What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

24.04.2013 | 12:02
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 12:20

Ευθύνες στην ΚΤ ρίχνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών για την υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την τελευταία υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο αξιολόγησης Fıtch, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποδεικνύει ως υπαίτια την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την καθυστέρηση που επιδεικνύει στην έγκριση αιτήσεων για αποδέσμευση συναλλαγών.

Ως κατώτερη των περιστάσεων κρίνει, για ακόμη μία φορά την Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών – Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρώντας ότι η αναποτελεσματικότητα της πλήττει με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην τελευταία υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, υπέδειξε ότι το νέο χαστούκι, ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των χειρισμών της ΚΤ, στο θέμα των μέτρων περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, τα οποία ο οίκος τα χαρακτηρίζει ως περιορισμένη χρεωκοπία, αφού οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Ελληνική όπως διαπιστώνουν, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και τους καταθέτες τους.

«Δυστυχώς τεράστια ευθύνη για αυτή την υποβάθμιση φέρει η ΚΤ γιατί οι εγκρίσεις στις σχετικές αιτήσεις αποδέσμευσης συναλλαγών καθυστερούν αδικαιολόγητα , αφού δεν εγκρίνονται μέσα στις 24 ώρες που ρητά προνοεί το σχετικό διάταγμα» εξήγησε ο κύριος Παπαδόπουλος .

Τα μέτρα αυτά, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη διοίκηση της ΚΤ να βελτιώσει την αποδοτικότητα της σχετικής επιτροπής, έτσι ώστε να εγκρίνονται άμεσα οι συναλλαγές, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα μέτρα στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μην στραγγαλίζεται αχρείαστα η κυπριακή οικονομία.

Την ίδια ώρα, ζήτησε όπως αρθούν οι περιορισμοί στις τράπεζες, για περιπτώσεις στις οποίες δεν παρουσιάζεται κίνδυνος φυγής κεφαλαίων .

«Αν η ΚΤ θεωρεί ότι δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να ανταποκριθεί σε αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα , ίσως θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές, όπου ο έλεγχος των συναλλαγών θα διεξάγεται από κάποια άλλη αρχή, ή κάποιο άλλο θεσμό του κράτους» πρότεινε ο κύριος Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα καταθέσουν νομοσχέδιο στη Βουλή για μείωση των δανειστικών επιτοκίων

Fitch: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη

Πώληση χρυσού σημαίνει εσαεί παραμονή στην Τρόικα - Τι λένε τρεις οικονομολόγοι στο newsit.com.cy


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τα βρήκαν Χάρης και συντεχνίες - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα
  2. Έκτακτα μέτρα κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία - Προκηρύχθηκαν τοπικές εκλογές για Ιανουάριο
  3. Έκτακτα μέτρα στο Γ.Ν. Λευκωσίας για μη κάπνισμα στους χώρους του νοσοκομείου
  4. Αιχμές Γεν. Εισαγγελέα κατά πολιτικών για σκάνδαλα: «Οι ευθύνες είναι εκεί, οι εξηγήσεις είναι εκεί, τα αίτια εκεί και οι υπαίτιοι εκεί»
  5. Ξεκίνησε η τελική αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής στην 1η υπόθεση κατά Τρ. Κύπρου και ανώτατων στελεχών της
  6. ΔΗΣΥ για Δημητριάδη: Μιλά ο αυτόπτης μάρτυρας του εμπρησμού