What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

19.04.2013 | 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 19.04.2013 | 12:51

Συγκλονιστική ομολογία: «Η Τρόικα μας εκβίαζε» Εκτόξευσαν το ποσόν για την Κύπρο μέσα σε 5 μήνες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 -Η Λευκωσία γνώριζε για τον εκβιασμό και τον ELA της Λαϊκής από το Νοέμβριο του 2012, αποκάλυψε ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στην Ερευνητική Επιτροπή
- Με την επιστροφή της στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2012 η Τρόικα παρουσιαζόταν άκαμπτη σε όλα τα σημεία διαπραγμάτευσης.
-Συνέχιζαν να δίνουν ELA στις τράπεζες ενώ γνώριζαν ότι η Λαϊκή ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης

 Το σκληρό πρόσωπο της Τρόικας περιέγραψε, ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος κλήθηκε σήμερα το πρωί ως πρώτος μάρτυρας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο κύριος Πατσαλίδης, έδωσε λεπτομέρειες για το πώς Η ΕΚΤ, ενώ γνώριζε τα προβλήματα της Λαϊκής συνέχισε να εγκρίνει την διοχέτευση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA.

Η μαρτυρία του Χρίστου Πατσαλίδη, καταδεικνύει την σκοπιμότητα των χειρισμών, τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από τους εκπροσώπους της Τρόικας, που ενώ γνώριζαν την κατάσταση άφησαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε ένα σημείο που η Κύπρος, δεν θα μπορούσε να πει όχι στους εκβιασμούς της.

Συγκεκριμένα ο κύριος Πατσαλίδης, αποκάλυψε ότι μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 21 Νοεμβρίου του 2012, ο ίδιος είχε ενημερώσει τότε τον Πρόεδρο Χριστόφια, σε κατ ιδίαν συνάντηση τους, ότι αν δεν υπογράψουμε, η καταλήξουμε άμεσα στο κείμενο της τελικής δανειακής σύμβασης, θα κατέρρεε όλο το τραπεζικό σύστημα, λόγω του ότι η Λαϊκή είχε φορτωθεί από τον ELA (μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας) και αυτός ήταν και ο εκβιασμός της Τρόικας .

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξημερώματα της επόμενης ημέρας, έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα ανοικτά κεφάλαια, δηλαδή, ΑΤΑ, φυσικό αέριο και ιδιωτικοποιήσεις.
Άρα η Λευκωσία ήταν ενήμερη για την κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2012.

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Μάρτιο του 2012, παρατηρήθηκε μία ραγδαία επιδείνωση των απαιτήσεων της Τρόικας, όπως αποκάλυψε ο κύριος Πατσαλίδης.

Στο διάστημα εκείνο, στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται μεταξύ Λευκωσίας και Τρόικας, η αρχική εκτίμηση για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου, που έφτανε τα 975 εκατομμύρια, εκτοξεύθηκε στα 1,25 δις ευρώ.
Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2012, όταν η Τρόικα επέστρεψε στην Κύπρο, παρουσιαζόταν, από εκείνο το σημείο και έπειτα, άκαμπτη σε όλα τα ζητήματα που έθετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Κυπριακή Δημοκρατία.
Απειλούσε και εκβίαζε ανοικτά, ότι θα απέσυρε τον ELA της Λαϊκής και θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα.

Και εδώ εγείρεται και το ερώτημα, γιατί ενώ ήταν φανερό πλέον ότι η Λαϊκή κατέρρεε, η ΕΚΤ παραχωρούσε επιπρόσθετη βοήθεια μέσω ELA, αφού η διαδικασία διοχέτευσης του, προνοεί ότι η έκτακτη ρευστότητα δίνεται μόνο για περιορισμένη χρονική διάρκεια και σε τράπεζες οι οποίες είναι βιώσιμες.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, γιατί, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, παραχωρούσε ΕLA, στην Λαϊκή Τράπεζα».

Από το πρώτο Μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013, παρατηρήθηκε μία ραγδαία αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ και της Γερμανίας, καθώς ήταν οι δύο παράγοντες, οι οποίοι έκαναν πίσω και παρουσιάζονταν απρόθυμοι να καλύψουν ολόκληρο το ποσόν που χρειαζόταν η Κύπρος, δηλαδή τα 17,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίζει η δημόσια ακρόαση της Διερευνητικής Επιτροπής 

Ιωνάς Νικολάου: «Δεσμεύομαι ότι το έργο της ερευνητικής επιτροπής θα προχωρήσει άμεσα» 

Στην πρώτη δημόσια ακρόαση της ερευνητικής επιτροπής ο Γ. Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Διφορούμενη και δυσερμήνευτη ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ [vid]
  2. Λούης Πατσαλίδης: Έκανε λογαριασμό 430λίρες όταν στην 6η δημοτικού πήγε σε πισίνα με φίλους του! [vid]
  3. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  4. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»
  5. Τσακαλώτος στους FT: Δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή επιτήρηση
  6. Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παραβιάζετε συνεχώς τις κόκκινες γραμμές!