What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

25.04.2013 | 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2013 | 10:48

Αποκάλυψη: Δυο Ρωσικές εταιρείες του μεγέθους της Gazprom, στην Κύπρο για φυσικό αέριο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Το μέλλον της Κύπρου είναι η συνεργασία με το Ισραήλ
-Αναθερμαίνεται το Ρωσικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου
-Φυσικό αέριο και πετρέλαιο οι μοναδικές πηγές ενέργειας τα επόμενα 300 χρόνια


Δύο νέες ρωσικές εταιρείες ενέργειας του μεγέθους της Gazprom, θα βρίσκονται στην Κύπρο εντός του Ιουνίου, αποκάλυψε ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής που σχετίζονται με την ενέργεια, Μιχάλης Οικονομίδης.

Ο κ. Οικονομίδης μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού είπε ότι «επικοινώνησαν μαζί μου δύο νέες ρωσικές εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο οι οποίες είναι του μεγέθους της Gazprom των 60δισ – 70δις δολαρίων».

Παράλληλα εξήγησε ότι τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο με την τρόικα τον έκανα να διαφοροποιήσει τη στάση του έναντι της συνεργασίας της Κύπρου με τη Ρωσία στα θέματα της ενέργειας.

«Ενώ πίστευα» είπε ότι «η Ρωσία θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ο Δούρειος Ίππος στην κυπριακή πραγματικότητα μετά τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεώρησα τη θέση μου και όταν με κάλεσαν ρωσικές εταιρείες ανταποκρίθηκα αμέσως».

Ο κ. Οικονομίδης διευκρίνισε επίσης ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για την Ελλάδα διότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης γι’ αυτό σημείωσε ότι «όσοι ενδιαφέρονται για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα καθυστερούν τις διαδικασίες στην Κύπρο, διότι πιστεύουν ότι η Κύπρος θα δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις δικές τους βλέψεις όσον αφορά την Ευρώπη».

Την Κύπρο είπε τη συμφέρει να έχει στενή συνεργασία με το Ισραήλ και απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός του Ισραήλ μέσω Συρίας.

«Αδύνατο των αδυνάτων ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι η τιμή τέτοιου αγωγού θα ήταν τεράστια και αφετέρου κανένα καθεστώς στη Συρία δεν θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της ενέργειας είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και όχι η αιολική ενέργεια. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κυβερνήσεις που να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για άλλες μορφές ενέργειες, τις οποίες δεν θα χρησιμοποιούμουν τα επόμενα 300 χρόνια».

Το 87% της ενέργειας στον κόσμο εκπηγάζει από υδρογονάνθρακες, ενώ το 2035 που θα χρησιμοποιείται θα αυξηθεί κατά 50% και όλο αυτό το ποσοστό θα χρησιμοποιηθεί από την Κίνα, επεσήμανε.

Ο κ. Οικονομίδης χαριτολογώντας αποκάλυψε ακόμη ότι ενώ έχει δουλέψει με 80 χώρες στον κόσμο, δεν κλήθηκε ούτε μια φορά στην Κύπρο να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Συμφώνησε επίσης με την πρόταση που υπήρχε προεκλογικά για προπώληση μέρος του φυσικού αερίου, ώστε να απαλλαχθεί η Κύπρος από το μνημόνιο.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους, Αμερικανούς και Ρώσους επενδυτές για να αγοράσουν ένα ποσοστό άρα γιατί να μην προπωλήσεις ένα ποσοστό της τάξης του 19% από το ποσοστό του 30-70% που έχει η Κύπρος.

«Υπάρχουν πιθανότητες να γίνει και σήμερα κάτι τέτοιο αρκεί να το προωθήσει η κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι «άμεσα θα πρέπει να γίνει μια ισχυρή εταιρεία διαχείρισης υδρογονανθράκων για να προωθήσει όλα αυτά τα ζητήματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο πάνε μαζί, το ζητούμενο είναι εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες» είπε και εξέφρασε τη θέση ότι στο κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη ενδέχεται να υπάρχει και πετρέλαιο ενώ και στο Ισραήλ βρέθηκαν ποσότητες πετρελαίου.

Στο σημείο αυτό είπε ότι το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, ειδικότερα στις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο διεθνή χάρτη ενέργειας είπε ότι αν και η Αμερική είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση ενέργειας, χαρακτήρισε την Κίνα ως το μεγάλο μελλοντικό αγοραστή στα θέματα ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία Οικολόγων για διασύνδεση μνημονίου-ΦΑ-Κυπριακού

Εχει μείνει τελικά μόνη της η Κύπρος;

Οι Ρώσοι μας γυρίζουν την πλάτη! Αμφισβητούν μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ για χάρη των συμφερόντων!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μαξ Μπορν: Η Google τιμάει τον Γερμανό μαθηματικό και φυσικό
  2. Μείωση τιμών πετρελαίου μετά την αύξηση των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ
  3. Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ
  4. Ταγιάνι: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για την σταθερότητα και ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο
  5. Αυτή ήταν η μορφή του Αγίου Νικολάου εν ζωή!
  6. Απρόπτο με Τετραμερή - EastMed: Απών ο Ιταλός υπουργός - Καθηλώθηκε το αεροσκάφος του! [vid]