What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

17.04.2013 | 14:03
Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2013 | 14:10

Φωνάζουν οι συντεχνίες για το πάγωμα των προαγωγών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 -Κλήθηκαν χθες για να καταθέσουν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, γραπτές θέσεις για την πρόταση που αφορά το πάγωμα των προαγωγών
- Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου
-Η πρόταση θα κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

 Άστραψαν και βρόντηξαν οι συντεχνιακοί στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όταν έλαβαν χθες μίας ενημέρωση, με την οποία καλούνταν να τοποθετηθούν σήμερα, στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Έντοντες ήταν οι αντεγκλήσεις μεταξύ συντεχνιών και ιδιαίτερα της ΟΕΛΜΕΚ, στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, με τον Πρόεδρο της οργάνωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών Δημήτρη Ταλιαδώρο, να απευθύνεται με αυστηρό ύψος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, στον οποίο επεσήμανε ότι η παγοποίηση των προαγωγών στην εκπαίδευση θα παραλύσει τα σχολεία.

Ο κύριος Ταλιαδώρος έψεξε το γεγονός ότι ενώπιον τους σήμερα έχουν μία πρόταση νόμου που δεν έχει κοστολογηθεί και κατά τη δική τους εκτίμηση, θα εξοικονομήσει στο κράτος 100 με 150 χιλιάδες στην καλύτερη των περιπτώσεων, αφού το μέτρο θα εφαρμοστεί προσωρινά μέχρι το τέλος του 2013 και οι προαγωγές εκπαιδευτικών τίθενται σε ισχύ από το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να υποστούν μειώσεις μισθών, ώστε να μην μείνουν συνάδελφοι τους αδιόριστοι, πρόταση την οποία αποδέχτηκαν, εξοικονομώντας έτσι στο κράτος 8 εκατομμύρια ευρώ και διερωτήθηκε γιατί με την πρόταση του ΔΗΣΥ, επιχειρείται να μείνουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αδιόριστοι.

Υπενθύμισε ότι οι κενές θέσεις οι οποίες έχουν προκηρυχτεί είναι 240 για όλες τις βαθμίδες και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, υπέδειξε με επιστολή του ότι δεν μπορούν να ανασταλούν, καθώς κάποιες από αυτές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Διερωτήθηκε παράλληλα, πως είναι δυνατόν να καλούνται να τοποθετηθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, την στιγμή που δεν έχει ακόμη κατατεθεί η θέση της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων.
Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος υποδεικνύοντας τα κενά που θα δημιουργηθούν στην εκπαίδευση διερωτήθηκε, κατά πόσον θα μπορούν, παραδείγματος χάριν οι γυμναστές να συντονίζουν τους φιλολόγους για να διδάσκουν Καβάφη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απάντησε με νόημα στον κύριο Ταλιαδώρο ότι ως εκπαιδευτικοί καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους και δύο συγκεκριμένα έργα του Καβάφη που αφορούν τους ύπατους και τους βασιλείς, εννοώντας τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, εν καιρώ κρίσης και ανεργίας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας.

Παράλληλα ανέφερε ότι κύριος σκοπός της πρότασης είναι να σταλεί το μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς τον επόμενο χρόνο η ανεργία μπορεί να διπλασιαστεί.

Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ ο Ανδρέας Λουκά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πάγωμα των προαγωγών μέχρι το τέλος του 2013, αφαιρεί και το ελάχιστο κίνητρο στους υπαλλήλους για αυξημένη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα, ενώ το μέτρο αυτό, συνέχισε θα επηρεάσει την ομαλή οργανωτική διάρθρωση και διοίκηση των επηρεαζόμενων τμημάτων του δημοσίου.

Εκ μέρους της ΟΗΟ ΣΕΚ , αναφέρθηκε ότι η διενέργεια προαγωγών δεν σημαίνει και απαραίτητα οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ζήτησε να μην οδηγηθεί η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια, προειδοποιώντας ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ, σημείωσε ότι αποδυναμώνεται το δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Την εξαίρεση των ενόπλων δυνάμεων από την παγοποίηση των προαγωγών ζήτησαν σύνδεσμοι των ενόπλων δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι προαγωγές στην ΕΦ έχουν καταργηθεί από το 2006.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, πρότεινε από την πλευρά του να προχωρήσουν κανονικά με τις προαγωγές, χωρίς το συνεπακόλουθο οικονομικό όφελος, κάτι το οποίο η ΟΕΛΜΚΕ, παρουσιάστηκε πρόθυμη να συζητήσει.

Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, υπάρχουν περίπου 1000 κενές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, υποδεικνύοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει μία κοστολόγηση για τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο μέτρο, οι οποίες θα κατατεθούν στην επιτροπή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Αντρέας Συμεού, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν εντός ολίγων ωρών να είναι έτοιμη η αστυνομία και προετοιμασμένη να καταθέσει τις θέσεις της γραπτός, επί του συγκεκριμένου θέματος.
Επί της ουσίας όμως, ο κύριος Συμεού εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία, όπως διευκρίνισε επηρεάζει τις ελάχιστες προαγωγές που είναι προγραμματισμένες από τον Συπτέμβριο, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 10 περίπου προαγωγές και σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν κανονικά η προαγωγή τους θα μετατεθεί σε βάθος χρόνου, αφού την επόμενη χρονιά θα πάρουν σειρά για προαγωγή πτυχιούχοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα βρίσκονται 4 βαθμίδες πιο ψηλά από αυτούς.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαίδης διευκρίνισε με τη σειρά του, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτούνται μέτρα που θα σπρώξουν την οικονομία σε έξοδο από την κρίση, εκφράζοντας την άποψη ότι, κάθε μέτρο που προτείνεται πρέπει να συζητείται με τους εμπλεκομένους και να αξιολογείται όχι αποσπασματικά αλλά μέσα στα πλαίσια μίας συνολικότερης προσέγγισης.

Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής ολομέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΕΛΜΕΚ: Δεν αποδέχονται την επιπλέων ώρα διδασκαλίας «Θα αφήσετε άνεργους εκπαιδευτικούς» 

Θα ζούμε με νερό και παξιμάδι; Διαβάστε πως θα ακρωτηριάσουν αγορά και μισθωτούς τα υπό συζήτηση νομοσχέδια 

Ομήρου: Μείωσαν τους μισθούς τους οι βουλευτές κατά 28%   Διαδώστε αυτό το άρθρο