What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

19.04.2013 | 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 20.04.2013 | 08:41

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους άνεργους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η Κυβέρνηση προωθεί τρία νέα σχέδια
-Θα διατεθούν €30.8εκ
-Στόχος η ένταξη στην αγορά εργασίας 8,000 ανέργων
 

Με σημείωμα η Υπουργός Εργασίας καταγράφει πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσω ολοκληρωμένης στρατηγικής και πολιτικής πλήρους εκμετάλλευσης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πλήρης αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και των νέων μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ταχεία και ισορροπημένη ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής. 

Κατά το εν λόγω σημείωμα της Ζέτας Αιμιλιανίδου, τα τρία αυτά μέτρα έχουν ως εξής:

1. Σχέδιο Χορηγιών για Ένταξη στην Απασχόληση με Ευέλικτες Ρυθμίσεις: Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €6,8 εκατ. και στόχος είναι η εργοδότηση 1000 ανέργων. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα που έχουν ανάγκη ευελιξίας στο χρόνο και τόπο εργοδότησης, όπως π.χ. άτομα που έχουν φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων, καθώς και από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν την ευχέρεια να προσλαμβάνουν όσους εργοδοτούμενους χρειάζονται.

2. Σχέδιο Επιδότησης Ανέργων στη Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία: Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €20 εκατ. με στόχο την εργοδότηση 6000 ανέργων. Με αυτό το σχέδιο αναμένεται η περαιτέρω ποιοτική στελέχωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο τομέας αυτός. Επίσης, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αναμένεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα συμβάλει σημαντικά στην απάμβλυνση της ανεργίας.

3. Προγράμματα Τοποθέτησης Ανέργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας: Το σχέδιο αφορά την τοποθέτησης 1000 ανέργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου, ημικρατικού τομέα καθώς και στους Δήμους. Στόχευση είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να αποκτήσουν πείρα στα θέματα των σπουδών τους, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους και ταυτόχρονα να παραμείνουν και να προσφέρουν στη πατρίδα τους. Για το σχέδιο θα διατεθεί κονδύλι €4 εκατ. και θα προσφέρεται εβδομαδιαίο επίδομα κατάρτισης ύψους €125. Θα καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω Σχεδίων προωθείται ο εξορθολογισμός των δημοσίων βοηθημάτων ως ακολούθως:
Άμεση τροποποίηση και εξορθολογισμός του περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμων 2006 και 2012, με εισαγωγή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, αναθεώρηση του ποσού που παραχωρείται για κάλυψη των βασικών αναγκών και καθορισμό ανώτατου ποσού επιδότησης ανά νοικοκυριό, ώστε το ύψος των επιδομάτων να είναι χαμηλότερο από το εισόδημα από εργασία, ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε παγίδευση στα επιδόματα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς, αιτητές πολιτικού ασύλου κ.α το Υπουργείο Εργασίας σημειώνει τα εξής:

• Τροποποίηση του όλου συστήματος επιδότησης αλλοδαπών, ώστε η επιδότηση των υλικών αναγκών υποδοχής να γίνεται με την παραχώρηση μικρού χρηματικού επιδόματος, που θα συνοδεύεται με παραχώρηση κουπονιών (αντί χρηματικών επιδομάτων) αναφορικά με τις ανάγκες διατροφής, ένδυσης και άλλα.

• Εισαγωγή διαφορετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την στέγαση των αλλοδαπών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν στέγαση σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος (ιδιόκτητους ή με ενοικίαση) ή πληρωμή επιδόματος ενοικίασης που να συνάδει με τα δεδομένα της αγοράς. Διαφοροποίηση των διαδικασιών, ώστε να διασφαλίζεται ότι το ενοίκιο που καταβάλλεται είναι το λογικά αποδεκτό ενοίκιο και θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη, με προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και με παράλληλη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών του κράτους (ιδιαίτερα στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων).

• Μέτρα θα ληφθούν επίσης για διασφάλιση της διακοπής της όποιας επιδότησης των αλλοδαπών, στις περιπτώσεις που αυτοί αρνούνται προσφορά απασχόλησης σε τομείς και περιόδους όπου η απασχόληση τους επιτρέπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε τα μέτρα της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας (video)

Νέα μέτρα: Ανακοινώνονται κίνητρα για εργοδότηση κυπρίων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

Νέα μέτρα: Κουπόνια αντί για χρήματα θα παίρνουν τουρκοκύπριοι και αλλοδαποί


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δύσκολες ώρες για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου - Έχασε τον σύζυγό της
  2. ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζεται νομοθεσία που θα θέτει το Bingo κάτω από τον ρυθμιστικό έλεγχο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων
  3. Ελ. Υπηρεσία: «Τρύπες» και «παραθυράκια» στο ΕΕΕ [Πίνακας]
  4. Ζέτα Μακρυπούλια: Η τηλεοπτική επιστροφή και η σχέση της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη
  5. Τριμερής: Μέτρα ασφαλείας για επίσκεψη Τσίπρα - Αλ Σίσι
  6. Εθνικό πένθος και άμεσα μέτρα για στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία στη Δ. Αττική