What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

16.04.2013 | 23:05
Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2013 | 06:18

Σούλτς: Υποσχέθηκε στήριξη προς την Κύπρο – «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει γρήγορα» είπε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Οι περικοπές γίνονται από τις Κυβερνήσεις, όχι από εμάς εξήγησε
-Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα έχει τρομερό βάρος για τη χώρα
- Εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα εγκριθεί αίτημα για συμπερίληψη Τ/κ παρατηρητών στο ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό, τι μπορεί για να εξευρεθούν πόροι για επενδύσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στο Στρασβούργο, απόψε, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι κατανοεί το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο υποστήριξε και ο κ. Κυπριανού, για περισσότερα κονδύλια συνοχής για την Κύπρο.

Από την πλευρά του σε δικές του δηλώσεις ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση σε όλες τις συναντήσεις που είχε σήμερα γιατί, όπως πρόσθεσε, «όλοι κατανοούν ότι είναι οι αποφάσεις της ΕΕ που μας θέτουν σε τόσο δύσκολη θέση».

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα εγκριθεί αίτημα για συμπερίληψη Τ/κ παρατηρητών στο ΕΚ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Κάλεσα όλα τα αρμόδια σώματα της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους (στην Κύπρο)», σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα, η οποία περνά μια αναδιάρθρωση και μια μεταμόρφωση είναι όσο το δυνατό περισσότερη στήριξη μέσω επενδύσεων σε νέους τομείς.

Γι αυτό, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ «κατανοώ το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη το οποίο υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Κυπριανού για επιπρόσθετα χρήματα από τα ταμεία συνοχής». Ανέφερε επίσης ότι έλαβε την επιστολή του Προέδρου και θα μιλήσει με τους συναδέλφους του. Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ήταν έντονα αντίθετος στη λήψη μέτρων που θα επηρέαζαν καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. «Χαίρομαι που τουλάχιστον καταφέραμε να μην συμπεριληφθούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα έχει τρομερό βάρος για τη χώρα και είναι κάτι που πρέπει να ισοζυγιστεί με επενδύσεις σε άλλους τομείς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια κονδύλια, θα το πράξουμε, υποσχέθηκε. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει γρήγορα», λέγοντας ότι θα απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Υπουργών να συμφωνήσουν με το ΕΚ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Οι περικοπές γίνονται από τις Κυβερνήσεις, όχι από εμάς εξήγησε. Από την πλευρά του και κληθείς να τοποθετηθεί για τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές επικεντρώθηκαν σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα.

«Το πρώτο αφορούσε τις αποφάσεις του Eurogroup γύρω από την Κύπρο και την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά από τη λήψη αυτών των οδυνηρότατων αποφάσεων», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι «έχουμε ζητήσει τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της επιστολής την οποία έχει απευθύνει ο κ. Αναστασιάδης και πρέπει να πω ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση, γιατί όλοι κατανοούν ότι είναι οι αποφάσεις της ΕΕ που μας θέτουν σε τόσο δύσκολη θέση».

Όλοι οι συνομιλητές μου, είπε, «έχουν εκπλαγεί από τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την ΕΕ, δεν περίμεναν αυτές τις εξελίξεις και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει και μια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα ζητήματα σε ότι αφορά παρόμοια προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν μελλοντικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σούλτς: «Δεν είναι δυνατόν να σβήνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εν μία νυκτί την εγγύηση καταθέσεων»

Πρέπει να βρεθεί λύση εντος ΕΕ διαμηνύει ο Μάρτιν Σούλτς

Μ.Σουλτς: Αφορολόγητο έως 25.000 ευρώ στην Κύπρο

Ο Σουλτς ζητά ίση μεταχείριση της Κύπρου με τους εταίρους της   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό - Αναστασιάδης: «Δεν θα παρουσιάσω λύση στον λαό αν δεν είναι προς όφελός του»
  2. Κυπριακό - Κυβέρνηση: «Δεν τερματίστηκαν οι Τεχνικές Επιτροπές»
  3. Κυπριακό: Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Τσελίκ περί τερματισμού των συνομιλιών
  4. Στη διάθεση των φιλάθλων τα εισιτήρια της Εθνικής Κύπρου για τον αγώνα με τη Βοσνία
  5. ΕΤΥΚ: Βρήκαμε στήριξη από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη
  6. Επόμενος σταθμός της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου το Νοέμβριο στη Λευκωσία