What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

23.04.2013 | 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2013 | 22:29

Σκανδαλώδες: Καταγγελίες για κατάχρηση επιδομάτων χιλιάδων ευρώ από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Από 6.830 ευρώ μέχρι 11.960 ανέρχονται τα επιδόματα έρευνας
-Σταμάτησαν να διενεργούν έρευνες αλλά συνεχίζουν να καρπώνονται των επιδομάτων
-Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου για το πώς και σε ποιους χορηγούνται οι «χρυσές αμοιβές»

Προκλητικό είναι το κόστος που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος για απολαβές που προορίζονται αποκλειστικά για καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές, που προχωρούν στην διενέργεια πρωτότυπων ερευνών για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και ενώ προάγονται σε ανώτερες βαθμίδες, συνεχίζουν να καρπώνονται των απολαβών που κυμαίνονται από 6.830 χιλιάδες ευρώ μέχρι 11.960 χιλιάδες.

Σχετικές αναφορές για το θέμα έγιναν και στο παρελθόν από την Γενική Ελέγκτρια στην έκθεση της για το 2011, εντούτοις δεν έχει μέχρι στιγμής θεσπιστεί μηχανισμός ελέγχου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαιωνίζεται εις βάρος του δημοσίου, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επαναφέροντας το θέμα, υπέβαλε μάλιστα γραπτώς ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας ενημέρωση για το τι προτίθεται να πράξει.

Όπως επισημαίνει η κυρία Χαραλαμπίδου, το συγκεκριμένο επίδομα θεσμοθετήθηκε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως επιπρόσθετο κίνητρο για την προσέλκυση κυπρίων και ξένων καθηγητών.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την επέκταση του πανεπιστημίου, την εργοδότηση μεγάλου αριθμού καθηγητών και την ανέλιξη λεκτόρων και επίκουρων στις 2 ανώτερες βαθμίδες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Βουλευτής, οι ίδιοι καθηγητές, συνεχίζουν να διδάσκουν, ένα με δύο μαθήματα την εβδομάδα, χωρίς όμως να διενεργούν και να δημοσιεύουν πρωτότυπες έρευνες σε έγκυρα διεθνή περιοδικά, ενώ το πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ερευνητικό χαρακτήρα, δεν επιβαρύνει με περαιτέρω διδακτικές ώρες τους καθηγητές, αφού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξοδεύουν τον υπόλοιπο χρόνο τους για τη διενέργεια ερευνών.

Αντί όμως να επιβαρύνονται με επιπλέον διδασκαλία, αφού δεν εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα, κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να επιβραβεύονται με τα «χρυσά επιδόματα».

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το θέμα λαμβάνει και άλλες προεκτάσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το πώς και που κατανέμεται το επίδομα, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει η πιθανότητα οι εν λόγω καθηγητές να διδάσκουν σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα, με επιπλέον αμοιβές, η ακόμη και να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επ’ αμοιβή σε οργανισμούς και εταιρείες.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, πως είναι δυνατόν να γίνεται καθολική χορήγηση ενός επιδόματος σε όλους τους αναπληρωτές καθηγητές και καθηγητές, στην στιγμή που αποτελεί προϋπόθεση η διενέργεια έργων διεθνούς εμβέλειας, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να δημοσιεύονται για σκοπούς τεκμηρίωσης.

Ρεπορτάζ Ονούφριος Σωκράτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εurostat: Έφτασε στα ύψη το χρέος της Κύπρου! Δεύτεροι σε όλη την Ε.Ε


Χ. Πισσαρίδης: «Το μέλλον της Κύπρου θα είναι λαμπρό» 


Πως η Κομισιόν ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα €20,6δις


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Τσακωτός» ανώτερος λειτουργός του Υπ. Υγείας με ναρκωτικά στο σπίτι του
  2. «Διακήρυξη της Λευκωσίας» στην 5η Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και στο «βάθος»... τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ [vids, pics]
  3. Ελ. Υπηρεσία: «Τρύπες» και «παραθυράκια» στο ΕΕΕ [Πίνακας]
  4. Τρ. Κύπρου: Ζημιές €553 εκατ. για το ενιάμηνο και δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων
  5. Εν αναμονή απόφασης Ανωτάτου αναβλήθηκε η 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου
  6. Σάλος με την εισβολή Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο! Να πέσουν κεφάλια ζήτησε ο Καμμένος