What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

23.04.2013 | 15:59
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 06:35

Σ. Χάσικος: Διαφθορά και κυκλώματα στο Κτηματολόγιο- Η Κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Χρηματίστηκαν λειτουργοί του Κτηματολογίου
-Κύκλωμα που αφορά κυρίως τουρκοκυπριακές περιουσίες
-Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας στην επόμενη συνεδρία του Υπ. Συμβουλίου

Διαλεύκανση σε ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με το κτηματολόγιο και ιδιαίτερα με τουρκοκυπριακές περιουσίες ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ στην όλη υπόθεση, όπως ανέφερε, θα εμπλακεί και η αστυνομία. 

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς σχετικά είπε πως «φαίνεται να υπάρχει διαφθορά χωρίς να ισοπεδώνω όλους τους λειτουργούς του Τμήματος Κτηματολογίου».

Από την άλλη όμως, σημείωσε, υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις των δημοσίων λειτουργών που φαίνεται ότι έβαλαν το χέρι στο μέλι και τσιμπούσαν κατά τρόπο διαρκή.

«Είμαστε σε θέση ως Υπουργείο να εντοπίσουμε αυτές τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις και αντιλαμβάνεστε δεν θα μείνουμε απαθείς. Ήδη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα εναντίον ενός, αλλά σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έχω, φαίνεται ότι η άμεση εμπλοκή της Αστυνομίας είναι αναπόφευκτη για την διερεύνηση πλέον της ύπαρξης ποινικών αδικημάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι φαίνεται ότι λειτουργεί ένα κύκλωμα ιδιαίτερα δε ότι έχει σχέση με τα τουρκοκυπριακά. Εκεί έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα ιδιαίτερα σε μια από τις επαρχίες μας, στη Λάρνακα, και αυτή η παρανομία φαίνεται ότι ανθεί. Επαναλαμβάνω δεν είμαστε απαθείς και θα εμπλακεί άμεσα η Αστυνομία».

Όσον αφορά το θέμα των εικονικών αιτήσεων, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως αυτό άπτεται ουσιαστικά κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

«Υπάρχει θέμα απώλειας εισοδημάτων από πλευράς του κράτους κι’ άρα πρέπει να διερευνηθεί σε όλη του την έκταση, μη αποκλειόμενης και της εμπλοκής της Αστυνομίας», σημείωσε.

Ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση ότι ενώπιον του έχει τα ονόματα δύο λειτουργών του Κτηματολογίου.
«Αυτοί οι δύο λειτουργοί δεν έχουν να κάνουν με τις εικονικές αιτήσεις. Εδώ μιλούμε για διαφθορά, εδώ μιλούμε για χρηματισμό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση της για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

«Είναι πολύ-πολύ πιθανό στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να ληφθεί και η τελική απόφαση για το ποια θα είναι η συμμετοχή του καθενός σε αυτό το τέλος που θα πρέπει η Κυβέρνηση να εισπράξει, ένα ποσό πέραν των 75 εκ. Τώρα το ότι θα κληθεί να καταβάλει και ο ιδιοκτήτης της πρώτης κατοικίας, να θεωρήσετε ότι είναι δεδομένο αλλά και γεγονός», σημείωσε.

Από την άλλη όμως να πω, ανέφερε, να μη θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά μεγάλα ποσά έτσι ώστε να μην τα αντέχει το νοικοκυριό.

«Δηλαδή αν μιλούμε για ένα ποσό 50-100 ευρώ τον χρόνο, θεωρώ ότι είναι απόλυτα δυνατό από το κάθε νοικοκυριό, θα έλεγα και από το πιο φτωχό νοικοκυριό να πληρώσει αυτό το τέλος. Αλλά σίγουρα η φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει όλοι να καταβάλουν, κανένας να μην καταβάλει λιγότερα ή περισσότερα σε βάρος του άλλου», διευκρίνισε.

Η πρόταση, συμπλήρωσε ο κ. Χάσικος, αφορά το 2013, 2014 μέχρι να γίνει επανεκτίμηση όλων των ακινήτων, που εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση.

Με θέμα τα μειωμένα κονδύλια για τις κοινότητες ο ΥΠΕΣ είχε σήμερα την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους, Ανδρέα Κιτρομηλίδη.

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση. Θα έλεγα ότι ήταν καθόλα παραγωγική, χρήσιμη και ωφέλιμη δεδομένου ότι αυτή η συνάντηση διεξήχθη έχοντας πάντα κατά νου την κρίση που περνά σήμερα η Κύπρος», σημείωσε.

Μπορώ να πω, συνέχισε, ότι από πλευράς εκπροσώπων των κοινοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει κατανόηση, υπομονή αλλά και συνεργασία έτσι ώστε μέσα από τα μειωμένα κονδύλια που υπάρχουν για στήριξη των κοινοτήτων, μέσα από καλή διαχείριση να περάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος.

Από την πλευρά του ο κ. Κιτρομηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης «αρχικά για την συμβολή του Υπουργού και της Κυβέρνησης για την προσπάθεια που έχουν κάνει για να εξαιρεθούν από το κούρεμα της τρόικας οι καταθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως τοπικές διοικήσεις, να μη σταματήσουμε ό,τι γίνεται στις κοινότητες μας».

Έχουμε συζητήσει, σημείωσε, πάρα πολλά θέματα που μας αφορούν, όπως πολεοδομικές ζώνες, θέματα κρατικών χορηγιών, που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι κοινότητες να συνεχίσουν τα έργα τους.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άριστη συνεργασία με τον κ. Χάσικο για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακίνητα: Παγωμένες πωλήσεις και βουτιά 28%

Φόρο στα ακίνητα για όλους - Δεν εξαιρείται η πρώτη κατοικία

Απέσυραν το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα και ετοιμάζουν άλλο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  3. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  4. Κύκλωμα κλεμμένων αυτοκινήτων: Αθώωθηκε αστυνομικός
  5. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  6. Έτσι έφτασαν στο κύκλωμα με τις παράνομες συνδρομητικές πλατφόρμες