What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

19.04.2013 | 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 19.04.2013 | 18:57

Χ.Πατσαλίδης: Δημοσιονομική κατρακύλα το 2012

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με τη λήξη της θητείας του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, το Φεβρουάριο 2008, υπήρχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,9%.
Το 2009 επί προεδρίας Χριστόφια άρχισε η κατρακύλα και το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμα 6%, το 2010 το έλλειμμα ήταν 5,3% , το 2011 6% και το 2012 ήταν 5,2%.
 

Στατιστικά στοιχεία για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την αλλαγή της τότε κυβέρνησης, μετατράπηκε σε έλλειμμα που οδήγησε τη χώρα σε οικονομική κατρακύλα, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε σήμερα ο κ.Χρίστος Πατσαλίδης, ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό σημείο.

Ο κ. Πατσαλίδης, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή ως πρώτος μάρτυρας, υποστήριξε ότι είχαν υποβληθεί πάμπολλες προτάσεις στην κυβέρνηση Χριστόφια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο το 2010 λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό των δαπανών.

Για την Τρόικα ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι από την πρώτη συνάντηση, το καλοκαίρι του 2012, σχημάτισε την εντύπωση ότι επρόκειτο για «άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία διαφοροποιείτο ελάχιστα από τις θέσεις της».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- ΕLA -, αποκάλυψε ότι «το θέμα αυτό επικρέματο ως δαμόκλειος σπάθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Τρόικα απειλούσε συνεχώς ότι θα καταρρεύσει η Λαϊκή, συμπαρασύροντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Επίσης, χαρακτήρισε την στάση της Γερμανίας και του ΔΝΤ προς την Κύπρο σαν χρήση «ατομικής βόμβας για ένα περιστέρι». Ο κ. Πατσαλίδης περιέγραψε τους διεθνείς δανειστές σαν «δυνάμεις κατοχής που δεν νοιάζονται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ακόμη ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι μια «αδυσώπητη» ομάδα τεχνοκρατών επιτέθηκε άγρια στην Κύπρο επιβάλλοντας τιμωρία πολύ μεγαλύτερη από το πρόβλημα της.

Σε ερώτηση εάν οι απώλειες για τους καταθέτες είναι συμβατές με τα ατομικά δικαιώματα, ο κ. Πατσαλίδης απάντησε: «Όταν έχουμε να κάνουμε με τις δυνάμεις κατοχής, δεν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Είπε επίσης ότι μεταξύ των αξιώσεων που έθετε η Τρόικα, ήταν η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από το φυσικό αέριο να χρησιμοποιούνταν για εξόφληση του δανείου, κατάργηση της ΑΤΑ και ένταξη του συνεργατισμού υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως  έθεταν και θέμα ξεπλύματος χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποδαρικό με δημοσιονομικό πλεόνασμα

Δημοσιονομικό Σύμφωνο: Από σήμερα οι Ευρωπαίοι ξεχνούν την εθνική τους κυριαρχία

Σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό η Ελλάδα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Nέος Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου o Μαρίνος Στυλιανού
  2. Παροξυσμός υπεροψίας από τον υπερφίαλο Ναμί: Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μπορεί να εμποδίσει γεώτρηση και στο τεμάχιο «10»!
  3. «Ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των '27' στην Τουρκία»
  4. Κύπριος παρουσιαστής σε Χριστιάνα Αριστοτέλους: Έχεις παχύνει μήπως είσαι ξανά έγκυος; [vid]
  5. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  6. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Αποκάλυψε πότε θα γίνει η βάφτιση της μικρής Μελίνας! [vid]