What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

14.04.2013 | 18:58
Τελευταία ενημέρωση: 15.04.2013 | 06:21

Η «επανάσταση» του Πάπα Φραγκίσκου - Ποιοι θα τον συμβουλεύουν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πραγματική «επανάσταση» χαρακτηρίζουν οι ιταλοί σχολιαστές τον διορισμό του οκταμελούς συμβουλίου καρδιναλίου και αρχιεπισκόπων που θα πρέπει να συμβουλεύσει τον πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η κύρια αναφορά είναι στην κεντρική δομή διοίκησης, που βρίσκεται εντός του Βατικανού.
«Πρόκειται για υψηλόβαθμους κληρικούς που θα έχουν ρόλο συμβουλευτικό και όχι εκτελεστική εξουσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. Παρά ταύτα, η διευκρίνιση αυτή, δεν μειώνει την όλη σημασία της σύστασης του συμβουλίου.

Στα μέλη, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγο της Χιλής , ο γερμανός αρχιεπίσκοπος Μονάχου, καρδινάλιος Ράϊνχαρτν Μάρξ,, ο αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης Πάτρικ Ο Μάλεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Αντρές Ροντρίγκεζ Μαραδιάγα, από την Ονδούρα, και μόνον ένας Ιταλός, ο καρδινάλιος Τζουζέπε Μπετέλο.

Η «επιτροπή σοφών» του Βατικανού θα συγκροτηθεί επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά θα έλθει σε επαφή με τον πάπα Φραγκίσκο, σχεδόν αμέσως, από τις επόμενες ημέρες.

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του πάπα: από την μία, προσπαθεί να αποδυναμώσει τον εσωτερικό μηχανισμό διοίκησης του παπικού κρατιδίου, που δεν μπόρεσε να κινηθεί αποτελεσματικά στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της διαφάνειας της τράπεζας της Αγίας Έδρας Ior και για να προληφθεί το σκάνδαλο Vatileaks, με την κλοπή προσωπικών ντοκουμέντων του πάπα Βενέδικτου. Από την άλλη, προτείνει την ενίσχυση της συλλογικότητας, ως ισχυρό σημείο αναφοράς, στη διαχείριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Με τον τρόπο αυτό, ανοίγουμε νέες διόδους επικοινωνίας με τους ορθοδόξους, με τις μεγάλες πατριαρχικές εκκλησίες που έχουν ήδη οργανωθεί συνοδικά και που εύχονται να πράξει το ίδιο και όλη η υπόλοιπη χριστιανοσύνη», δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο γερμανός καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ.

Ογδόντα ετών, ο καρδινάλιος Κάσπερ ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος του «Συμβουλίου του Βατικανού για την Ενότητα των Χριστιανών», θεωρείται προοδευτικής κατεύθυνσης και μετείχε στο πρόσφατο κονκλάβιο που εξέλεξε τον πάπα Φραγκίσκο.

Ο Αργεντινός ποντίφικας με τον διορισμό του οκταμελούς αυτού, συμβουλίου μειώνει και τη δυνατότητα επιρροής του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιου Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι διχόνοιές του με μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών της Αγίας Έδρας ήταν μια από τις αιτίες της παραίτησης του πάπα Βενέδικτου. Ο αντικαταστάτης του Μπερτόνε πρόκειται να επιλεγεί από τον νέο ποντίφικα, πιθανότατα, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Ο πάπας Φραγκίσκος τείνει το χέρι του προς τους ορθόδοξους"

Αυτούς που δεν πιστεύουν στο Θεό κάλεσε στην Εκκλησία ο Φραγκίσκος   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Οι κατάρες του παπά σε ένα γάμο γεμάτο απρόοπτα!
  2. Αναστασιάδης: Στη Ρώμη για τη Σύνοδο Κορυφής Νοτίων Χωρών της ΕΕ
  3. Πάπας Φραγκίσκος: Αγκαλιάστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες [pics,vid]
  4. TUS Air: Νέο δρομολογίο από Λάρνακα
  5. «Φωτιά» στη Μέση Ανατολή θα βάλει ο Τραμπ αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ!
  6. Το «Ισλαμικό Κράτος» αποκεφάλισε τον Πάπα Φραγκίσκο! [pic]