What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

16.04.2013 | 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2013 | 20:33

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν πρέπει να φοβηθεί το πολιτικό κόστος» - VIDEO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- «Ορόσημο για ανάκαμψη της οικονομίας το εξάμηνο που ακολουθεί»
- «Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η διάσωση της Τρ. Κύπρου»
- «Τα Ταμεία Προνοίας να μην εξαιρεθούν από το κούρεμα»
- «Πολλοί Κύπριοι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν»

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η διάσωση της Τρ. Κύπρου, δήλωσε ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης σε αποκλειστική συνέντευξη του στο newsit.com.cy.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει εντούτοις δύσκολο το εγχείρημα σημειώνοντας ότι «πέραν του ότι η οικονομία θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση, η Τρ. Κύπρου θα φορτωθεί και τα δάνεια της Λαϊκής αλλά και το χρέος της Λαϊκής ύψους €9,1δις προς τον ΕΛΑ, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση».

Συνεχίζοντας υποδεικνύει ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα και εισηγείται το διορισμό έστω και προσωρινού διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικού διευθυντή το συντομότερο δυνατόν ενώ καλεί σε συνεργασία Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Μιχαηλίδης κρούει το καμπανάκι ενόψει της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι οι ξένοι μας παρακολουθούν γι’ αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα παρόμοια με αυτά που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα, με σκίτσα κατά των Γερμανών και του Χίτλερ, τα οποία έφεραν τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο της από το ευρώ.

«Οι αρνητικές αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν τελευταίως στην Κύπρο, κατά των υπεραγορών Lidl, επειδή είναι γερμανικές θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και άλλοι ευρωπαίοι μας παρακολουθούν και επηρεάζονται από αυτά τα γεγονότα».

Ο έγκριτος οικονομολόγος τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της εξαίρεσης από το κούρεμα, οποιονδήποτε καταθέσεων, ακόμη και αυτών των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας, προβάλλοντας μια σειρά από νομικά και κοινωνικά επιχειρήματα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, καλεί το Διοικητή της ΚΤ εάν δεν επιθυμεί να παραιτηθεί να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθειες να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και των συνεργατών του στο Υπουργείο Οικονομικών και αλλού.

Όσον αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται για πώληση των αποθεμάτων χρυσού, υποστηρίζει ότι τα χειρότερα έπονται γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα ο χρυσός να πουληθεί στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν.

Πάντως ο κ. Μιχαηλίδης εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο η Κύπρος θα τα καταφέρει χωρίς δεύτερο μνημόνιο.Υπεραμυνόμενος του τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη χαρακτηρίζει πολύπλοκο το θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις στο θέμα της εκμετάλλευσης του.

Πως όμως ο κ. Μιχαηλίδης, δικαιολογεί την επιστροφή του στο Λονδίνο και ποια συμβουλή σκοπεύει να δώσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΤΕΚ: Ζητά τον επανακαθορισμό της ατζέντας των παραγωγικών Υπουργείων 

Ποιες οι προτάσεις Ομήρου - Αρχιεπισκόπου για την οικονομία 

Η κυπριακή ναυτιλία στηρίζει έμπρακτα την οικονομία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Έχασε την ισορροπία της και έπεσε πάνω στον Πρόεδρο Αναστασιάδη! [pics]
  2. Το Κόμμα για τα Ζώα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη
  3. Στο σκαμνί ο γιος του Γερολυμάτου – Πως εμπλέκεται σε σπείρα εκβιαστών
  4. Bullying σε 8χρονο: «Πρέπει να μου σκοτώσει το παιδί για να λάβουν μέτρα;»
  5. Η αποκαλυπτική Έκθεση Μιχαηλίδη για τις υπερωρίες των γιατρών
  6. Αντίδραση ΓΝ Λευκωσίας για την έκθεση-φωτιά Μιχαηλίδη