What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

29.04.2013 | 06:42
Τελευταία ενημέρωση: 29.04.2013 | 06:51

Γερμανός οικονομολόγος: Προτείνει έξοδο της Κύπρου και της Ελλάδας από το ευρώ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Υπέρ της προσωρινής εξόδου χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωζώνη και της δημιουργίας νομισματικής ένωσης των ισχυρών, τάσσεται ο Γερμανός οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Τονίζει δε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου "δεν θα είχε κάποια δραματική συνέπεια".

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", ο κ. Ζιν επαναλαμβάνει ότι μια προσωρινή έξοδος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος, ενώ τονίζει ότι, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, πιθανή έξοδος δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), ο Γερμανός καθηγητής κάνει λόγο για "λογικά επιχειρήματα", ενώ δηλώνει ότι εκτιμά ιδιαίτερα ως οικονομολόγο τον επικεφαλής του, Μπερντ Λούκε. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο ίδιος εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, αλλά ως νόμισμα των ισχυρών της Ευρώπης. "Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ` αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ", αναφέρει.

Ερωτώμενος για το μοντέλο που επιλέχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής και δηλώνει ότι στο εξής, εφόσον μια τράπεζα χρεοκοπεί, το κόστος θα πρέπει να το επωμίζεται η ίδια η τράπεζα και οι καταθέτες. Σε άρθρο του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό "Wirtschaftswoche", ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η διάσωση της Κύπρου θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι υπολογίζεται από τους ειδικούς και θα φτάσει στα επίπεδα της ελληνικής διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιο χαλαρά τα νέα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές - Τι προβλέπει το νέο διάταγμα
 
Συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις στο Ανώτατο των προσφυγών για το Eurogroup

Ν. Παπαδόπουλος: «Ο λόγος που χρεοκοπήσαμε είναι η κακοδιαχείριση των τελευταίων πέντε χρόνων»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ελεονώρα Μελέτη: Νέα έξοδος με τον σύντροφό της μετά τις φήμες γάμου! [pics]
  2. Η τριμερής σύνοδος στη Λευκωσία στον τ/κ Τύπο
  3. Λίβανος: Ο Σαάντ αλ Χαρίρι ανακάλεσε την παραίτησή του μια ημέρα μετά τη συνάντηση με ΠτΔ [vid]
  4. Τουρκία: Αντίποινα στην Τριμερή - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ
  5. Τριμερής Σύνοδος: Κύπρος - Αίγυπτος - Ελλάδα προς τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ
  6. Η «υπάλληλος» ξάφριζε ανυποψίαστους πολίτες - Την έπιασαν με €86.000