What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

22.04.2013 | 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2013 | 23:42

Α. Κυπριανού: Οι αποφάσεις του Eurogroup και της κυβέρνησης θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Επεξεργάζεται λύση εκτός τρόικας και μνημονίου το ΑΚΕΛ
-μελετά και εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ
-Ανησυχίες ότι η τρόικα θα επανέλθει με νέα εκβιαστικά διλήμματα

Σχέδιο εναλλακτικής επιλογής για λύση εκτός τρόικας και μνημονίου αναζητά το ΑΚΕΛ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική και πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, η μεγάλη στροφή στις επιλογές για τη διάσωση Κύπρου έγινε μετά τις προεδρικές, καθώς μέχρι τότε η ΕΕ έλεγε ότι θα στήριζε την Κύπρο με το συνολικό ποσό που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, ενώ «μετά τις εκλογές απαίτησε να στηρίξει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν και το μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να καταστραφεί η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο σε μία νύχτα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα στην πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων «που πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup και της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών, που όπως είπε «διαδραματίζουν ρόλο τόσο για την εθνική ασφάλεια και όσο και για την κοινωνία και στηρίζουν την οικονομία και το κράτος με τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στις ανησυχίες ότι πέρα από οικονομία «η τρόικα μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και το φυσικό πλούτο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ μελετά συγκροτημένο σχέδιο μετάβασης από το ευρώ, ο κ. Κυπριανού απάντησε θετικά, λέγοντας ότι τίθεται υπό μελέτη «ένα συγκροτημένο σχέδιο εναλλακτικής επιλογής δίχως να προκαθορίζουμε ποια θα είναι αυτή η επιλογή». Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε έχουν αξιοποιηθεί «ομάδες επιστημόνων» και ξεκαθάρισε ότι η όποια επιλογή «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη».

«Θα σκεφτούμε και θα δούμε μέσα από μία συγκριτική ανάλυση τι είναι καλύτερο για τον κυπριακό λαό, η παραμονή στο μνημόνιο – γνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αφετηρία και θα τίθεται διαρκώς η απαίτηση για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων – ή να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος
κατά την άποψη μας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές. Θα αποφασίζουμε εμείς για τα θέματα τα οποία μας αφορούν και μπορούμε να πάρουμε μέτρα έξω από την ευρωζώνη πλέον, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πιο σύντομη αντιμετώπιση των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν το εναλλακτικό σχέδιο του ΑΚΕΛ και μία ενδεχόμενη πρόταση για έξοδο από το ευρώ παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τη Δευτέρα, μη θέλοντας να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι δε ότι «ιδεοληψίες και προσπάθεια περιχαράκωσης γύρω από δογματικές λύσεις δεν εξυπηρετούν».

Ερωτηθείς για τη θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης του χρυσού της Κύπρου, δήλωσε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ «με όλες αυτές τις αποφάσεις», λέγοντας ότι «ο χρυσός και η κρατικοί οργανισμοί αυτοί την κρίσιμη περίοδο θα ξεπουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές» και πρόσθεσε ότι «όλες αυτές είναι απαιτήσεις που τίθενται από την τρόικα, με πάρα πολλή υστεροβουλία».

Εκτίμησε δε ότι «πώληση του χρυσού σημαίνει περιορισμός των επιλογών που μπορεί να έχει ο κυπριακός λαός και εμείς δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις επιλογές μας. Θα πρέπει να είναι όλες ανοιχτές και ο κυπριακός λαός να αποφασίσει για το ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α.Κυπριανού: Να συζητηθεί το μνημόνιο στη Βουλή

Α. Κυπριανού: Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι η έξοδος από το ευρώ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ελεονώρα Μελέτη: Νέα έξοδος με τον σύντροφό της μετά τις φήμες γάμου! [pics]
  2. Κ.Ε.: Μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα όχι για τις εκλογές
  3. Τρίτο ημίχρονο εκτός ΓΣΠ στο ΑΠΟΕΛ - Ρεάλ με σύλληψη 21χρονου «προβοκάτορα»
  4. Η «υπάλληλος» ξάφριζε ανυποψίαστους πολίτες - Την έπιασαν με €86.000
  5. Τριμερής: Στοχευμένο; «σαρδάμ» του Προέδρου Αναστασιάδη με την μητέρα...και αδελφή Ελλάδα και το αμήχανο χαμόγελο Τσίπρα [vid]
  6. «Διακήρυξη της Λευκωσίας» στην 5η Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και στο «βάθος»... τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ [vids, pics]