What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

26.04.2013 | 10:36
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2013 | 12:24

Ν. Παπαδόπουλος: Η Κύπρος υπήρξε το πειραματόζωο προς παραδειγματισμό των υπολοίπων Ευρωπαίων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Η Κύπρος έγινε πειραματόζωο προς παραδειγματισμό των υπολοίπων
-Ο ELA  θα πρέπει να λογοδοτήσει για το δάνειο που έδωσε στη Λαϊκή
-Η τραπεζική κρίση έχει κυρίως πολιτική χροιά
-Βαρύτατες οι ευθύνες του ΑΚΕΛ
-Ο Διοικητής της Κ.Τ. εξαπάτησε τους καταθέτες - οφείλει να παραιτηθεί
-Προβληματική η εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου, λόγω κρίσης
-Το ΔΗ.ΚΟ. θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο

Η Κύπρος μέσα από το μνημόνιο εκχώρησε το δικαίωμα ελέγχου των εσόδων από το φυσικό αέριο στην τρόικα, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Είναι γεγονός, ότι η Κύπρος έχασε το δικαίωμα να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο όπως θα ήθελε. Διατήρησε ωστόσο το δικαίωμα να διαμορφώνει σε συνεννόηση με την τρόικα τους όρους διάθεσης των εσόδων. Η τρόικα θα ελέγχει τα έσοδα, ενώ εμείς τον τρόπο που διανέμονται» είπε.

Πρόσθεσε, ότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ταυτίζονται οι στόχοι της τρόικα με αυτούς της Κύπρου, για εξόφληση του χρέους της,προκειμένου η Μεγαλόνησος να απαλλαχθεί το συντομότερο δυνατόν από τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Όσον αφορά στα πολλά και διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδη, ο κ. Παπαδόπουλος για άλλη μια φορά ζήτησε επιτακτικά την παραίτηση του, καθώς, όπως ανέφερε είναι υπόλογος για την παραπλάνηση των καταθετών, αφού ο ίδιος καθησύχαζε τους πάντες για το επικείμενο κούρεμα πως δεν πρόκειται να συμβεί γιατί είναι παράνομο. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης εξυπηρετώντας πολιτικά συμφέροντα, λόγω προεκλογικής περιόδου κωλυσιέργησε σκοπίμως. Τόνισε επίσης πως το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης κανενός ιθύνοντος στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "άφησε τις τράπεζες να καταρρεύσουν ένεκα εκλογών."

Όσον αφορά τις τράπεζες που έχουν υποστεί ζημία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Λαϊκή ήταν μια τράπεζα κατά 70% ρωσική και κατά 30% κυπριακή, ενώ αναφερόμενος στην Τράπεζα Κύπρου είπε πως πρόκειται για μια ρωσική ουσιαστικά τράπεζα!

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στο ΑΚΕΛ για την περίοδο της προεδρίας Χριστόφια.

Ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε και μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες λέγοντας ότι «λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο όσοι επιχειρούν να διασυνδέσουν το φυσικό αέριο με το κυπριακό πρόβλημα».

Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε γιατί θα πρέπει η Βουλή να εγκρίνει το μνημόνιο ώστε να μην οδηγηθεί η Κύπρος στη χρεοκοπία λαμβανομένου υπόψη ότι το εθνικό πρόβλημα παραμένει ανοικτό, να θέσει εντούτοις στόχο τον απεγκλωβισμό της, το συντομότερο δυνατόν από το μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού εάν υπάρχουν ευθύνες και στον ELA για το δάνειο ύψους €9δις, που πήρε η Λαϊκή τράπεζα ενώ βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, απάντησε με έμφαση ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες.

«Κατ’ αρχήν για να δοθεί χρηματοδότηση σε μια τράπεζα θα πρέπει να είναι φερέγγυα και κατά δεύτερο λόγο, να διαθέτει ικανοποιητικές εξασφαλίσεις, κάτι που δεν είχε η Λαϊκή».

Γι’ αυτό σημείωσε, «θέτω ένα ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί να δοθεί δάνειο στη Λαϊκή την ώρα που η Κύπρος ήταν εκτός αγορών και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είχε απειληθεί δύο φορές ότι εάν δεν δεχθεί το μνημόνιο θα τερματιστεί ο δανεισμός από τον ΕLA, και να φθάσουμε στα αποτελέσματα που βρισκόμαστε σήμερα;».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για αποδοχή ή όχι του μνημονίου» επισημαίνοντας ότι στο μεταξύ υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στην χρεοκοπία.

Το 2004 είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδίου Ανάν σήμερα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ μνημόνιο και τοίχου, είπε. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στον πατέρα του Τάσσο Παπαδόπουλο είπε ότι το μεγαλείο του δεν βρισκόταν στα μεγάλα "ΟΧΙ" του, αλλά στις αξίες και τα ιδανικά του.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι αν και δεν έχει ακούσει καμία πολιτική δύναμη να ζητήσει δημόσια την έξοδο από το ευρώ, ο ίδιος θα το συζητούσε, αφού όμως υπάρξει σωστή προεργασία, βασισμένη σε εμπεριστατωμένες μελέτες και γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους της Κύπρου και όχι αποχωρώντας η Κύπρος από μόνη της, καθιστώντας 17 χώρες εχθρούς της. "Βρισκόμαστε σε μια προβληματική γειτονιά της Μεσογείου και κάθε απόφασή μας πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της και τις συνέπεις που μπορεί να υπάρξουν σε ζητήματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης των €400εκ που ζητά η τρόικα από την πώληση του χρυσού. Ένας τρόπος συμπλήρωσε, είναι υποθήκευση του χρυσού αντί η πώληση του.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει και τους δημοσιογράφους που έχουν διοριστεί στο προεδρικό γραφείο στο Προεδρικό είπε ότι «αν και δεν με ενόχλησε διότι μπορεί οι δημοσιογράφοι να έχουν συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις με τις οποίες εγώ διαφωνώ όμως το ερώτημα είναι εάν υπάρχει περιθώριο εν μέσω οικονομικής κρίσης να διορίζονται πέντε δημοσιογράφοι στο Προεδρικό.»

Για το ζήτημα που έχει προκύψει για την ενδεχόμενο επιβολής φόρου στην πρώτη κατοικία ανέφερε πως αυτό το μέτρο το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί.

Τέλος, σε ο, τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ είπε ότι όντως το κόμμα θα πρέπει να ζητήσει τις απόψεις της βάσης του κόμματος στις κρίσιμες αυτές στιγμές που καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει να εμπλέξουμε την εκλογική βάση σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να τους έχουμε δίπλα μας γι αυτό ελπίζω να μην επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι κάποιοι επιδιώκουν να διεξαχθεί το εκλογικό συνέδριο όταν θα πληρώσουμε το χρέος μας προς την τρόικα, πρόσθεσε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπέρ του μνημονίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Πιο χαλαρά τα νέα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές - Τι προβλέπει το νέο διάταγμα
 
Συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις στο Ανώτατο των προσφυγών για το Eurogroup

Ν. Παπαδόπουλος: «Ο λόγος που χρεοκοπήσαμε είναι η κακοδιαχείριση των τελευταίων πέντε χρόνων»


   Διαδώστε αυτό το άρθρο