What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

13.04.2013 | 13:59
Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2013 | 14:16

Από τα 17,5 στα 23 δις ευρώ η διάσωση της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το κόστος σωτηρίας της Κύπρου παρουσίασε τελικά αύξησηφτάνοντας από τα 17,5 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ. Αυτό προέκυψε χθες από το Μνημόνιο, το οποίο συζήτησαν και ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο.

Αυτά τα πρόσθετα 5,5 δισ., τα οποία έχουν προκύψει και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα πρέπει να τα βρει η Λευκωσία καθώς ισχυροί εταίροι της στην ΕΕ επιμένουν ότι τίποτα πέραν των 10 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δεν είναι δυνατό να δοθεί στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, οι δανειστές θα συνεισφέρουν 10 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και ένα δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να βρει τους τρόπους.

Η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, από τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων και από την ανταλλαγή των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με μετοχές οι κυπριακές Αρχές θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 10,6 δισ. ευρώ.

Αλλα έσοδα 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προκύψουν από την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, από τη φορολογία του κεφαλαίου και την αύξηση του φόρου επί των καταθέσεων που πληρώνουν οι τράπεζες. Θα προκύψουν επίσης έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση χρυσού - σύμφωνα και με δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επιβεβαιώνεται η πώληση χρυσού - και 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απάντηση Αναστασιάδη στον Ντράγκι: Κανείς δεν θα εξαιρεθεί των ευθυνών του  

Ντράγκι: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Κύπρος αν παυτεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας! 

5,5 δις «τσίμπησε» το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέσα σε λίγες μέρες! 
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στη διάθεση των φιλάθλων τα εισιτήρια της Εθνικής Κύπρου για τον αγώνα με τη Βοσνία
  2. ΥΠΟΙΚ: Στο 3,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2017
  3. Λεμεσός: Επιχείρηση διάσωσης ναυαγών μετά από βύθιση σκάφους
  4. Βρετανοί υπουργοί: «Η μεταβατική περίοδος Brexit δεν είναι 'πίσω πόρτα' για παραμονή στην ΕΕ»
  5. Επόμενος σταθμός της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου το Νοέμβριο στη Λευκωσία
  6. O Mr Despacito, Luis Fonsi στην Κύπρο για το δικό του... «αστέρι»! [vid, pics]