What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

23.04.2013 | 09:44
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2013 | 20:56

Στο ζενίθ η αγωνία για την τύχη των Ταμείων Προνοίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Χρήστος Στυλιανίδης: Μετά την οριστικοποίηση του κουρέματος η αναλογιστική για Ταμεία
-Λοίζος Χατζηκωστής: Ζητούμε νέα συνάντηση με ΥΠΟΙΚ
-Στο ακουστικό και η ΣΕΚ για τις προτάσεις που κατέθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ανησυχητική ηρεμία επικρατεί για την τύχη των Ταμείων Προνοίας, μετά τη συμφωνία Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, για δραστική μείωση των οργανισμών που εξαιρούνται από το κούρεμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) Λοίζος Χατζηκωστής δήλωσε στο newsit.com.cy ότι αναμένουν απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, στο αίτημά τους να συναντηθούν και πάλι προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Ταμείων Προνοίας που βρίσκονται κατατεθειμένα στην τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

Ο κ. Χατζηκωστής εξήγησε ότι η ΕΤΥΚ εισηγείται να διασφαλιστεί το μίνιμουμ και κατά μερίδα ένα ποσό των €100 χιλ. και να γίνει συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις, προτού συζητηθεί οτιδήποτε άλλο.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «αν προηγηθούν τα δυο αυτά στοιχεία, οποιαδήποτε διευθέτηση ή αποζημίωση για κάλυψη τυχόν κουρέματος θα διευκολυνθεί αφάνταστα».

Χρήστος Στυλιανίδης: Τα Ταμεία Προνοίας δεν ήταν ποτέ στον κατάλογο των εξαιρέσεων


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης στις δικές του δηλώσεις, θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες που ακούγονται, ξεκαθάρισε ότι «ποτέ τα Ταμεία δεν υπάγονταν στις εξαιρέσεις».
«Η κυβέρνηση» εξήγησε «είχε δηλώσει εξ’ αρχής ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τα Ταμεία που είναι στη Λαϊκή ώστε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία της Τρ. Κύπρου».

Για το ποσό που δεν θα υποστεί κούρεμα διευκρίνισε καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από αναλογιστική μελέτη, να διασφαλιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε εντούτοις ότι για να προχωρήσει η αναλογιστική μελέτη χρειάζεται να οριστικοποιηθεί το ποσοστό του κουρέματος.

Από μέρους του ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στις δηλώσεις του στο newsit.com.cy είπε ότι «αναμένουν από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη απάντηση στις προτάσεις που είχαν καταθέσει για διασφάλιση των Ταμείων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εξέφρασε ωστόσο τη θέση ότι «το θέμα των Ταμείων θα τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που συγκάλεσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ επανέλαβε τη θέση ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό των Ταμείων Προνοίας».

Η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας προνοεί την εξαίρεση από το κούρεμα, μόνο των οργανισμών οι οποίοι βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης, όπως είναι οι δήμοι και τα δημόσια σχολεία.

Εξαιρούνται επίσης και οι τραπεζικοί οργανισμοί και JCC.

Κούρεμα των καταθέσεών τους, κατά 27,5% θα υποστούν τελικά και οι ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομικών, ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικονομολόγοι στο Ρόϊτερς: Η κρίση στην Κύπρο δυνατό να επηρεάσει την Ελλάδα

Πρόνοια για ανταλλαγή του κουρέματος με ακίνητη περιουσία - προϊόν εκποίησης

Κινδυνεύει να κατεβάσει τον διακόπτη η ΑΗΚ – Δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια της   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους μεταξύ των θυμάτων στην Καμπούλ
  2. Τραγωδία στην Αγία Νάπα - Πέθανε εν ώρα εργασίας
  3. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»
  4. Κατόπιν εορτής κινητοποίηση και... τροχοκάθισμα για την ΑμεΑ μαθήτρια - Τι καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
  5. Τουλάχιστον 8 πτήσεις από Κύπρο προς Ελλάδα και αντίστροφα επηρεάζονται από τη στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
  6. Η Ελλάδα παραλύει από τον απεργιακό κλοιό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζει σήμερα το πολυνομοσχέδιο