What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

24.04.2013 | 19:27
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2013 | 19:48

Αφγανιστάν: Διάταγμα για την ακύρωση προγραμμάτων που είναι "ενάντια στο Ισλάμ"

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Να παταχθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδουν προγράμματα τα οποία κρίνονται «ανήθικα και ενάντια στο Ισλάμ», συμφώνησε σήμερα ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατά την έκκληση ενός συντηρητικού ισλαμικού συμβουλίου.

Η απόφαση του Καρζάι αναμένεται να θορυβήσει ορισμένους από τους διεθνείς υποστηρικτές του Αφγανιστάν, οι οποίοι επένδυσαν τα τελευταία 12 χρόνια του πολέμου στην προώθηση φιλελεύθερων αξιών και στην ελευθερία της έκφρασης στην βαθιά συντηρητική αφγανική κοινωνία.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την βιομηχανία των ΜΜΕ της χώρας, στην οποία έχει καταγραφεί αξιόλογη πρόοδος μετά την εκδίωξη του ακραίου καθεστώτος των Ταλιμπάν πριν από 12 χρόνια.

Με διάταγμα που εξέδωσε ο Καρζάι καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την μετάδοση «χυδαίων» προγραμμάτων από μέρους τηλεοπτικών σταθμών.

Ούτε ο Καρζάι ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διένειμε την ανακοίνωση, διευκρίνισαν τι ακριβώς μπορεί να θεωρεί πρόστυχο, χυδαίο ή ανήθικο στα τηλεοπτικά προγράμματα τα οποία μεταδίδονται στο Αφγανιστάν.

Πάντως ο Τζαλάλ Νουράνι, σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι με την ορολογία αυτή η κυβέρνηση αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ινδικές σαπουνόπερες και αφγανικά βιντεοκλίπ στα οποία εικονίζονται «ημίγυμνα» κορίτσια να χορεύουν.

Το συμβούλιο των ουλεμάδων στο οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές λόγιοι και πνευματικοί ηγέτες
συναντήθηκε με τον Καρζάι την περασμένη Παρασκευή και απαίτησε η κυβέρνηση να αναλάβει δράση εναντίον ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών, κατηγορώντας τους ότι προωθούν την πορνεία.

Ο Καρζάι είχε προκαλέσει και πέρυσι διεθνή κατακραυγή, όταν είχε υποστηρίξει τις προτάσεις ισλαμιστών πνευματικών να υπάρχει διαχωρισμός των φύλων στον εργασιακό χώρο

Μια άλλη εισήγηση των ουλεμάδων ήταν ότι οι σύζυγοι μπορούν να ξυλοκοπούν τις συζύγους τους υπό ορισμένες συνθήκες, μια διατύπωση η οποία σε ορισμένους θύμισε την εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Στο Αφγανιστάν σήμερα λειτουργούν πάνω από 50 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, 150 ραδιοφωνικοί σταθμοί και κυκλοφορούν σχεδόν 1.000 εφημερίδες. Στην πλειονότητά τους τα μέσα ενημέρωσης αυτά έχουν δημιουργηθεί μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, σύμφωνα με τον Νουράνι.

Ορισμένοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μεταδίδουν σαπουνόπερες, τραγούδια και χορευτικά βιντεοκλίπ, καθώς και ταινίες ιδιαίτερα τολμηρές για τα ήθη του Αφγανιστάν, γεγονός το οποίο έχει επικριθεί με οξύτητα από θρησκευτικούς παράγοντες και ορισμένους πολιτικούς.

Επικριτές του Καρζάι λένε ότι εξέδωσε το διάταγμα αυτό σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Ταλιμπάν και την προσέλκυσή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν είχε απαγορεύσει δια νόμου την λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών.

Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα μετά την αποχώρηση των ξένων μάχιμων δυνάμεων στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι ότι οι επαφές των μερών έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Ο Νουράνι προειδοποίησε ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν συμμορφώνονται προς τις κυβερνητικές υποδείξεις θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ράφι Φαρντούς δήλωσε πάντως ότι το διάταγμα αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια «περιορισμού» της ελευθερίας του λόγου ή της έκφρασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευχή ενός παιδιού: «Να γυρίσει ο μπαμπάς από το Αφγανιστάν» (VIDEO)

Γυναίκα διπλωμάτης νεκρή σε επίθεση στο Αφγανιστάν

Επίθεση αυτοκτονίας σε γήπεδο του Αφγανιστάν με επτά νεκρούς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο