What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

23.04.2013 | 14:51
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 06:14

Γιατί η Κύπρος κινδυνεύει να πληρώνει πρόστιμο 11,4 χιλιάδες ευρώ ημερησίως !

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Μας σέρνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή καθυστερήσαμε να υιοθετήσουμε οδηγία από το 2009
-Παραβιάσαμε όλες τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
-Η νομοθεσία ψηφίστηκε πριν από 4 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στην Βουλή της Κύπρου ακόμη περιμένουν να την εγκρίνουν

Δεν μας φτάνει η δαμόκλειος σπάθη της Τρόικας, έχουμε και την αναλγησία κράτους και θεσμών , εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουμε τώρα να πληρώνουμε τα σπασμένα της απερισκεψίας που επιδείχθηκε για την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία προνοεί την επίτευξη τω ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί για την Κύπρο, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η πρόνοια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Πολωνία και την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ, γιατί απέτυχαν μέχρι στιγμής να μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σκοπός της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί μέχρι το 2020 ότι η ενέργεια που καταναλώνεται στην ΕΕ, θα προέρχεται κατά 20% από τις ανανεώσιμες πηγές, ενώ θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 5 Δεκεμβρίου του 2010.

Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιου χρηματικού πρόστιμου για την Κύπρο, ύψους 11404,80 ευρώ.
Το πιο τραγικό όμως, είναι ότι στην περίπτωση που επιβληθεί ποινή στην Κύπρο, το ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλλεται για το διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία, εντούτοις από τις 21 Μαρτίου που έγινε η προσφυγή εναντίον της Κύπρου, δεν έχουμε προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια για προώθηση της νομοθεσίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπενθύμισε ότι υπήρξε δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς, πως ο επανασχεδιασμός του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

Κάλεσε παράλληλα το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει τάχιστα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κάλεσε με τη σειρά του την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το αναθεωρημένο σχέδιο χορηγιών για την χρήση ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων, σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότση αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του θέματος μετά και την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δυνατότητα χρήσης των φωτοβολταϊκών, με τη μέθοδο του net metering και της αυτοπαραγωγής από τους πολίτες, ή τις επιχειρήσεις.

Ο κύριος Βότσης δήλωσε ότι Υπηρεσία Ενέργειας και ΡΑΕΚ δεσμεύτηκαν ενώπιον της Επιτροπής, ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν όλες οι πληροφορίες, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αιτήσεις.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια επιπλέον εφαρμογή πράσινης πολιτικής η οποία, όπως είπε, όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Η Επιτροπή Εμπορίου κλήθηκε από τον Βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη να έρθει ενώπιον των ευθυνών της και να αναγκάσει το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου να φέρει άμεσα τη νομοθεσία ενώπιον της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κύριο Περδίκη, στον κάθε κύπριο πολίτη αναλογούν 10,6 βατ ημερήσια κατανάλωση ρεύματος με φωτοβολταϊκά και αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στον πάτο της λίστας με τις χώρες που επιβάλλεται να εφαρμόσουν το σύστημα της εναλλακτικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκανδαλώδες: Καταγγελίες για κατάχρηση επιδομάτων χιλιάδων ευρώ από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου

Χωρίς σοβαρή αιτία απέρριπτε αιτήσεις για φωτοβολταικά η ΡΑΕΚ


Επιλέγησαν 23 έργα φωτοβολταϊκών πάρκων μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας


   Διαδώστε αυτό το άρθρο