What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

19.04.2013 | 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 19.04.2013 | 16:30

Πώληση χρυσού σημαίνει εσαεί παραμονή στην Τρόικα - Τι λένε τρεις οικονομολόγοι στο newsit.com.cy

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Αυξεντίου: «Φθάσαμε στην έσχατη ανάγκη»
-Λανθασμένη συνταγή της τρόικα η πώληση χρυσού
-Πλατύς: «Η τρόικα έχει ξεφύγει εντελώς»

Μια από τις πιο τραγικές σελίδες της κυπριακής ιστορίας, καταγράφεται μέσα από την κατάρρευση, της Λαϊκής τράπεζας και τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες του συνόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες οδηγούν ολόκληρο το οικοδόμημα της χώρας, σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε το 1974, όταν η Τουρκία άρπαξε το 40% του Εθνικού πλούτου της, δεν αναγκάστηκε να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου σε δηλώσεις στο newsit.com.cy, διευκρίνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης η πώληση χρυσού, επειδή δεν βγαίνει στους υπολογισμούς που κάνει, για εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων από άλλες πηγές.

Αν και δεν συμφωνεί με την κίνηση για  πώληση του χρυσού, όπως λέει, εντούτοις κρίνει ότι στην κατάσταση  έκτακτης ανάγκης που βρισκόμαστε επιβάλλεται να πουλήσουμε.

«Ο χρυσός» προσθέτει «είναι εκεί για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που όπως φαίνεται έφτασε τώρα».

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς σε δηλώσεις του στο newsit.com.cy, εξέφρασε επίσης την κάθετη αντίθεση του, με την πώληση των αποθεμάτων χρυσού, υποδεικνύοντας ότι για να πωλήσεις πρέπει πρώτα να εξαντλήσεις  όλα τα άλλα περιθώρια.
«Πρόκειται για μια λανθασμένη στρατηγική και συνταγή της τρόικα» αναφέρει ο κύριος Πλατύς.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ακόμη και αν πουληθεί ο χρυσός δεν πρόκειται να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων και των τεράστιων ελλειμμάτων της οικονομίας».

Ο Στέλιος Πλατύς επέκρινε την Τρόικα ακόμη μια φορά, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση απο μέρους της και εκτιμά ότι «δεν την ενδιαφέρει η επάνοδος, ή το μέλλον της κυπριακής οικονομίας», ενώ θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν νέα πιο σκληρά μέτρα.

Πάντως η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι θα εισπράξει όσα υπολογίζει, διότι η τιμή του χρυσού έκανε την μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 30 χρόνων, καταγράφοντας  πτώση  9% ή 100 δολ. ανά ουγγία, μετά την είδηση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήλπιζε να διαθέσει το 80% των 446.000 ουγγιών που υπολογίζεται ότι έχει ως αποθεματικό η Κεντρική Τράπεζα. Με την τιμή των 1.560 δολ. που διαπραγματευόταν ο χρυσός πριν την ανακοίνωση των προθέσεων της κυπριακής κυβέρνησης, οι κυπριακές αρχές εκτιμούσαν ότι το η αξία του συνόλου των αποθεμάτων ανερχόταν στα  €530 εκ. οπότε θα αντλούσε γύρω στα €425εκ.

Τις ανησυχίες των κυπρίων οικονομολόγων ενισχύουν σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου των Moody’s, ο οποίος κρούει το καμπανάκι, προειδοποιόντας  ότι η πώληση χρυσού δυσκολεύει την έξοδο από την τα σχέδια της Τρόικας.

«Η πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει το χρυσό της, καθιστά δύσκολη της έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Moody Vincent Truglia

Η απαίτηση της ΕΚΤ θα καταστήσει την έξοδο της χώρας ιδιαίτερα δύσκολη, είπε ο οικονομολόγος, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να συρρικνωθεί ή να εξαφανιστεί».

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  3. Αυτά αλλάζουν στην Τράπεζα Κύπρου
  4. Αντίστροφη μέτρηση για αποθέματα φυσικού αερίου στην «Καλυψώ» - Η ανησυχία του Ισραήλ
  5. Globes: Ανησυχίες και αμηχανία στο Ισραήλ για τα μεγάλα αποθέματα στο «Καλυψώ» - Πρώτη η Κύπρος στην Αίγυπτο;
  6. Επήλθε συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - Τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017