What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

21.04.2013 | 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 21.04.2013 | 18:38

Ποια είναι τα πιθανά ελαφρυντικά της υπεράσπισης του βομβιστή της Βοστώνης;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κατά πάσα πιθανότητα στο μικρό της ηλικίας και στην διανοητική κατάσταση του θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή οι συνήγοροι του 19χρονου συλληφθέντα Τζοχάρ Τσερνάεφ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή, υποστήριξαν σήμερα ειδικοί αναλυτές.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του συλληφθέντος υπόπτου, για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης,βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Η υπαγωγή του Τζοχάρ Τσερνάεφ σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος μάλιστα συνελήφθη εντός του αμερικανικού εδάφους. Διότι ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο ποινικολόγος Ρόμπερτ Γκότλιμπ από τη Νέα Υόρκη δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα ομοσπονδιακά μας δικαστήρια έχουν αποδείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικά να απονέμουν τάχιστα δικαιοσύνη σε υποθέσεις τρομοκρατίας από τα ειδικά, κρυφά, δικαστήρια», προσθέτοντας ότι «δεν υφίσταται κάποιος λόγος, ή δικαιολογία για να κηρυχθεί εχθρός πολεμιστής και να στερήσουμε από το δικαστικό σύστημα την ευκαιρία να εκδώσει μία δίκαια απόφαση».

Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.

Δεδομένης της ωμότητας της επίθεσης και της υπερπροβολής των βομβιστικών επιθέσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθούν τέτοιες κατηγορίες, δήλωσε ο Έντουαρντ ΜακΜάχον, που είχε υπερασπισθεί τον Ζακαρίας Μασάουϊ για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πιθανό ελαφρυντικό για τον Τσερνάεφ κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο» στην επίθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για παράδειγμα, εάν αποδειχθεί πως κάποιος άλλος ήταν ο αρχηγός στο σχέδιο και τις επιθέσεις, όπως ο αδελφός του φερ’ ειπείν,μπορεί να ελαφρύνει τις κατηγορίες.

Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ετυμηγορήσει ότι πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, όμως ο Τσερνάγεφ είναι 19 ετών, μόλις πάνω από το κρίσιμο ηλικιακό όριο.

Επίσης, ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστώνη Ντόναλντ Στερν δήλωσε ότι οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου τις αποκαλύψει.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν από την πλευρά τους, πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση την υπόθεσης εκτός της Βοστώνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή.

«Θα είναι μία τρομερή πρόκληση να επιλεγεί ένα αμερόληπτο σώμα ενόρκων», δήλωσε σχετικά ο ποινικολόγος Τζέιμι Σάλταν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 19χρονου βομβιστή

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Τσετσένου βομβιστή της Βοστώνης στο Facebook;

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του δράστη της Βοστόνης ο ίδιος αναζητείται
   Διαδώστε αυτό το άρθρο