What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

16.04.2013 | 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2013 | 06:13

Fitch: Περισσότερες οι διαφορές του τραπεζικού συστήματος Κύπρου – Μάλτας παρά οι ομοιότητες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σε ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, ο διεθνής οίκος συγκρίνει το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Μάλτας και της Κύπρου, τις πηγές χρηματοδότησής των δύο συστημάτων, την ποιότητα του ενεργητικού τους και την κεφαλαιοποίηση.

Οι διαφορές των τραπεζικών συστημάτων Μάλτας και Κύπρου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ομοιότητες τους, κάτι που σημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας δεν παρουσιάζει το ίδιο επίπεδο κινδύνου για το κράτος που παρατηρήθηκε στην Κύπρο, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ενώ τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος έχουν φαινομενικά μεγάλο τραπεζικό τομέα, που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των οικονομιών τους και ο οποίος βασίζεται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση από καταθέτες μη κατοίκους, μια πιο προσεκτική εξέταση, σύμφωνα με τον οίκο, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές.

Ο Fitch σημειώνει ότι το σύνολο του τραπεζικού τομέα της Μάλτας έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 789% του ΑΕΠ της χώρας, καθιστώντας τον τομέα τον δεύτερο μεγαλύτερο (μετά το Λουξεμβούργο) στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερο από αυτόν της Κύπρου, όπου το συνολικό τραπεζικό ενεργητικό ανερχόταν το 2012 στο 672% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, με βάση τις κατηγοριοποιήσεις που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα της Μάλτας, "διεθνείς τράπεζες" με αμελητέους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 494% του ΑΕΠ. Οι "βασικές εγχώριες τράπεζες», που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την εγχώρια οικονομία και θεωρούνται σημαντικά συστημικές διαθέτουν ενεργητικό ύψους 218% του ΑΕΠ.

"Μη βασικές εγχώριες τράπεζες", με μικρότερες εργασίες και δεσμούς με την την εγχώρια οικονομία διαθέτουν συνολικό ενεργητικό 77% του ΑΕΠ.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης σε μια τουλάχιστον από τις βασικές εγχώριες τράπεζες, HSBC Bank Malta, θα πρέπει να προέλθει από τη μητρική εταιρεία.

"Έτσι, μια ενδεχόμενη υποχρέωση για στήριξη των τραπεζών από την Κυβέρνηση της Μάλτας - περίπου 128% του ΑΕΠ - είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι στην Κύπρο, όπου ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, που αντιπροσωπεύει το 466% του κυπριακού ΑΕΠ, αποδείχθηκε πάρα πολύ μεγάλος για στήριξη από την Κυβέρνηση", προσθέτει.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας είναι επίσης λιγότερο ευάλωτο στον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της απόσυρσης καταθέσεων από μη κατοίκους (68,8%, σε σύγκριση με 37% στην Κύπρο).

Σημειώνει ότι η πλειοψηφία αυτών των καταθέσεων είναι σε διεθνείς τράπεζες, κυρίως καταθέσεις των μητρικών τραπεζικών ομίλων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν χαμηλότερο κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων από τους άλλους τύπους των ξένων καταθέσεων (όπως είναι οι καταθέσεις πλούσιων αλλοδαπών).

Μόνο το 17% των καταθέσεων στις εγχώριες βασικές τράπεζες της Μάλτας είναι από μη κατοίκους, προσθέτει.

Όσον αφορά το μέλλον, ο οίκος Fitch προειδοποιεί ότι μια πιθανή μακροπρόθεσμη αλλαγή στη στάση των ευρωπαϊκών (και παγκόσμιων) αρχών για τα υπεράκτια χρηματοοικονομικά κέντρα θα δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο στο "επιχειρηματικό μοντέλο" των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Μάλτας.

Αναφέρει επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 8% του ΑΕΠ της Μάλτας το 2011 (9% στην Κύπρο - 5% στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο), αλλά το ποσοστό αυτό δεν λαμβάνει υπόψη άλλους τομείς που υποστηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Fitch υποβάθμισε τα ομόλογα της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου

Η Fitch υποβάθμισε την Κύπρο και έπονται και χειρότερα

Fitch: Υποβάθμιση των δύο κυπριακών τραπεζών   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Spiegel: «Μήλον της έριδος» το φυσικό αέριο στην Κύπρο
  2. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  3. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  4. Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με θετική προοπτική
  5. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες
  6. Ντανιέλ Νουί: Αξιέπαινες οι προσπάθειες των τραπεζών αλλά χρειάζεται και συνέχεια