What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

12.04.2013 | 17:43
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2013 | 17:53

Χρ. Στυλιανίδης: Σημαντική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ξεκάθαρη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη, ότι αν και η ΕΕ ανεβάσεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα €23,5 δις, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλει νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.


Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι καμία επιπρόσθετη ανάγκη δεν προκύπτει από την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανάγκες της Κύπρου πέραν αυτών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο.

Εξήγησε ταυτόχρονα ότι €23,5 δις για τα οποία γίνεται λόγος στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και έχουν αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Συνεχίζοντας αναγνώρισε ότι όντως τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώθηκαν από τις 23 Νοεμβρίου 2012 όταν υπήρχε η προ-συμφωνία του μνημονίου και όταν η εκτίμηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες έφτανε τότε στα €17,5 δις.

Απέδωσε την κατάσταση των δημοσιονομικών στη ραγδαία επιδείνωση του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα όπως είπε «τα δημοσιονομικά να φθάσουν στα €23,5 δις».

Δεν παρέλειψε επίσης να επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση για ατολμία και ανευθυνότητα.

«Η επιδείνωση αυτή, προκλήθηκε από ανευθυνότητα, ατολμία και αναποφασιστικότητα στο να υπογραφτεί το μνημόνιο κατά τον ουσιώδη χρόνο, Νοέμβριο με Φεβρουάριο, και λόγω δυστυχώς μιας ανεξήγητης στάσης στο να κυλήσουν οι εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα και να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τον ELA €9,6 δις».

Ακολούθως ο κ. Στυλιανίδης, στη βάση σημειώματος εξήγησε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2012 και αργότερα τον Απρίλη του 2013.

Στο σημείωμα δίνεται επεξήγηση για τη διαφορά μεταξύ των €17,5 δις και των €23,5 δις καθώς και ανάλυση για το πώς αυτή η διαφορά δικαιολογείται από τα δεδομένα.

«Αιτιολογείται πλήρως το θέμα της επιβάρυνσης των δημοσιονομικών που από €7.5 δις κατέληξε στα €10 δις και επεξηγείται πλήρως το θέμα της επιδείνωσης στον τραπεζικό τομέα, λόγω αυτής της παρέλευσης του χρόνου, δυστυχώς, δίχως ουσιαστικές αποφάσεις, δίχως την πολιτική ευθύνη που θα ανέμενε κανείς αυτές τις κρίσιμες ώρες», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε σοβαρή αυτή η επιδείνωση και είπε ότι έχει σχέση με το γεγονός ότι «πήγαμε στην ουσιαστικά διάλυση της Λαϊκής, στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, στη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, κυρίως εκτός Κύπρου, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ο αριθμός φτάνει στα €10,6 δις. Τόσα ουσιαστικά ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί. Για αυτό μιλάμε για χρηματοδοτικές ανάγκες των €23,5 δις».

Όπως εξήγησε, «αυτό έχει ήδη γίνει, δεν συζητάμε κάτι που θα γίνει από δω και πέρα. Και ήταν και ο λόγος που δυστυχώς έγιναν πιο οδυνηρά τα μέτρα στην ολοκλήρωση του μνημονίου από ό,τι ήταν προηγουμένως και από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε μνημόνιο τον Ιούλιο και ακόμη εάν δεν μπαίναμε στο μνημόνιο και αποδεχόμασταν τις επτά συστάσεις της Επιτροπής και ακόμη ένα το Μάιο του 2011 όταν έγινε αυτό που έγινε στην Ελλάδα, παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις».

«Δυστυχώς, η παρέλευση του χρόνου οδηγεί εδώ. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για αυτή την παρέλευση του χρόνου», τόνισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο σημείωμα που δόθηκε αναφέρεται ότι το ποσό για τις τράπεζες τον Απρίλη του 2013 φθάνει τα €13,5 δις, ενώ σε άλλο σημείωμα πάλι του Απριλίου 2013 φθάνει τα €10,6 δις για την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου και ερωτηθείς αν τα επιπρόσθετα €3 δις αφορούν άλλες τράπεζες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν και υπάρχουν και μέσα στο Μνημόνιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι, για παράδειγμα, ο Συνεργατισμός θα τύχει 1,2 δις ανακεφαλαιοποιήσεις με βάση το πρόγραμμα».

Σημειώνοντας ότι «προβλέπεται €1,2 δις για το Συνεργατισμό. Δεν προβλέπεται οτιδήποτε που να επηρεάζει αυτή τη στιγμή τις άλλες τράπεζες, ή κούρεμα καταθέσεων ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα μέσα στο πρόγραμμα των €10 δις δυνατότητα που ακόμη και αν προκύψει ανακεφαλαιοποίηση να αξιοποιηθεί για άλλες τράπεζες.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της πώλησης χρυσού, ο κ. Στυλιανίδης είπε «σε συνεχή επαφή αλλά είναι ευθύνη και τελική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας».

Το θέμα πώλησης χρυσού, κατέληξε, «υπάρχει ως ένα εργαλείο που αφορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτού του προγράμματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΟΙΚ: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο η σημερινή απόφαση του Eurogroup

Αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ οι συντεχνίες


Πλειοψηφία πανεπιστημιακών στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
  2. Εγκρίθηκε «καθαρή εξαγορά» της Cyta Hellas από την Vodafone
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Τσίπρας από Κάλυμνο: Έστειλε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία