What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

22.04.2013 | 19:58
Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2013 | 23:03

Ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το ΤΧΣ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Με αυτή την κίνηση η Eurobank στέκεται στα πόδια της και διασφαλίζει τους πελάτες της
- Μετά την ανακεφαλαιοποίηση η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγορά άλλων μη συστημικών τραπεζών
- Υπολογίζεται πως από τον Σεπτέμβριο η Eurobank θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα
- Πρόκειται για κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των €5,8 δισ. από ΤΧΣ

Σε μία ιδιαίτερα θετική κίνηση προχώρησε η τράπεζα Eurobank, καθώς το Δ.Σ. αποφάσισε τελικά να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα με χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να μην συνεχίσει να αναζητά χρήματα από ιδιώτες μετόχους που θα βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Μετά την υπόθεση της συγχώνευσης με την Εθνική, η Eurobank ως μεγάλη και συστημική τράπεζα κατάφερε να διασφαλίσει τους πελάτες της και προχωράει στην πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εξαγορά άλλων μη συστημικών τραπεζών και από Σεπτέμβριο να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην περαιτέρω εδραιοποίησή της στην τραπεζική αγορά.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Eurobank αναφέρει: "Το Δ.Σ. της Eurobank συνεδρίασε σήμερα 22 Απριλίου 2013 και εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.

Το Δ.Σ. αξιολόγησε τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την Τράπεζα και συγκεκριμένα την αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και την συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης καθώς και την απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των €5,8 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα καταστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα.

Με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης τις άμεσες προοπτικές της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο του ρόλου της ως μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Eurobank σκοπεύει να συμμετάσχει στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές τράπεζες.

Επίσης, εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σκοπός θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας, η προσαρμογή στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της εγχώριας και διεθνούς τραπεζικής αγοράς και η διατήρηση και επαύξηση της εταιρικής αξίας, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλες τις προσπάθειες αυτές, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ανέκαθεν υπήρξε ο ισχυρότερος υποστηρικτής των στρατηγικών πρωτοβουλιών της.

Γνώμονας των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι, μέσα από τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Eurobank, η ενίσχυση της ικανότητας της Τράπεζας να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία, να διευρύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια επιστροφής της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Moody’s: Εθνική και Eurobank ολοταχώς προς κρατικοποίηση

Σταθερή η συνεργασία Εκκλησίας - Εθνικής Τράπεζας

Ψάχνουν 1,5 δισ. ευρώ Έθνικη και Eurobank – Μάχη να μην περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αγώνας δρόμου για να παραμείνει ιδιωτική η Εurobank - H αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  3. Αυτά αλλάζουν στην Τράπεζα Κύπρου
  4. Λιοπέτρι: Κουκουλοφόρος έβγαλε μαχαίρι και έκλεψε το ταμείο
  5. Η άγνωστη συνεργασία επώνυμου Κύπριου με παίχτη του Survivor 2 [pic]
  6. Κομισιόν: Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου