What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

12.04.2013 | 12:23
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 14:57

Ν. Αναστασιάδης: Θα ζητήσω επιπλέον βοήθεια και αλλαγή πολιτικής έναντι της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

«Παρερμηνεύτηκε η επιστολή Ντράγκι»
«Η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει το θέμα Πανίκου Δημητριάδη
«Το κράτος θα στηρίξει όσους έχουν πληγεί από την κρίση»
«Επεξεργαζόμαστε σχέδια για επανεκκίνηση της οικονομίας»

Αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου και επιπλέον βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους, θα ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο ίδιος, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΔΕΟΚ.

Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι «θα αποστείλω επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στις οποίες θα τονίζω την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας, ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνούμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που μας επέβαλαν».

Παράλληλα είπε ότι θα απαντήσει και στην επιστολή Ντράγκι, σε σχέση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι «θα γράψω αυτά που πρέπει».

Στις επίμονες εντούτοις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απάντησε ότι «στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το Κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας. Στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, η Βουλή έχει κάθε εξουσία να προχωρήσει σε διερεύνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της ΚΤ».

Πρόσθεσε επίσης ότι «κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι».

Κληθείς στη συνέχεια να πει αν με την επιστολή Ντράγκι υπάρχει παρέμβαση στο κράτος ή αν έχει παρερμηνευθεί η επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε "θεωρώ ότι παρερμηνεύτηκε."

Εκείνο το οποίο αναφέρει είναι ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός (Κεντρική Τράπεζα) – κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί – αλλά κάνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς επίσης αν είχε επικοινωνία με τον Ολι Ρεν ενόψει της συνεδρίας του Eurogroup, είπε ότι "αποτελεί γεγονός και η επικοινωνία αφορούσε κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Αλλά σήμερα θα απευθύνω και επιστολή και προς τον κ. Μπαρόσο και τον κ. Ρόμπαι, όπως βεβαίως θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Ντράγκι."

Νωρίτερα εκ του βήματος του συνεδρίου της ΔΕΟΚ φρόντισε να στείλει μήνυμα προς πολλούς αποδεκτές και ειδικότερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι «θα αποδοθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Παράλληλα είπε ότι, «εργάζομαι όσον μου επιτρέπει το εικοσιτετράωρο να διαμορφώσω σχέδια, κίνητρα και πολιτικές τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποτελούν τη βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «το κράτος θα συμπαρασταθεί στους πολίτες που έχουν υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ακόμη σκέψεις εκ του πονηρού τα περί επιστροφής στη λίρα υπογραμμίζοντας ότι «μόνο όσοι έχουν αποθέματα σε ευρώ θα επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη» είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος, ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να φύγει από το συντομότερο δυνατόν από την τρόικα.

Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους είπε ότι «στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη καταστήσαμε σαφές ότι η Κύπρος εδώ που βρίσκεται χρειάζεται συστράτευση όλων των πολιτικών, πολιτειακών και παραγωγικών δυνάμεων».

Στις προτεραιότητες πρέπει να τεθεί η άμεση επανένταξη στην απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς μείωση της ανεργίας των Κυπρίων και ντόπιων εργαζομένων» υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απάντηση Αναστασιάδη στον Ντράγκι: Κανείς δεν θα εξαιρεθεί των ευθυνών του

Ντράγκι: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Κύπρος αν παυτεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας!

Ξεσπάθωσε ο Πρόεδρος – Ανεύθυνοι όσοι διαδίδουν φήμες για κούρεμα στο συνεργατισμό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο