What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

18.04.2013 | 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 18.04.2013 | 22:27

Έπεσαν οι φιλοτουρκικές τροπολογίες στην έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της, ζητώντας της να εντείνει τις προσπάθειες της σε τομείς που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της έκφρασης ενώ καταψηφίστηκαν, ενώ καταρρίφθηκαν οι φιλοτουρκικές τροπολογίες που ήθελαν την παρουσία Τ/Κ παρατηρητών εντός ευρωκοινοβουλίου και η τροπολογία για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

 Δεν κατάφεραν να περάσουν οι φιλοτουρκικές τροπολογίες στο κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ σημαντική θεωρείται και η παρατήρηση Ευρωπαίων Βουλευτών κατά τη συζήτηση της έκθεσης σήμερα στο Στρασμβούργο, ότι η Τουρκία έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές.

Η Ευρωβουλή με το ψήφισμα που υιοθέτησε επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2012 ζητά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εξαίρει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κουρδικό ζήτημα.

"Χρειαζόμαστε τη δέσμευση τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Ria Oomen- Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία). "Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις", προσέθεσε.

Μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το κείμενο του ψηφίσματος χαιρετίζει μεν την υιοθέτηση του τρίτου και τέταρτου πακέτου δικαστικών μεταρρυθμίσεων, επιμένει όμως ότι χρειάζεται να αντιμετωπισθεί ο υπερβολικά ευρύς ορισμός των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και οριοθέτηση του ρόλου των ειδικών δικαστηρίων στην πράξη.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία, οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).

Τα δικαιώματα των γυναικών

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει τα "εγκλήματα τιμής", την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζει όμως ανησυχίες για το ότι η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, της εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.
Κουρδικό ζήτημα

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον άμεσο πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει την προοπτική μίας ιστορικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.

Η "χαμένη ευκαιρία" κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους που η Τουρκία "έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο" κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Συρία και διεθνείς σχέσεις

Οι ευρωβουλευτές εξαίρουν την Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, όμως επιμένουν πως η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα που θα επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στη Συρία. Επίσης, υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερο διάλογο και σε συνεννόηση με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Α. Παπαδοπούλου προς Φούλε: «Η καλύτερη επένδυση για την Κύπρο είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής» 

Ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την διεξαγωγή έρευνας για το κούρεμα στην Κύπρο 

Φούλε: Η Κομισιόν προσβλέπει σε άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Gazprom: Πήρε άδεια από την Τουρκία για 2η γραμμή του Turkish Stream
  2. Τουρκία κόντρα σε ΗΠΑ και λογική: Η επιχείρηση στο Αφρίν κατά των Κούρδων θα γίνει
  3. Συνελήφθη στην Τουρκία και ο πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού ως μέλος των Γκιουλενιστών
  4. Πορεία διαμαρτυρίας των Κούρδων στη Λευκωσία για τις επιθέσεις Τουρκίας στην Αφρίν
  5. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  6. Πορεία Κούρδων σήμερα στη Λευκωσία για τις επιθέσεις της Τουρκίας στην Αφρίν