What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

12.04.2013 | 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 17:36

Αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ οι συντεχνίες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ομόφωνα συντεχνίες και Δ.Σ της Αρχής Ηλεκτρισμού, λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, κρίνοντας ότι οι λάθος χειρισμοί, από πλευράς κυπριακών κυβερνήσεων μας έφεραν στο σημείο να μην διεκδικούμε εξαιρέσεις από οδηγίες όπως αυτή για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκτόξευσαν τις τιμές. Προειδοποίησαν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, θα είναι εις βάρος των καταναλωτών.

 
Η ΑΗΚ, δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα, όπως όλα δείχνουν, δεχόμενη την πρόνοια της Τρόικας για ιδιωτικοίησή της.

Συντεχνίες και Δ.Σ του οργανισμού προειδοποίησαν σήμερα τους καταναλωτές ότι η ιδιωτικοποίηση και η παράδοση της Αρχής σε ιδιωτικά κεφάλαια θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου σε χαιρετισμό του σε ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι αποδεχθήκαμε παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις την εισαγωγή πρόνοιας στο Μνημόνιο για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών έναντι 1.4 δις εκατομμύριων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το πνεύμα και τα μέτρα λιτότητας έτυχαν δυστυχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΟΕΒ και επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό στους κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «εμείς στην Κύπρο στην προσπάθεια μας να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης συμπεριφερθήκαμε όπως οι αρχοντοχωριάτες, δεν ζητούσαμε ούτε εξαιρέσεις ούτε προστασία με όλα τα κακά αποτελέσματα σχεδόν σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας».

Αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Αντώνης Νεοφύτου είπε πως «δεν σκεφτήκαμε ότι η Κύπρος είναι νησί, ότι έχουμε εθνικό πρόβλημα, ούτε ότι είμαστε μια μικρή και απομονωμένη αγορά».

Διερωτόμαστε, συνέχισε ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, «γιατί δεν ζητήσαμε εξαίρεση από τις οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πιο το όφελος; Γιατί να έχουμε ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και να μην υπάγεται στον κορμό της ΑΗΚ; Ποιος ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και πιο το όφελος για το Δημόσιο και τους καταναλωτές;».

Στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, παραδέχθηκε ότι μέσα από την διαχρονική λειτουργία της ΑΗΚ δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις και χρειάζεται εκσυγχρονισμός του οργανισμού, στο θεσμικό πλαίσιο για περισσότερη αυτονομία και ευελιξία, στη δομή και την οργάνωση για βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υπηρεσιών».

Πρόσθεσε, ωστόσο πως «θέλουμε ένα οργανισμό που θα διατηρήσει το καθεστώς του Δημόσιου και να συνεχίσει τον ρόλο και την αποστολή του προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής είπε ότι «μέχρι σήμερα η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων μετατρέποντας τον ηλεκτρισμό σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους».

Ο κ. Τσουρής είπε ότι «τα παραδείγματα είναι πολλά, με πρόσφατο εκείνο της Βουλγαρίας όπου οι κινητοποιήσεις που προκάλεσαν οι τρομακτικές και απάνθρωπες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού από τον ιδιωτικοποιημένο οργανισμό παραγωγής ενέργειας οδήγησε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Τόνισε ότι «η εκποίηση του εθνικού πλούτου και της δημόσιας υποδομής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι «το δικαίωμα άσκησης ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι και η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση δεν μπορούν να παραχωρούνται στην απληστία και λεηλασία του κεφαλαίου».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γραμματέας Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ανακοίνωσε ότι όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, έχουν αποφασίσει, να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού τους , να αρχίσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης, αρχικά με τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα προσπαθώντας να πείσουν να σταματήσει κάθε σκέψη για ξεπούλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκκληση από ΑΗΚ να μην διαταραχθεί το καθεστώς της 

Καταθέσεις του Ταμείου Συντάξεων ΑΗΚ χάνονται στη Λαϊκή και κουρεύονται στην Τράπεζα Κύπρου 

Α
ναβρασμός στην ΑΗΚ – Δίωρη στάση εργασίας του προσωπικού σήμερα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο