What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

18.04.2013 | 09:51
Τελευταία ενημέρωση: 18.04.2013 | 12:43

Την εβδομάδα των παθών η κατάθεση στη Βουλή του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μετά τις 26 Απριλίου θα κατατεθούν στη Βουλή το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί των κομμάτων στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης τους αρχηγών η εκπροσώπων, κομμάτων.


Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του newsit.com.cy, η Βουλή θα επιχειρήσει να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα.

Στο μεταξύ στο μεσοδιάστημα το μνημόνιο θα τύχει επικύρωσης από τα κοινοβούλια των 6 χωρών της ευρωζώνης όπως προνοείτε από το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Οι αρχηγοί των κομμάτων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδέχεται να αποφασίσουν έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, για συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη των δυο εγγράφων.

Τα μνημονιακά νομοσχέδια ενώπιον της Οολμέλειας

Στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας θα τεθούν προς έγκριση υπό τη μορφή κατεπείγοντος τα μνημονικά νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί από την περασμένη εβδομάδα, και αφορούν την υγεία και πέντε τα νομοσχέδια που προβλέπουν περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.

Ειδικότερα, τα νομοσχέδια προνοούν την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, την αύξηση της φορολογίας επί των τόκων στις καταθέσεις από το 15% στο 30%, ως εισφορά για την άμυνα, την αύξηση του ειδικού φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% στο 0,15%, την αύξηση των κλιμακωτών αποκοπών από 0,8% μέχρι και 2%, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την τροποποίηση του νόμου περί φόρων κατανάλωσης, ώστε η οποιαδήποτε διαφοροποίηση των φόρων κατανάλωσης να γίνεται με την έγκριση της Βουλής και όχι με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως γινόταν προηγουμένως.

Διευκρινίζεται ότι οι αποκοπές στους μισθούς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λάβουν τη μορφή εθελοντικής συνεισφοράς, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Θα κατατεθεί επίσης με τη μορφή του κατ’ επείγοντος για να ψηφιστεί, νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης -με μεμονωμένες εξαιρέσεις δωρεάν παροχής- για πρόσωπα ασφαλισμένα για τρία χρόνια στο ΤΚΑ και τα οποία έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το προηγούμενο έτος.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί για ψήφιση η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προνοεί τον απόλυτο περιορισμό στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση, καθώς και την απαγόρευση των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, πλην αυτών που έχουν εξεταστεί και κοινοποιηθεί.

Από πλευράς ΔΗΣΥ θα κατατεθεί πρόταση νόμου για το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου το ΔΣ αποτελείται από τον διοικητή, τον υποδιοικητή, δύο εκτελεστικούς συμβούλους και πέντε μη εκτελεστικούς συμβούλους. Προνοεί ακόμα ότι η εφαρμογή της πολιτικής της ΚΤ τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης ενός τουλάχιστον εκ των εκτελεστικών συμβούλων.

Για την πρόταση θα σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για διαβούλευση.

Ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθεί προς ψήφιση ή απόρριψη και η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για παγοποίηση των προαγωγών. 

Επί της πρότασης θα διεξαχθεί συζήτηση και μετά θα ακολουθήσει η ψηφοφορία .


Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι αρχηγοί των κομμάτων αποφασίζουν για Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση

Η Γερμανική Βουλή τοποθετείται επί του πακέτου στήριξης της Κύπρου   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπόθεση Novartis: Το FBI στέλνει ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία για Offshore
  2. Εγκρίθηκε από τη ελληνική Βουλή η πρόταση για Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis
  3. Στα άκρα οδηγείται σήμερα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη Novartis
  4. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»
  5. Τσακαλώτος στους FT: Δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή επιτήρηση
  6. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο