What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

15.04.2013 | 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2013 | 06:32

Economist: Οι πολιτικοί βιάστηκαν να δημιουργήσουν την Ευρωζώνη χωρίς σωστό σχεδιασμό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το παράδειγμα της κρίσης Κύπρου, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα και τι συνεπάγεται για την Ευρώπη, βρέθηκε μεταξύ άλλων σε μία από τις συζητήσεις, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist σήμερα στην Αθήνα.

Ο Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών , στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες όπως είπε «ήταν υγιείς πριν την κρίση και αποκαθιστούν την ευρωστία τους» εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην Κύπρο δεν ήταν μεγάλος και «οι ελληνικές Τράπεζες επιβίωσαν της διεθνούς κρίσης και, σε αντίθεση με άλλες χώρες, αυτή η κρίση δεν ήταν η πηγή της εγχώριας χρηματοοικονομικής κρίσης», όπως στην Κύπρο και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, «η ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με το πώς θα σώσουμε τις Τράπεζες στο μέλλον μετά την κυπριακή υπόθεση, δεν έχει καμία συνάφεια με την ελληνική περίπτωση. Όχι μόνο διότι οι πόροι έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι ήδη διαθέσιμοι, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων», όπως το ότι «η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους, έκοψε θα λέγαμε την αλυσίδα της μόλυνσης προς την Ελλάδα».

Επίσης στην ελληνική περίπτωση μέτρησε όπως είπε ο κ. Ζανιάς ότι οι ελληνικές Τράπεζες δεν ήταν οι ίδιες η πηγή του προβλήματος όπως ήταν η περίπτωση αυτή σε άλλες χώρες, ότι το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα μικρότερα και πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και ότι – σύμφωνα με τον ίδιο - «ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά δεν πειράχτηκαν οι καταθέσεις, ακόμα και εκείνες τις δύσκολες ημέρες της μεγάλης αβεβαιότητας, όταν περισσότερο από 1 δις ευρώ εγκατέλειπε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθημερινά».

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Ανώτερος Οικονομολόγος, της Eurobank και Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς , εκτίμησε ότι οι Ελληνικές τράπεζες «θα τα πάνε καλά όταν η οικονομία τα πάει καλά» λέγοντας ότι είναι πεποίθηση του ότι σιγά - σιγά οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να βλέπουν «φως στο τούνελ».

Ο κ. Χαρδουβέλης εξέφρασε την άποψη ότι «η κρίση στην Ευρωζώνη είναι μια κρίση που έδειξε στους πολιτικούς ότι βιάστηκαν να δημιουργήσουν την Ευρωζώνη, χωρίς να έχουν τον σωστό σχεδιασμό». Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Χαρδουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρουσιάστηκε κακά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η πρώτη απόφαση του Eurogroup ήταν κάτι που ούτε εγώ το πίστευα, δεν πίστευα ότι αυτοί ήταν Οικονομολόγοι στο Eurogroup και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στην Κύπρο δεν ήταν ο σωστός και αυτοί ήταν Οικονομολόγοι».

Δήλωσε «σοκαρισμένος» που όπως είπε «κατέστρεψαν ένα κλίμα που υπήρχε εν μία νυκτί και τώρα υπάρχει φόβος και κανένας στο νότο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή δεν πιστεύει πλέον ότι υπάρχει ασφάλεια των καταθέσεων, ακόμα και ως 10 χιλιάδες ευρώ κι αυτό πρέπει να διορθωθεί στα μυαλά όλων μας».

Διερωτώμενος αν θα υπάρξει μία τραπεζική ένωση, είπε ότι «η πολιτική καθυστέρησε αυτή την ένωση κι εφόσον διευρύνθηκε η κρίση γρήγορα, τώρα πάμε πολύ πιο γρήγορα, πρέπει να επιδιορθώσουμε και να πάρουμε αυτή την απόφαση ως χώρα και να ενωθούμε, αλλά νομίζω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση πόσον σοβαρή είναι αυτή η απόφαση που αρχικά πάρθηκε για την κατάσχεση καταθέσεων έστω και μικροκαταθετών, είτε αν πρόκειται για εφάπαξ εισφορά είτε για σταδιακή φορολόγηση και κατά πόσο αυτή η απόφαση του Eurogroup που αρχικά πάρθηκε έκανε μεγάλη ζημιά, χαρακτηρίζοντας τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης πιο αξιόπιστους από τις χώρες του νότου, ο κ. Ζανιάς από την πλευρά του δήλωσε ότι και ο ίδιος έμεινε «έκπληκτος για το πώς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση, γιατί ο βασικός λόγος αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού μας συστήματος είναι να δημιουργήσει μία σταθερότητα.

Τώρα προσπαθούν να κατηγορήσουν την Κύπρο για κάποια πράγματα, αλλά νομίζω ότι το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να υπερασπιστούν τα κεκτημένα», καλώντας να πρυτανεύσει η λογική.

Ο Άνσγκαρ Μπέλκε, Καθηγητής Μακροοικονομικών Jean Monnet, στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen, αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Eurogroup στην Κύπρο είπε ότι «οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν πάρα πολύ δύσκολες, δημιούργησαν μία αβεβαιότητα, η Κύπρος βέβαια καταλαβαίνετε ότι έχει ένα τραπεζικό σύστημα πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδος σε σχέση με την οικονομία της και πραγματικά υπήρχαν παρόμοιες αποφάσεις που είχαν παρθεί στο παρελθόν, αλλά γενικά πιστεύω σε αυτό που είπαν οι συνάδελφοί μου στην προσέγγισή τους ότι θα πρέπει να βρεθεί μια θετική λύση».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα χρωστάει ο καθένας από εμάς στους δανειστές! - Ερευνα του Economist

Προκλητικό άρθρο του Economist για την κυπριακή κρίση

Economist: Η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος της ευρωζώνης
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  2. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  3. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  4. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  5. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες