What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.04.2013 | 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2013 | 14:36

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση ενοικίων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε μία ύστατη προσπάθεια, να κρατηθούν στη ζωή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον αναπνευστήρα οι Βουλευτές των επιτροπών Εμπορίου και Εσωτερικών, στήριξαν σε σημερινή κοινή συνεδρία στη Βουλή, την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, για μείωση στις τιμές των ενοικίων. Εντούτοις εκπρόσωποι της νομιικής υπηρεσίας, ενημέρωσαν τα μέλη των επιτροπών Εμπορίου και Εσωτερικών ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, προσκρούει στο Σύνταγμα.


Στην προοπτική για μείωση των ενοικίων, παρατηρείται  ομοφωνία μεταξύ των Βουλευτών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρη Χριστοφόρου, να δηλώνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε με τη μείωση ενοικίων, η του κόστους λειτουργίας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα, αφού στην κοινή συνεδρία των επιτροπών Εμπορίου και Εσωτερικών στη Βουλή εκπρόσωποι των υπουργείων Εμπορίου, Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας, εξήγησαν στους Βουλευτές,  ότι η μείωση ενοικίων δεν μπορεί να προέλθει μέσα απο νομοθετική ρύθμιση,  καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα.

Η μείωση θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας, μεταξύ  ιδιοκτητών ακινήτων και  ενοικιαστών.

Όλοι εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των ενοικίων, με εξαίρεση τους ι ιδιοκτήτες ακινήτων,  επιχειρηματιών  ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του μέτρου αυτού, ο κύριος Χριστοφόρου, υπέδειξε ότι είναι προς το συμφέρον και των ιδίων των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων ακινήτων, να λογικευτούν, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ενοίκια τους, χωρίς να κλείσουν οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους, για να κρατηθούν στη ζωή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σταλεί το μήνυμα ότι η οικονομία του τόπου έχει μέλλον.

Η πρόταση νόμου που υπέβαλε το ΑΚΕΛ μελετάται και από τη νομική υπηρεσία, ώστε να καταστεί ισορροπημένη και εύρυθμη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, ο οποίος εκτιμά πως η πρόταση μπορεί να τύχει βελτίωσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να επηρεάζεται η αγορά

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, υποστήριξε ότι η πρόταση του κόμματος του είναι απλοποιημένη και αποφεύγει τις περιπλοκότητες, αφού προνοεί την μείωση κατά 25% των ενοικίων, σε περιπτώσεις όπου δεν έχουν ήδη γίνει συμφωνίες για μείωση το τελευταίο διάστημα, ή στις περιπτώσεις που οι ενοικιαστές χρωστούν ενοίκια.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι η πρόταση δε μπορεί μεν να χαρακτηριστεί απόλυτα δίκαιη, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ενοικιαστές, όπως εμπορικές τράπεζες να ευνοηθούν, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να κατηγοριοποιήσει τους ενοικιαστές.

Κατά το ΑΚΕΛ, η πρόταση για μείωση των ενοικίων δεν συγκρούεται με τις διατάξεις του Συντάγματος, καθώς όπως υποστηρίζει, παρόμοιες ρυθμίσεις έγιναν και το 1974, μετά την τουρκική εισβολή και μπορεί να ισχύσει εκ νέου ένα τέτοιο προσωρινό μέτρο, όταν οι συνθήκες δεν είναι ομαλές.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, υποστήριξε και αυτός με τη σειρά του την πρόταση του ΑΚΕΛ, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε κάποια ζητήματα.
Υπέρ τάχθηκε και ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εισηγήθηκε μάλιστα επέκταση του μέτρου και σε άλλες μορφές υποστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορολογούν ακόμη και τα σπίτια των 40.000 ευρώ ! Δείτε πόσα θα πληρώνετε για φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 

Ζητάει και τα ρέστα για το φόρο ακινήτων το ΑΚΕΛ – Βουλευτές επικρίνουν τη νομοθεσία


Διαβάστε τις 3 προτάσεις νόμου που έφτασαν στη Βουλή για ανακούφιση των οφειλετών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πάφος: Πτώση δέντρων, πινακίδων και... ντεπόζιτο λόγω κακοκαιρίας
  2. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  3. Η πρόταση γάμου ερωτευμένου ζευγαριού σε ένα βίντεο όλο τρέλα!
  4. Σεισμός στην Αττική: Γιατί συγκαλείται ειδική επιτροπή; – Περιμένουν νέο σεισμό οι επιστήμονες;
  5. Κακοκαιρία με βροχές και χιόνια στα ορεινά [αναλυτική πρόγνωση]
  6. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο