What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

23.04.2013 | 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2013 | 23:12

Δίκη Μαρί: Καίει τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη η απολογία του Διοικητή της ΕΜΑΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

«Ο Γεωργιάδης παρουσίαζε ότι ήθελε στους ανωτέρους του. Είχε δημιουργήσει την άποψη ότι ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για το θέμα».

Κόλαφος κατά του Συνταγματάρχη Γεώργιου Γεωργιάδη ήταν στην σημερινή του κατάθεση - απολογία ο τελών σε διαθεσιμότητα Διοικητής της ΕΜΑΚ και 6ος κατηγορούμενος για την φονική έκρηξη στο Μαρί, Ανδρέας Λοιζίδης.

Αναφερόμενος στην έκθεση που συνέταξε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης αναφορικά με την επιθεώρηση του αλλοιωμένου εμπορευματοκιβωτίου είπε ότι «αρκετά από όσα αναφέρονται στην έκθεση Γεωργιάδη σχετικά με τις διαπιστώσεις της ομάδας που έκανε την επιθεώρηση δεν αποτελούν διαπιστώσεις της ομάδας και ούτε αναφέρθηκαν από την ομάδα στις 6/7/2011. Αποτελούν έργο του Γεωργιάδη και αποτέλεσμα του τι ήθελε να παρουσιάσει ο Γεωργιάδης στους ανωτέρους του».

Για το φορτίο του πλοίου Monchegorsk ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του ότι ενημερώθηκε στις 7 Ιουλίου 2011 όταν συνόδευσε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον βοηθό διευθυντή της Π.Υ Χαράλαμπο Χαραλάμπους στην επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Στην συγκεκριμένη σύσκεψη όπως είπε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης έκανε στην ομάδα μια σύντομη ενημέρωση για το φορτίο αλλά κανείς δεν τους προειδοποίησε για οποιοδήποτε κίνδυνο σε σχέση με τη μετάβαση τους κοντά στα εμπορευματοκιβώτια. Όπως ανέφερε «κανείς δεν μας κάλεσε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας. Ούτε προσέξαμε να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας στη Ναυτική Βάση σε σχέση με ενδεχόμενο κίνδυνο από τα εμπορευματοκιβώτια».

«Το γεγονός πως ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης προήδρευε και γενικά συντόνιζε τη σύσκεψη όχι μόνο στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Ναυτικής Βάσης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια, παρ’ ολο που ήταν παρών ανώτερος του ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, ενίσχυε την άποψη που δημιουργείτο ότι ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για το θέμα αλλά και είχε συγκεκριμένη γνώση για τα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια και ήταν χειριστής του θέματος εκ μέρους του στρατού», αναφέρει στην απολογία του ο κ. Λοιζίδης.

Αναφερόμενος στην μαύρη μέρα της 11ης Ιουλίου 2011 και αφού μετέβη και ο ίδιος στην Ναυτική Βάση συνάντησε τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη ο οποίος όπως είπε με αθώο ύφος τον ρώτησε « κύριε Λοϊζίδη μα τι έγινε;». Η αδιάφορη στάση του Γεωργιάδη εκνεύρισε τόσο πολύ τον Διοικητή της ΕΜΑΚ που επιχείρησε να του επιτεθεί όπως ανέφερε στην συνέχεια. «Εγώ σήκωσα το δεξί μου χέρι και κινήθηκα απειλητικά προς το μέρος του για να τον κτυπήσω βρίζοντας τον, ενώ ο βοηθός Διευθυντής της Π.Υ Χαράλαμπος Χαραλάμπους με άρπαξε από πίσω, συστήνοντας μου να ηρεμήσω».
Ήρωες και άξιοι πυροσβέστες οι αδικοχαμένοι της ΕΜΑΚ, δήλωσε ο Διοικητής τους.

Στην δική μου τη συνείδηση και οι 6 αδικοχαμένοι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ είναι ήρωες με την πραγματική έννοια της λέξης, είπε ο κατηγορούμενος. «Το τι έγινε στις 11.7.2011 θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή ανεξαρτήτως της εξέλιξης της δίκης και το σημαντικότερο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη ως φόρος τιμής σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους».
Πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζω, ούτε νομίζω κανείς γνωρίζει τον ακριβή λόγο που ο Παπαδόπουλος πήρε την απόφαση να καλέσει τους άντρες του να πλησιάσουν από το σημείο που αρχικά τους τοποθέτησε. Είμαι σίγουρος όμως πως ό,τι έκανε δεν το έκανε λόγω άγνοιας ή απερισκεψίας αλλά με βάση την μετρημένη και σοβαρή του σκέψη για να επιδιώξει και προσφέρει το καλύτερο που μπορούσε σε μια τραγική κατάσταση η οποία εξελισσόταν και η οποία απειλούσε δύο από τους ζωτικότερους χώρους της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι απειλούντο λόγω της αδυναμίας αυτού του κράτους να χειριστεί με σοβαρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για πέραν των δύο χρόνων».

Δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στον αρχιλοχία Παπαδόπουλο όπως κάποιοι άλλοι είπαν και έγραψαν και κάποιοι άλλοι παρουσίασαν τον Παπαδόπουλο και τους άλλους άνδρες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους ουσιαστικά ως άπειρους ή μη επαρκώς εκπαιδευμένους. «Η άποψη μου την οποία διατηρώ, είναι ότι ο Παπαδόπουλος εφάρμοσε εκείνο το πρωινό όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες όπως άλλωστε έκανε πάντοτε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Δίκη Μαρί: Τα βέλη τους προς την Ε.Φ ρίχνουν οι Πυροσβέστες

«Αρκετά σας ανεχτήκαμε» - Πως απαντά η κόρη του πλοιάρχου Ιωαννίδη στον Χριστόφια !

Δίκη Μαρί: Απολογήθηκαν αρνούμενοι τα πάντα Αργυρού και Νικολάου – Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δολοφονία ταξιτζή: «Περνούσε ώρες στον υπολογιστή με παιχνίδια για όπλα, δεν είχε φίλους»
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  3. Δίκη ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Ένσταση από κατηγορούμενους στην κατάθεση εκθέσεων για τραπεζικά δεδομένα
  4. Βάση Μαρί: Γαλλική... αναβάθμιση με βλέμμα στις τουρκικές προκλήσεις
  5. Λάρνακα: Συμπλοκή σε μαγαζί με ληστή - Το κλειστό κύκλωμα έδωσε τον 30χρονο
  6. Λάρνακα: Ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την δημοτική αγορά