What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

23.04.2013 | 19:48
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2013 | 23:17

Τη διοχέτευση κυπριακών προϊόντων σε κρατικές υπηρεσίες για στήριξη των Κύπριων παραγώγων προκρίνει ο Κάρογιαν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τα ζητήματα της εμπορίας και της αύξησης των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκεκριμένος, στοχευμένος εξαγωγικός προσανατολισμός.

 Η στήριξη της αγροτικής τάξης με έμπρακτους τρόπους ήταν στο επίκεντρο συνάντησης το απόγευμα των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΗΚΟ τέθηκαν ζητήματα όπως η προώθηση των κυπριακών προϊόντων, οι μεσάζοντες και τα τουρκικά προϊόντα που διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα στείλει επιστολή στον ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι έγινε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση και μια πρώτη ιεράρχηση των βασικών προτεραιοτήτων που θα πρέπει να απασχολήσουν την Κυβέρνηση και όλους γενικά.

Πρόσθεσε ότι η αγροτική οικονομία ανεξαρτήτως του ποσοστού που δίνει στο ΑΕΠ ανά έτος , δεν παύει να είναι ένα σημαντικότατος τομέας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν την διοχέτευση των προϊόντων και στο Υπουργείο Άμυνας, στα νοσοκομεία και στην παιδεία έτσι που να δώσουμε ώθηση στα κυπριακά προϊόντα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν υπάρχουν κάποια προβλήματα για διαδικασίες που είναι θεσμοθετημένες και έτσι η εξ υπουργών επιτροπή που ανέλυσε το θέμα, πήρε την πολιτική απόφαση και έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει ολοκλήρωση των επιμέρους ζητημάτων που θα πρέπει να τύχουν χειρισμού.

«Πράγματι τα κυπριακά προϊόντα θα πρέπει να διοχετεύονται στις κρατικές υπηρεσίες, και αυτός είναι ένας έμπρακτος τρόπος στήριξης της γεωργικής τάξης, αλλά επιπρόσθετα και ένα σαφέστατο μήνυμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή», είπε ο κ. Καρογιάν.

«Ανέλαβα να συνεννοηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου και τις αμέσως επόμενες μέρες οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων θα έχουν μαζί του συνάντηση για να δούμε πλέον πρακτικά με ποιους τρόπους προχωρούμε αυξάνοντας το εξαγωγικό εμπόριο , υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να υπάρξει και σωστή στόχευση», συνέχισε.


Ο κ. Καρογιάν είπε ότι υπάρχει και το ζήτημα με το κανονισμό της πράσινη γραμμής, γιατί σε πολλούς παραγωγικούς τομείς και στη γεωργία, αντιμετωπίζονται σοβαρά φαινόμενα και πολλές φορές προϊόντα που προέρχονται από την Τουρκία, που είναι παραγωγής Τουρκίας , διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά χωρίς να υπάρχουν οι ουσιαστικοί έλεγχοι και χωρίς να υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να εφαρμοστεί σωστά ο κανονισμός αυτός.

«Αύριο θα στείλω επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών και θα ζητώ να γίνει μια συζήτηση ευρύτερη σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του κανονισμού και με ποιους τρόπους θα μπορούμε να προστατέψουμε τους γεωργούς και άλλους παραγωγικούς κλάδους που υφίστανται τα προβλήματα», συνέχισε. Εξήρε επίσης το πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Από πλευράς Παναγροτικού ο ΓΓ Νεκτάριος Κάρυος ανέφερε ότι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που διάγουμε, ευτυχώς οι πολιτικές ηγεσίες έχουν ανακαλύψει και την αξία της αγροτικής οικονομίας.

Συνεχάρη τον κ. Καρογιάν γιατί πρώτος ανέλαβε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή απόψεων για αξιοποίηση της αγροτικής οικονομίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας γενικότερα, για αντιμετώπιση της ανεργίας και την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ που αποτελούν προτεραιότητα για αυτό το σκοπό.

«Τα προγράμματα που παγοποιήθηκαν εδώ και μια δεκαετία θα πρέπει να επανεκκινήσουν, και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να μελετήσουν και να εξασφαλίσουν τις ανάλογες πιστώσεις προς την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να επενδύσουμε προς παραγωγικές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ξεκινήσουμε ξανά την οικονομία μας», συνέχισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα ρύθμισης της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, για να υπάρχει δίκαιο πλαίσιο δραστηριοποίησης των υφιστάμενων αγροτών και άλλων που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Καρογιαν: «Δεν είναι τρόπος να προσπαθείς με ετσιθελισμό να χρησιμοποιήσεις μια χώρα ως πειραματόζωο»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά
  2. Θρίλερ στην Ελλάδα με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ - Το συμβόλαιο θανάτου και τα όπλα των τρομοκρατών
  3. Τριμερής: Μέτρα ασφαλείας για επίσκεψη Τσίπρα - Αλ Σίσι
  4. Πατέρας 14χρονης τοξικομανούς: «Η μικρή το έσκασε από το Μακάρειο και είναι μαζί μου»
  5. Μια ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία πίσω από το δράμα της 14χρονης τοξικομανούς - Καταπέλτης ο πατέρας κατά Γραφ. Ευημερίας
  6. Εθνικό πένθος και άμεσα μέτρα για στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία στη Δ. Αττική