What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

13.04.2013 | 09:54
Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2013 | 11:21

Ξεπουλάμε χρυσό για κάλυψη αναγκών της χώρας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επιβεβαίωσε την πώληση του χρυσού που διαθέτει η ΚΤ
- Μετά από 53 χρόνια θα πουλήσουν το χρυσό για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα περάσει την απόφαση της πώλησης ακόμη κι αν διαφωνεί ο Πανίκος Δημητριάδης

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" επιβεβαίωσε την πώληση του χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα για είσπραξη ενός ποσού της τάξης των €400 εκατ. από το Κράτος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

"Έχουμε στη διάθεσή μας 446.000 ουγγιές χρυσού (σ.σ. σχεδόν 14 τόνους χρυσού). Με την σημερινή αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές ($1560) και την ισοτιμία ευρώ προς δολάριο (1.31), η συνολική αξία των αποθεμάτων εκτιμάται γύρω στα €530 εκατ."

Η εφημερίδα  "Φιλελεύθερος" αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι στο Κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού που είναι περίπου €425 εκατομμύρια, όπως δήλωσε επί λέξει ο κ. Νεοφύτου. Εννοώντας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι, εφόσον πωληθεί ο χρυσός με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, το 80% των καθαρών κερδών που θα προκύψουν, δηλαδή, €425 εκατ., θα κατατεθούν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει, άλλωστε, η κείμενη νομοθεσία.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν γνώριζε για την πρόθεση του Κράτους να συμπεριλάβει με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και την πώληση του χρυσού για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου. Αυτό διαφάνηκε από τις προχθεσινές δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας ότι, δεν τίθεται θέμα πώλησης του χρυσού.

Οι ποσότητες χρυσού που έχει στην κατοχή της η Κεντρική Τράπεζα αγοράστηκαν από το Κράτος το 1960, όταν η κυπριακή λίρα είχε αντίκρισμα σε χρυσό. Το 1963 μεταφέρθηκαν οι ποσότητες χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα. Από τότε, οι ποσότητες χρυσού αποτελούν στοιχείο ενεργητικού της Κεντρικής Τράπεζας και δεν πωλήθηκε ούτε μια ουγγιά μέχρι σήμερα.

Ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg ανέφερε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη ή να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας χωρίς τη συναίνεση της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί για την πώληση χρυσού χωρίς διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα και ότι υπάρχει όπως ισχυρίζεται συνεχής παρέμβαση σε σχέση με τη διαχείριση των τραπεζών που βρίσκονται υπό εξυγίανση".

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Το 2011, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να είναι καθαροί αγοραστές χρυσού, καθώς προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο και ευρώ με σκοπό την προστασία...του εθνικού πλούτου. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκαν σε 439,7 τόνους το 2011, από 77 τόνους το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το World Gold Council (WGC). Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού διεθνώς με αποθέματα 8.133,5 τόνους, η Γερμανία με αποθέματα 3.395,5, η Ιταλία με αποθέματα 2.451,8 τόνους , η Γαλλία έχει αποθέματα χρυσού 2,435,4 τόνων, η Κίνα 1.054,1 τόνους, η Ελβετία 1.040,1 τόνους, η Ρωσία με 936,7 τόνους χρυσού, η Ιαπωνία 765,2 τόνους, η Ολλανδία 612,5 τόνους και η Ινδία 557,7 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχάζει η ΚΤΚ για την πώληση χρυσού έναντι 400εκ. ευρώ

Άρχισε το ξεπούλημα της Κύπρου - Μας παίρνουν το χρυσάφι για 400 εκατ. ευρώ

Μήπως ο πραγματικός στόχος είναι οι 14 τόνοι χρυσού της Κύπρου;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νέο μακελειό στη Σομαλία με 27 νεκρούς μετά από επίθεση της Αλ Σεμπάμπ στο Μογκαντίσιου
  2. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  3. Δήλωση-πανικός από Ερντογάν:«Να είστε όλοι έτοιμοι για επιστράτευση»
  4. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  5. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ξεδιπλώνει» την κρίση της ΑΟΖ στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη η συνάντηση με Τζεντιλόνι και Μακρόν
  6. ΔΗΣΥ - Εκλογές: Αυτοί «βλέπουν» υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία