogroup, οι διεθνείς δανειστές πλέον προβλέπουν μια ακόμα πιο σημαντική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 9% για το τρέχον έτος και περίπου κατά 4% για το 2014, πριν επιστρέψει σε μια αναιμική ανάπτυξη κατά την διετία 2015-‘16.

Παράλληλα, σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασίαδης έκανε έκκληση προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να πράξουν περισσότερα προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη στην Κύπρο, κυρίως μέσω των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ.

Τέτοια κονδύλια παραχωρούνται από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς όλες τις υπανάπτυκτες περιοχές της ΕΕ, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθούν προγράμματα από κοινού με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να βοηθηθούν οι εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις να προσεγγίσουν στο μέσο όρο ανάπτυξης και βιοτικού επιπέδουν της ΕΕ.

«Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια, ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά προκειμένου να υποστηριχθούν συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές οι οποίες θα βοηθήσουν την Κύπρο να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης…και να αναρρώσει ο τομέας των επενδύσεων και της απασχόλησης», είπε ο Όλι Ρεν.

Η ροή τέτοιων κονδυλίων κατανέμεται σε μια περίοδο 7 ετών που διαρκεί δηλάδη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, αλλά οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επιταγχυθούν, προκειμένου να αυξηθεί το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται τα πρώτα χρόνια, ώστε να επιτευχθούν άμεσα και απτά αποτελέσματα, εις βάρος των τελευταίων ετών, όταν θα έχει πλέον επέλθει μια κάποια οικονομική σταθερότητα, μέθοδος που έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ελλάδα.

Eurogroup

Στην προκαταρκτική συζήτηση του Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκριναν ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ Τρόικας και Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι συμβατή με τις παραμέτρους του Eurogroup.
«Θεωρούμε ότι τα αναγκαία στοιχεία είναι στη θέση τους για να τεθούν οι διαδικασίες για έγκριση σε λειτουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν χαιρέτησε με την σειρά του την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το Μνημόνιο της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα, να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κύριος Ρέν, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πρόνοιες της συμφωνίας να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ απηύθυνε ένα μήνυμα προς τους Κύπριους πολίτες «στεκόμαστε δίπλα από τους Κυπρίους και η Κομισιόν θα βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς που διανύει».


Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση του 1 δις στις αρχές Μαΐου, ενώ το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκρίνει την παραχώρηση των €9 δις μέχρι τις 24 Απριλίου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.

Στην επίσημη του δήλωση το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ Τρόικας και Κυπριακής Κυβέρνησης επί των όρων του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, υποδεικνύοντας ότι η συμφωνία συνάδει πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου.

Κρίνεται ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι "το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η αποφασιστική δράση στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παρατίθενται στο Μνημόνιο θα επιτρέψει στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία στη βάση ισχυρών δημοσίων οικονομικών, ισοζυγισμένη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα".

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την επιτροπή Moneyval και ένα ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί και την δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης".

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στη Ρωσία, με το Eurogroup να τονίζει ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του δανείου που παραχωρήθηκε στην Κύπρο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Eurogroup συμπληρώνει ότι αναμένει ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM (ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για παροχή οικονομικής στήριξης μέχρι τις 24 Απριλίου, αναλόγως της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.


www.newsit.com.cy/flash/dilosieurogroup.pdf

Η ΚΤ της Κύπρου θα αποφασίσει για το χρυσό της

Eρωτηθείς σχετικά με την φημολογία για πώληση του χρυσού της ΚΤ της Κύπρου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν απέρριψε το σενάριο, αφού υπάρχει ακόμη το θέμα της εξεύρεσης των υπόλοιπων 13 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης.

Εντούτοις την απόφαση αυτή θα λάβει η ΚΤ της Κύπρου, ξεκαθάρισε ο κύριος Ντάισελμπλούμ, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για απαίτηση της Τρόικας η του  Eurogroup.


 10:18 : 
Το Ηνωμένο Βασίλειο προστατεύει τους παραδείσους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όπως τα νησιά Κέιμαν, παραλείποντας να ασκήσει σωστά τη νομική εξουσία του, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Η Κύπρος έχει αναγκαστεί να αποδεχθεί τους κανόνες διαφάνειας, υπέδειξε  προτρέποντας τον Επίτροπο Φορολογίας της ΕΕ να αναλάβει δράση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απάντηση Αναστασιάδη στον Ντράγκι: Κανείς δεν θα εξαιρεθεί των ευθυνών του  

Ντράγκι: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Κύπρος αν παυτεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας! 

5,5 δις «τσίμπησε» το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέσα σε λίγες μέρες! Με αγωνιά αναμένεται το Eurogoup 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  2. Spiegel: «Μήλον της έριδος» το φυσικό αέριο στην Κύπρο
  3. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»
  4. Τσακαλώτος στους FT: Δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή επιτήρηση
  5. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  6. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό: Συνετρίβη ελικόπτερο που επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών [vids]