What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

16.04.2013 | 17:26
Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2013 | 18:31

Οι Πράσινοι θα στηρίξουν Μέρκελ για επιβολή των αποφάσεων του Eurogroup στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αυξάνονται οι πιθανότητες υπερψήφισης του πακέτου διάσωσης της Κύπρου που προωθεί η Καγκελάριος Μέρκελ (CDU) στην γερμανική Βουλή, καθώς το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Πρασίνων, συμπαρατάχθηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) στην απόφασή τους να υποστηρίξουν την νομοθετική ρύθμιση που προάγει η Καγκελάριος προς αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο.

Μετά τις δηλώσεις του Τόμας Όπερμαν των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών του SPD περί θετικής προδιάθεσης στο σχέδιο νόμου που αφορά στο πακέτο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας ήρθε να προστεθεί και το Κόμμα των Πρασίνων που δια της εκπροσώπου του, σε θέματα προϋπολογισμού, Πρίσκα Χιντζ, δήλωσε πως το σχέδιο πληροί σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις του κόμματός τους.

Το ζήτημα της στήριξης του πακέτου διάσωσης της Κύπρου αποκτά μια τελείως άλλη διάσταση αν συνυπολογιστεί πως στην ψηφοφορία για έγκριση της βοήθειας την 18η Απριλίου θα υπάρχουν στο παρασκήνιο και τα κομματικά διλήμματα που αφορούν στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η Γερμανία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή στην χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης ανά την Ευρωζώνη δεσμεύοντας περισσότερα από 211 δις ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν πως σχεδόν τα 2/3 των ψηφοφόρων των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών εγκρίνουν τις πολιτικές της Μέρκελ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ως προς τον χειρισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρωζώνη.

"Η επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς με την επικύρωση του μνημονίου η Κύπρος θα βρει από μόνη της τον τρόπο να ανακάμψει οικονομικά" ανέφερε η Χιντζ των Πρασίνων. "Οι Πράσινοι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και αναμένουμε ότι η διάσωση θα υπερψηφιστεί κατά πλειψηφία από τους 68 βουλευτές του κόμματός της στην Κάτω Βουλή", συμπλήρωσε η Χιντζ.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της γερμανικής Βουλής (Bundestag) θα συνέλθουν σήμερα στο Βερολίνο σε διαφορετικές συνεδρίες προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που άπτονται του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή. Η στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης θα διασφαλίσει πως το πακέτο θα περάσει ευκολότερα με συναίνεση ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αντλήσει τα 10 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης και ταυτόχρονα να προβεί σε πλήρη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι βουλευτές των Πρασίνων ζήτησαν να διασφαλιστούν τρεις βασικές κατευθύνσεις στο μνημόνιο της Κύπρου: Ένα σχέδιο που θα τελεί υπό συνεχή επίβλεψη για αντιμετώπιση της πρακτικής του ξεπλύματος χρήματος; την θέσπιση ενός δικαιότερου εταιρικού φορολογικού συστήματος; το κούρεμα των μεγαλοκαταθετών και μεγαλοομολογιούχων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου.

Η Χιντζ προσέθεσε πως η Μέρκελ οφείλει να στηρίξει τις προσπάθειες της Κομισιόν και της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος, ένα μέτρο το οποίο αν ήδη είχε τεθεί σε εφαρμογή θα μπορούσε να είχε μετριάσει ή ακόμα και προλάβει την κυπριακή χρηματοπιστωτική κρίση.

"Αν υφίστατο μια αποτελεσματική τραπεζική ένωση εντός της Ευρωζώνης, τώρα θα μπορούσαμε να είχαμε διαγνώσει από πριν τα σημάδια μιας επικείμενης κρίσης στην Κύπρο και τα προβλήματα θα ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμα" κατέληξε η Χιντζ.

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανία: Το κόμμα των Πρασίνων προειδοποιεί για άλωση της ΕΕ εκ των έσω σε περίπτωση που η Κύπρος δεχθεί ρωσική βοήθεια!

Κατεβαίνουν στην Κύπρο οι Πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων

Ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την διεξαγωγή έρευνας για το κούρεμα στην Κύπρο

Ο Σόιμπλε μας ρίχνει την λυπητερή για τον δανεισμό από 23 σε 20 δις ευρώ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο