What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

15.04.2013 | 19:09
Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2013 | 06:36

Σε αντίσταση και απεγκλωβισμό από το μνημόνιο καλεί ο Ομήρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τραγικές, ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις, ανεπίτρεπτοι δισταγμοί της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου, έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη αδίστακτη και εκβιαστική συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας, είπε ο κ. Ομήρου.

«Η άνευ προηγουμένου απόφαση για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Παράλληλα, η Τρόικα στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών», υπέδειξε.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των άμεσων αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος με αποκατάσταση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής βάσης και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και κοινωνικής προστασίας.

Η κυβέρνηση της περασμένης πενταετίας έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «ενώ οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία ήταν ολοφάνερες, η κυβέρνηση κόμπαζε ότι ήταν επαρκώς θωρακισμένη και αλώβητη, και οι αναστολές, οι δισταγμοί και οι καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων οδήγησαν σε κατάρρευση των δημοσιονομικών μεγεθών, σε έκρηξη της ανεργίας, σε επιτήρηση και σε συνεχείς υποβαθμίσεις.»

Ως ΕΔΕΚ προειδοποιήσαμε , καταγγείλαμε, καταθέσαμε προτάσεις για την ανακοπή της καταστροφικής πορείας. Εις μάτην. Οι προειδοποιήσεις μας ήχησαν «εις ώτα μη ακουόντων», δήλωσε.

Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού.

Η ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία και ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία.

Η προτεινόμενη λύση για την ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον Γιαννάκη Ομήρου, είναι η αλλαγή κατεύθυνσης. «Παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης», υπέδειξε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων τα οποία αφορούν το σχεδιασμό εξόδου από το μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε, ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες, ταμείο αλληλεγγύης και γρήγορη επάνοδος στις αγορές.

«Η απάντηση μας είναι ότι θα αντισταθούμε. Θα αντιπαλέψουμε την Τρόικα και το Μηχανισμό. Με όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν. Ξεκινούμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα τον αγώνα για αποδέσμευση από την Τρόικα και το μνημόνια», κατέληξε ο κ. Ομήρου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρήκαν ευκαιρία στα κατεχόμενα: Τουριστική καμπάνια με το νόμισμα του ψευδοκράτους 

Αποκλειστικό: "Metaxa" στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου! 

Καρπασία: Σε νέα πρόκληση δίχως όρια προχωρεί Βρετανικός επιχειρηματικός όμιλος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  2. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  3. Τι γυρεύει μια Μις Κύπρος στο πλευρό της Σάσας Σταμάτη; [pics]
  4. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»
  5. Κυβέρνηση... μόνο ΑΠΟΕΛ! [pic]
  6. Κλέλια Βασιλείου: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος