What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

25.04.2013 | 07:10
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2013 | 08:43

Κασουλίδης: Η Κύπρος το τέλειο θύμα για να δοκιμαστούν νέες ιδέες – Το «πειραματόζωο» της Ευρώπης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

"Αυτή η μεταχείριση ενός εταίρου της ΕΕ που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως αλληλεγγύη μας έχει αφήσει ένα αίσθημα απογοήτευσης και πικρίας", ανέφερε ο ΥΠΕΞ

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να προβλέψει τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από τους Ευρωπαίους εταίρους της ούτε την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις, είπε σε ομιλία του προς Βρετανούς βουλευτές στο Γουέστμινστερ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Κύπρου δυστυχώς απρόσμενα αντιμετωπίστηκαν ως ευκαιρία απάντησης στο ερώτημα σχετικά με τις τράπεζες που είναι "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν". Όπως είπε, η χώρα χρησίμευσε ως "η τέλεια υποψήφια για δοκιμαστούν νέες ιδέες", ως "πειραματόζωο".

Αναγνώρισε ότι η Κύπρος όφειλε να είχε αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομίας της νωρίτερα με μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Ντέισελμπλουμ περί κυπριακού μοντέλου για μελλοντικά bail in απέδειξαν ότι η Κύπρος δημιουργεί προηγούμενο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Επέκρινε επίσης την παρουσίαση των εξελίξεων ως δίκαιη τιμωρία της επιπόλαιης συμπεριφοράς των τραπεζών, καθώς όπως σημείωσε επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι για ακόμα μία φορά μετά την εισβολή ο κυπριακός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, ενώ αναφέρθηκε στην επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου στην οποία δίνεται έμφαση.

Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι καμία νομική αμφιβολία δεν υφίσταται για τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησής της ως της μίας και μοναδικής νόμιμης κυβέρνησης στο νησί, ανεξαρτήτως των όσων μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία.

Εστιάζοντας στο Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος αποσκοπεί σε μια λύση το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε ότι απαιτούνται δύο συνθήκες για αυτό. Πρώτον κατάλληλη προετοιμασία, που σημαίνει προσεκτική εξέταση της δομής των διαπραγματεύσεων αφού το πλαίσιο της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών έχει αποτύχει. Η δεύτερη συνθήκη είναι η καλλιέργεια θετικού κλίματος.

Ανέφερε ότι οι η προετοιμασία πρέπει να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα με τη συμμετοχή ειδικών αντιπροσώπων από τις δύο κοινότητες, οι οποίοι θα μπορούν να συνδιαλέγονται με την Αγκυρα. "Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέα μεθοδολογία στις συνομιλίες για να είναι πιο αποτελεσματικές. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω ότι το γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων παραμένει υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσίων του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών", συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις φραστικές επιθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις ενέργειες αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι αυτές εμπίπτουν εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση αυτού του πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατήγγειλε τον Νταβούτογλου στον ΟΗΕ ο Ιωάννης Κασουλίδης

I.Κασουλίδης: Η Κύπρος πειραματόζωο από τους Ευρωπαίους αλλά θα τα καταφέρουμε

Ι.Κασουλίδης: Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα και απολύσεις στο δημόσιο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο