What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

24.04.2013 | 09:03
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 19:56

Εννιά χρόνια από το ιστορικό ΌΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τ. Παπαδόπουλος: «Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».
Επετειακή μέρα η σημερινή, για τον Κυπριακό Ελληνισμό, καθώς κλείνουν εννιά χρόνια από το ιστορικό ΌΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, που όπως είχε πει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, θα υποβίβαζε ένα κυρίαρχο κράτος σε απλή κοινότητα.

Στο διάγγελμά του ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακίνησε με πολιτικό σθένος, παραβλέποντας και το όποιο πολιτικό κόστος τον κάθε πολίτη όπως σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φωνάξει ένα βροντερό ΌΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί λέξει είχε πει:

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι
συνέπειες του ΝΑΙ.
Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

Έτσι και έγινε, υπό την καθοδήγηση του Τ. Παπαδόπουλου, ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με το συντριπτικό ποσοστό του 76%. Με αυτή την απόφασή τους, οι ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο διχοτομικό και απαράδεκτο, ένα σχέδιο που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που θα αποκαθιστά την ενότητα και την ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.

Σε ανακοίνωσή του το "Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος" με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, ανεφέρει πως είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Για πρώτη φορά μέχρι τότε, ο Κυπριακός λαός κλήθηκε να εκφράσει απευθείας την άποψή του για το σχέδιο λύσης που υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Υπογραμμίζει πως στις 24 Απριλίου 2004 ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.

Ακολούθως στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εξίσου ορθή με την ιστορική απόφαση του Δημοψηφίσματος, ήταν και πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για διαχείριση αυτής της απόφασης. Με την πολιτική αυτή, η πλευρά μας πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία μόνο βδομάδα μετά το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, με το σωστό περιεχόμενο.

Καταληκτικά αναφέρεται πως η επέτειος του Δημοψηφίσματος, στη σκιά της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και υπό το βάρος των δυσβάστακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα, στέλνει το μήνυμα πως ο Κυπριακός Ελληνισμός διαθέτει το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται υπερασπιζόμενος το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του, να συνεχίζει να αγωνίζεται προκειμένου να πετύχει ξανά συνθήκες προόδου, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Δείτε απόσπασμα από το ιστορικό Διάγγελμα του αείμνηστου Τάσσου ΠαπαδόπουλουΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μήνυμα του ιστορικού «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν, 9 χρόνια πριν, επίκαιρο όσο ποτέ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013 - Αφιέρωμα: Η ιστορία της κάλπης στην Κύπρο - 1959- 2013   Διαδώστε αυτό το άρθρο