What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

26.04.2013 | 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2013 | 19:49

Αλλαγή λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού που είναι τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Συντάξεως έχουν σημαντικό ρόλο στη ευημερία των πολιτών και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες ουσιαστικά.

Μερικές εισηγήσεις πιο κάτω:

Τα Ταμεία Προνοίας να είναι συνταξιοδοτικά
Τα Ταμεία Προνοίας προορίζονται για τη συνταξιοδότηση και όχι όταν κάποιος αλλάζει εργασία. Ίσως να είμαστε από τις μόνες χώρες στο κόσμο που χρησιμοποιούμε το Ταμείο Προνοίας μας όταν απολέσουμε ή αλλάξουμε εργασία.

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από μόνο του δεν είναι δυνατόν να διατηρήσει τους πολίτες στο ίδιο βιοτικό επίπεδο όταν συνταξιοδοτηθούν. Σήμερα, είμαστε η δεύτερη χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό που οι πολίτες της εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση τους.

Γι’ αυτό, μόνο με τη συνεισφορά των Ταμείων Προνοίας και των Ταμείων Συντάξεων θα μπορούν οι πολίτες να αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη τους και ίσως σταματήσουν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτηθούν.
Εισήγηση μου είναι όπως απαγορευτεί η πρόνοια να παίρνονται τα Ταμεία Προνοίας πριν την συνταξιοδότηση.

Ενοποίηση των Ταμείων Προνοίας

Στην Κύπρο λειτουργούν πέραν των 2.700 ταμείων προνοίας και συντάξεως, τα πλείστα λειτουργούν σε βάρος των μελών τους. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν επαγγελματικά πέραν του μονοψήφιου αριθμού συνταξιοδοτικών ταμείων σε μια χώρα των οκτακόσιων χιλιάδων πολιτών και με συνολικά ποσά περίπου στα €3,5-€4 δις ευρώ. Είναι θέμα επαγγελματικής λειτουργίας των ταμείου προς όφελος των μελών τους, αλλά παράλληλα καλύτερου ελέγχου από την
Αρμόδια Αρχή Συνταξιοδοτικών Ταμείων

Εισήγηση είναι όπως δημιουργηθούν βιομηχανικά επαγγελματικά ταμεία προνοίας ή ακόμη καλύτερα να δημιουργηθούν 7-8 διαφορετικά ταμεία προνοίας παγκύπρια όπου οι υπάλληλοι του κάθε εργοδότης να επιλέγουν το ταμείο προνοίας που επιθυμούν να συμμετέχουν, έτσι ώστε να υπάρχει και ανταγωνισμός. Τα Ταμεία αυτά θα λειτουργούν με επαγγελματισμό, διαφάνεια και με διαδικασίες, προς όφελος των μελών.

Διαχειριστικές Επιτροπές

Οι Διαχειριστικές Επιτροπές θα πρέπει να είναι ολιγομελείς, να αποτελούνται από εργοδότες και εργαζόμενους αλλά και από ανεξάρτητους επαγγελματίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επαγγελματικότητα.
Σύστημα Διακυβέρνησης

Η διακυβέρνηση των Ταμείων επιβάλλεται να γίνεται με διαφάνεια, και με βάση διεθνώς αναγνωρισμένων βέλτιστων πρακτικών, να είναι συμβατή με Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κυπριακούς Νόμους και να έχει πάντοτε ως πρώτιστος στόχο την προστασία των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών των Ταμείων.

Δια Νόμου η Πολιτική Σύγκρουση Συμφερόντων στα μέλη των Δ. Επιτροπών

Να είναι δια νόμου η πολιτική σύγκρουση συμφερόντων για όλα τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών για κάθε επένδυση που γίνεται ξεχωριστά.

Επενδυτικές Στρατηγικές

Οι επενδυτικές στρατηγικές των ταμείων να είναι με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία των μελών μετά από μελέτη και να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του κάθε μέλους. Έτσι θα πρέπει να μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές ανάλογα με την ηλικία του κάθε μέλους.

Δάνεια προς τα Μέλη

Τα δάνεια προς τα μέλη να δίνονται με αυστηρότητα και μετά από έλεγχο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο σκοπός του δανείου. Επίσης να μην φοροαπαλλάσσεται το ποσό του δανείου.

Δημιουργία Συνδέσμου Συνταξιοδοτικών Ταμείων
Είναι όλο και περισσότερη η ανάγκη δημιουργίας συνδέσμου των Συνταξιοδοτικών Ταμείων, όπου θα εκπροσωπούνται τα Ταμεία σε όλους τους φορείς περιλαμβανομένων και του Ευρωπαϊκού EFRP όπου συμμετέχουν όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία εκτός από την Κύπρο! Παράλληλα ο σύνδεσμός μεταξύ άλλων θα αναλαμβάνει την εκπαίδευση των μελών των διαχειριστικών επιτροπών.

Αύξηση στο ποσοστό φοροαπαλλαγής των Ταμείων Προνοίας

Να αυξηθεί η φοροαπαλλαγή των ταμείων προνοίας από 10% που είναι σήμερα για το λογαριασμό Α και Β στο 20%, έτσι ώστε να προτρέπονται οι πολίτες να αποταμιεύουν περισσότερα.

Τα πιο πάνω είναι κάποια κύρια μέτρα μεταξύ ίσως και άλλων που θα πρέπει άμεσα να παρθούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, αφού αποδεικνύεται ότι, ο δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη συνταξιοδότηση μας. Επαγγελματισμός σημαίνει να προνοείς για κάτι από πριν. Ας επιτέλους προνοήσουμε για κάτι σωστά επειδή αν γινόταν αυτό από παλιά θα είχαμε σήμερα €20 δις σε ταμεία προνοίας και δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ την τρόικα για τα €5,8 δις!

Μαρίνος Γιαλελή

Οικονομολόγος, Γ. Δ. Ταμείου Προνοίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την καινοτομία;
 2. Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
 3. «Σημαδεμένη τράπουλα»: Τι να περιμένουμε όταν οι προηγούμενοι ήταν «παρθένες» μπροστά στον Άιντα
 4. Κύπρος, ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις ανισότητες
 5. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ανεβάζουν επίπεδο την Κύπρο - Το κράτος να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία
Σχετικά άρθρα

 1. ΠτΔ: Ενεργειακά, οικονομία, παιδεία, στην βαρυσήμαντη συνάντηση με Σίσι
 2. Σοκ στην Πολεμική Αεροπορία και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ γιγαντιαίο φαλλό που «ζωγράφισε» πιλότος στον ουρανό
 3. Στο 1,4% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, στο 0,4% στην Κύπρο
 4. Η Κύπρος καταγράφει εμπορικό έλλειμμα €-3,2 δις για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017
 5. Οι κυπριακές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο τεστ αντοχής του ΕΕΜ και όχι της ΕΑΤ
 6. Ταμείο «κουρεμένων»: Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις