What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

23.04.2013 | 16:03
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 06:20

Σπαταλήσαμε €155 εκ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια για ενοίκια κυβερνητικών κτηρίων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Βασιλικά ενοίκια καταβάλει το κράτος, για δημόσιες υπηρεσίες και πρεσβείες. Κάθε τρείς μήνες, η ερευνητική επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων που συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση θα ενημερώνει την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου για την προσπάθεια μείωσης στα ποσά των συμβολαίων ενοικίασης δημοσίων κτηρίων. Ο Υπουργός Οικονομικών, προωθεί την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ανέγερση ιδιωτικών κτηρίων.

Εξωφρενικά είναι τα ποσά που καλείται να καταβάλει το κράτος για την ενοικίαση κτηρίων στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και πρεσβευτικές κατοικίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στη Βουλή από το 2007 μέχρι το 2012 το κράτος δαπάνησε συνολικά €155εκ.
Πιο συγκεκριμένα το 2012 πληρώσαμε €30,4εκ, το 2011 €31,2εκ, το 2010 €29,4εκ, το 2009 €24,8εκ, το 2008 €22εκ και το 2007 €19,4εκ.

Μάλιστα για πολλές από τις συμφωνίες που συνάφθηκαν, δεν ακολουθήθηκαν οι συναγόμενες από τη νομοθεσία πρόνοιες, σε θέματα διαφάνειας και προκήρυξης προσφορών, συνεπώς τίθεται πιθανός θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, σύμφωνα και με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Πρεσβευτές… όπως λέμε βασιλιάδες


Αντιδράσεις προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής, η αποκάλυψη ότι το κράτος για 5 κατοικίες πρεσβευτών στο εξωτερικό, καταβάλλει από 112 χιλιάδες ευρώ ετησίως, μέχρι 239 χιλιάδες, ως κόστος ενοικίασης, ενώ για τις υπόλοιπες κατοικίες πρεσβευτών το κόστος κυμαίνεται από 60 χιλιάδες ευρώ, μέχρι 100.

Για το κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης στη Λευκωσία το ενοίκιο ανέρχεται στις €300χιλ, για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων €620χιλ ενώ το συμβόλαιο είναι για περίοδο 50 χρόνων , για το Τμήμα Αλιείας το ενοίκιο είναι ύψους €205χιλ, για την ενοικίαση του υπουργείου Δικαιοσύνης καταβάλλεται €240χιλ, ενώ τα κτίρια των κτηματολογίων Λάρνακας και Αμμοχώστου ενοικιάζονται €400χιλ και της ΕΠΑ €289χιλ.

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2011, με απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, πέτυχε μέχρι στιγμής να μειώσει το κόστος ενοικίασης κατά €1,6εκ. από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων του 50% των κτηρίων που ενοικιάζει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, η θέση της κυβέρνησης είναι επαναξιολόγηση των ενοικίων, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε ευρώ που ξοδεύεται θα πρέπει να αιτιολογείται.

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε εντολή στον Υπουργό Συγκοινωνιών να προχωρήσει στην ετοιμασία έκθεσης για το γενικότερο ζήτημα της ενοικίασης δημόσιων κτιρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να ερευνηθεί η δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητων χώρων, μέσα από τη μέθοδο σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τη μέθοδο του ΒΟΤ, ενώ ο υπουργός υπέδειξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα ανέγερσης ιδιόκτητων κτηρίων και από τους ημικρατικούς οργανισμούς.

8,5 χιλιάδες ευρώ η επίπλωση για ένα και μόνο γραφείο στην ΑΗΚ Πάφου

Πάντως στο υπερπολυτελές κτήριο της Αρχής Ηλεκτρισμού στην Πάφο, η οποία να σημειωθεί αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας, όπως λέχθηκε χθες στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών, η επίπλωση είναι για ακριβά γούστα, αφού οι καρέκλες κοστολογούνται στα 700 ευρώ, η μία, ενώ για ένα και μόνο γραφείο, ξοδεύτηκαν 8,5 χιλιάδες ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, για το γεγονός ότι ανεγέρθηκε το συγκεκριμένο κτήριο σε μία τέτοια περίοδο, τη στιγμή που η Αρχή αδυνατεί να προσφέρει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη θέση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ότι η διαχείριση της υφιστάμενης κρατικής περιουσίας και η ανάγκη ενοικίασης επιπρόσθετων υποστατικών, πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Καρφώνει το Υπουργείο Οικονομικών η Γενική Ελέγκτρια

Με την ανοχή του Υπουργείου Οικονομικών, δεν ακολουθούνταν οι κανόνες χρηστής διοίκησης καθώς, όπως κατήγγειλε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε μερικές περιπτώσεις που δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο, το υπουργείο, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση των συμβολαίων, έκανε ουσιαστικά τα στραβά μάτια.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, στο ενοίκιο προστέθηκε το κόστος διαμόρφωσης του χώρου από τους ιδιοκτήτες, το οποίο δεν αφαιρέθηκε μετά την απόσβεση του κόστους ανακαίνισης σε βάθος χρόνου.

Η Γενική Ελέγκτρια έφερε ως καλό παράδειγμα το κτήριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο ανεγέρθηκε με τη μέθοδο του σχεδιασμού, ανέγερσης και συντήρησης, ενώ η αποπληρωμή του εργολάβου, σύμφωνα με την συμφωνία που συνάφθηκε μετά την προκήρυξη προσφορών, άρχισε δύο χρόνια μετά την παράδοση του κτηρίου .

Από την πλευρά της η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου , εξέφρασε τη ικανοποίηση της για τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα επαναξιολογηθούν τα ενοίκια , επισημαίνοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο θα συμβάλει για την καλύτερη διαχείριση της κρατικής περιουσίας.

Τρίμηνη ενημέρωση της βουλής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου - Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εργασίες της ειδικής επιτροπής και της πολιτικής της κυβέρνησης, για μείωση των ενοικίων .
Ανέφερε, ότι κάθε τρεις μήνες η επιτροπή θα ενημερώνει τη βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων των ενοικίων.

Του Ονούφριου Σωκράτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η Κύπρος κινδυνεύει να πληρώνει πρόστιμο 11,4 χιλιάδες ευρώ ημερησίως !

Σκανδαλώδες: Καταγγελίες για κατάχρηση επιδομάτων χιλιάδων ευρώ από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου 


Υπ. Οικονομικών: Δεν είναι προτεραιότητα η πώληση του χρυσού

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος στη Βουλή - Το «απρόοπτο» με το πάρκινγκ
  2. Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε τέλμα η ενεργειακή πολιτική
  3. «Κατσάδα» Κληρίδη σε Επιτροπή Θεσμών για διαρροή εγγράφων
  4. Την γραπτή πρόταση του ΥΠΟΙΚ αναμένουν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ
  5. Ιωνάς: Δεν θα παραχωρηθεί το αγγείο στον Σίσι αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση
  6. «Κρυφό» δωμάτιο στη Βουλή των Ελλήνων με έγγραφα-θησαυρό