What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

25.04.2013 | 20:11
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2013 | 07:14

Υπέρ του μνημονίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με τη φράση «ναι χρειαζόμαστε τα χρήματα» ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε απόψε το «πράσινο φως» για την έγκριση ουσιαστικά του μνημονίου την Μεγάλη Τρίτη από την Βουλή.


Ρυθμιστής της υπερψήφισης ή καταψήφισης του κυρωτικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, αναμένονταν να ήταν ούτως ή άλλως το ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ως Πρόεδρο και της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και η «άλλη ομάδα» στο συγκυβερνών κόμμα, η οποία δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της , τουλάχιστον μέχρι απόψε.

Σε ανοικτή συγκέντρωση πριν από λίγο στη Λευκωσία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως το τό πραγματικό δίλημμα που τίθεται ενώπιον τους την Τρίτη, είναι αν θέλουμε η Κύπρος να πάρει τα χρήματα, ή όχι.

Η απάντηση της κοινωνίας ολόκληρης είναι πως «ναι, χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να πάρει μπρος η οικονομία», πρόσθεσε. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν υπάρχει κανένας άλλος να μας δανείσει ή να μας χαρίσει αυτά τα χρήματα άμεσα», τονίζοντας παράλληλα ότι «ο χρόνος δυσχεραίνει τη θέση μας αμείλικτα». Την ίδια ώρα ανέφερε ότι στηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης, νοουμένου ότι παράλληλα θα προωθηθούν και μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Κριτική σε πρώην και νυν


Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «ελλιπή προετοιμασία και λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup» αναγνωρίζοντας όμως ότι «η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση στο παρά ένα, έχοντας ελάχιστα περιθώρια». Στη σημερινή κατάσταση, είπε, «μας οδήγησαν τα λάθη των τραπεζών, αλλά πρωτίστως τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ «οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επέδειξαν καθόλου αλληλεγγύη και μας επέβαλαν μια άδικη και παράλογη απόφαση».

Ανέφερε δε ότι τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επεκταθούν και να διευρυνθούν, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο.

Θα πρέπει, ανέφερε, να προχωρήσουμε άμεσα σε κάθετη μείωση των επιτοκίων, άρση των περιοριστικών μέτρων που «στραγγαλίζουν το παζάρι, αφού δυστυχώς η Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και οι εγκρίσεις των συναλλαγών καθυστερούν αδικαιολόγητα», ενώ θα πρέπει, όπως είπε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη στήριξης από την ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι αυτό που έγινε στη Κύπρο είναι άδικο και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία θα φέρουμε με διεκδίκηση και όχι η δουλοπάροικη επαιτεία».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι ενέργειες για σωστή αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου «που αποτελεί ίσως τη μόνη ορατή και ελπιδοφόρα προοπτική απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, αρκεί να γίνουν σωστές και μελετημένες κινήσεις», καθώς και η αδειοδότηση και λειτουργία καζίνο και η αναζήτηση κάθε είδους ξένων επενδύσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι «βασική παράμετρος της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, είναι η έμπρακτη στήριξη των ανέργων και εκείνων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή που βιώνουν την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους».

Όχι στην έξοδο από το ευρώ

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποτελεί πρώτη επιλογή η αποχώρηση μας από το ευρώ», όμως πρέπει, είπε, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη Τρίτη «Μεγάλο» Μνημόνιο στη Βουλή

Έφτασαν στη Βουλή Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση

Φορολογούν ακόμη και τα σπίτια των 40.000 ευρώ ! Δείτε πόσα θα πληρώνετε για φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο