What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

15.04.2013 | 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 15.04.2013 | 14:01

СYTA και Αρχή Λιμένων θέλουν να εξαγοράσουν την ιδιωτικοποίηση τους με δικούς τους πόρους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 - 1,4 δις ευρώ ζητά να εισπραχθούν από την ιδιωτικοποίηση των 3 μεγάλων ημικρατικών οργανισμών η Τρόικα
- Η СYTA ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει, περισσότερο από μισό δις ευρώ
- Μεταξύ άλλων, ποντάρει και στα έσοδα που θα προκύψουν από το φυσικό άεριο η Αρχή Λιμένων, υπολογίζοντας σε 15-20 εκατομμύρια κέρδη σε διάστημα δύο χρόνων.

Πάση θυσία επιθυμούν να αποτάξουν το καθεστώς ιδιωτικοποίησης που εισηγείται η Τρόικα, Αρχή Λιμένων και СYTA, καταθέτοντας μάλιστα την εισήγηση, να πληρώσουν οι ίδιοι τον λογαριασμό για την Τρόικα, δηλαδή τα 1,4 δις που ζητούν να εισπραχθούν από την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή σε ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων και СYTA.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, Χρύσης Πρέντζας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία μελετά τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2013 και ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια 156 χιλιάδες ευρώ, τα λιμάνια της Κύπρου, διαδραματίζουν ένα νευραλγικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας, η οποία διακυβεύεται με την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων.

Εάν αυτά τα 1,4 δις επιμεριστούν αναλογικά στους 3 οργανισμούς, η Αρχή Λιμένων είναι σε θέση, ισχυρίστηκε ο κύριος Πρέντζας, να συνεισφέρει με 50 εκατομμύρια ευρώ από δικούς της πόρους, αλλά και μέσα από την εξεύρεση δανειοδότησης.

Εξέφρασε την άποψη, ότι από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η Αρχή Λιμένων θα διπλασιάσει τα έσοδα της, υπολογίζοντας μάλιστα, ότι μόνο μέσα από αυτή την αλλαγή, θα προέλθουν έσοδα που θα ξεπερνούν τα 15-20 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ της СYTA, Στάθης Κιττής παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για το 2013, ο οποίος ανέρχεται σε μισό δις. ευρώ, προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο οργανισμός θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει κερδοφορία, ελαφρώς μειωμένη για φέτος - κατά 4 εκατομμύρια, σε σχέση με πέρσι, γύρω στα 61 με 65 εκατομμύρια ευρώ.

Υπέδειξε ότι έγιναν μειώσεις σε λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις, ενώ όπως αποκάλυψε αργότερα, ως Πρόεδρος του Δ.Σ της СYTA, είχε ενημερώσει τον τέως Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να συνεισφέρει μέχρι και δύο δις ευρώ, μέσα στα επόμενα 8 με 10 χρόνια, για αποφυγή της ιδιωτικοποίησης της.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια η СYTA, έχει ήδη επιστρέψει στο κράτος γύρω στα 250 εκατομμύρια, ενώ διαχρονικά, όπως υποστήριξε προσφέρει οικονομικούς πόρους στην πολιτεία.
Ο Κύριος Κιττής, αποκάλυψε μάλιστα ότι η Αρχή επεξεργάζεται και σχετικό σχέδιο, με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ώστε να αποφευχθεί η όποια μορφή ιδιωτικοποίησης.

Μελετάται ακόμη από το Δ.Σ της СYTA, το ενδεχόμενο της δημιουργίας φορέα στον οποίο θα κατατίθενται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τριών ημικρατικών οργανισμών και με βάση αυτά, να μπορεί να εξασφαλιστεί δανεισμός εκτός Κύπρου.

Συζητάνε περαιτέρω μειώσεις μισθών στην СYTA

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΤΗΚ, αποκάλυψε πως στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονομήσεων, συζητείται ακόμη και θέμα περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς προσωπικού, στην οποία θα κληθούν να μετάσχουν και οι συντεχνίες.

Πιθανή αναθεώρηση στους προϋπολογισμούς

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο ημικρατικών οργανισμών που βρίσκονται κατατεθειμένοι στη Βουλή, καταρτίστηκαν πριν την διαμόρφωση των νέων δυσμενών οικονομικών δεδομένων και πιθανόν να χρειάζεται να γίνουν αναθεωρήσεις.
Για την δε Αρχή Λιμένων, τα έσοδα από εκτελωνίσεις εμπορευματοκιβωτίων παρουσιάζονται μειωμένα, υπάρχει όμως μία αύξηση στον αριθμό επιβατών.

Για την ΑΤΗΚ, παρουσιάζονται μειώσεις εσόδων της τάξης των 35 εκ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 65 εκ. ευρώ, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ποσό της ζημιάς που έχει υποστεί το ταμείο συντάξεως , ούτε οι ζημιές από τις επενδύσεις και την αγορά αξιόγραφων στις τράπεζες « Λαϊκή» και «Κύπρου».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, ότι μπορεί να καταστεί εφικτή η αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων στους ημικρατικούς, θεωρώντας πως ήδη πρέπει να έχει τεθεί θέμα συνεισφοράς των οργανισμών για την είσπραξη των 1,4 δις ευρώ, ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά απορρίφθηκε από την Τρόικα.

Υπέδειξε ότι η εικόνα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει σε ότι αφορά το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων, παρά μόνο ότι θα πρέπει μέχρι το 2016 να εισπραχθεί το ένα δις ευρώ και επιπρόσθετες 400 εκατομμύρια ευρώ, μετά το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ οι συντεχνίες 

ΠΟΑΣ: Μέτρα αντίδρασης για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών 

Απαιτούν παραίτηση Κιττή οι εργαζόμενοι στη CYTA
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τώρα και ο Ερχιουρμάν ζητεί κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο
  2. Τα Ίμια, η Κυπριακή ΑΟΖ και το «χαράτσι» του νεο-οθωμανισμού - Ανάλυση
  3. Ακιντζί: «Κοινή Επιτροπή για φυσικό αέριο»
  4. Με δύο αθλητές η Κύπρος στο AIT Grand Prix 2018 του Δουβλίνου
  5. Η Βρετανία αξιολογεί τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ
  6. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ