What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

15.04.2013 | 13:36
Τελευταία ενημέρωση: 15.04.2013 | 15:23

ΚΤΚ: Δεν αφορά την Κύπρο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει ότι το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δεν αφορά την Κύπρο, αλλά τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2012 για θέσπιση οδηγίας, μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Σε ανακοίνωση η Κ.Τ. διευκρινίζει παράλληλα τα ακόλουθα:

1. Το έγγραφο που βρίσκεται αναρτημένο εδώ και μήνες στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, έχει τίτλο «Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 29 Νοεμβρίου 2012 για την πρόταση Οδηγίας για τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάκαμψης, αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων» δεν αφορά την Κύπρο αλλά τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2012 για θέσπιση Οδηγίας μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.
http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/c_03920130212el00010024.pdf

2. Το έγγραφο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ΜΜΕ στην Κύπρο, αφορά γνώμη της ΕΚΤ κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πλαίσιο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων (CON/2013/10) που περιελάμβανε σειρά νομοσχεδίων εκ των οποίων και το νομοσχέδιο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων.
http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/el_con_2013_10_f_sign.pdf

3. Η εισαγωγή του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 (ο ‘Νόμος’) περιλαμβανόταν στις πρόνοιες του προκαταρκτικού Μνημονίου (παράγραφος 1.19) για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα το Νοέμβριο του 2012, το οποίο έθετε τελική ημερομηνία θέσπισης του την 31η Ιανουαρίου 2013.

4. Οι πρόνοιες και τα μέτρα εξυγίανσης που προνοούνται στο νόμο βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και ειδικότερα στο έγγραφο του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με τίτλο «Key Attributes of Effective Resolution Regimes for Financial Institutions» και στην πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται πιο πάνω.

5. Το νομοσχέδιο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων είχε ετοιμαστεί σε συνεργασία της ΚΤΚ και του Υπουργείου Οικονομικών εντός του χρονικού ορίου που τέθηκε στο προκαταρκτικό μνημόνιο, είχε τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την επανέναρξη των εργασιών της μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Εν τω μεταξύ, όμως, με την επάνοδο της στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου, η Τρόικα ζήτησε τροποποιήσεις έτσι που η τελική μορφή του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου 2013. Το νέο νομοσχέδιο υποβλήθηκε στις 21 Μαρτίου στο Υπουργικό Συμβούλιο με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και στις 22 Μαρτίου ψηφίστηκε σε Νόμο.

6. Το άρθρο 7 του νόμου καθορίζει πέντε μέτρα εξυγίανσης τα οποία μπορούν να ληφθούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό όταν μία τράπεζα καταστεί ή ενδέχεται να καταστεί μη βιώσιμη. Τα μέτρα αυτά έχουν ως ακολούθως:

  • αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιωτικές πηγές,
  • πώληση εργασιών,
  • μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων σε ενδιάμεση τράπεζα, - μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και
  • διάσωση με ίδια μέσα (αναδιάρθρωση χρεών και υποχρεώσεων του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση).
Σημειώνεται ότι το μέτρο της διάσωσης με ίδια μέσα, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές, εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κεφάλαια για χρηματοδότηση από άλλες πηγές ή δημόσιους πόρους.

Οι πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στις 25 Μαρτίου 2013 είναι γνωστές και προνοούσαν, μεταξύ άλλων, την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, μεταφορά των ασφαλισμένων καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων της πρώτης στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με μετατροπή μέρους των μη ασφαλισμένων καταθέσεων της σε μετοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup για χρηματοδότηση της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών από ίδιους πόρους, δεν υπήρχε οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή πέραν της χρήσης των συγκεκριμένων μέτρων εξυγίανσης που χρησιμοποιήθηκαν για τη Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, αφού ήταν τα μόνα που η εφαρμογή τους δεν απαιτούσε χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Η ΚΤΚ εφάρμοσε, ως όφειλε, τις πιο πάνω πολιτικές αποφάσεις χωρίς όμως να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στη λήψη τους. Ως γνωστό, η ΚΤΚ δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχάζει η ΚΤΚ για την πώληση χρυσού έναντι 400εκ. ευρώ

Πανίκος Δημητριάδης: Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κατηγορείται για το κούρεμα καταθέσεων

Δριμύ κατηγορώ Αναστασιάδη κατά Διοικητή ΚΤ

 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  2. Ελληνική Τράπεζα: 1η Μαρτίου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της για το 2017
  3. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες
  4. Ντανιέλ Νουί: Αξιέπαινες οι προσπάθειες των τραπεζών αλλά χρειάζεται και συνέχεια
  5. Δημοσιεύματα από Τουρκία: «Οι Ελληνοκύπριοι κινητοποίησαν την ΕΕ»
  6. Γεν. Ελεγκτής: Άμεση ακύρωση της δωρεάν παραχώρησης μετοχών της ΣΚΤ